Για ιστορικό χιονιά τον Μάρτη στην Ελλάδα προειδοποιούν Ιταλοί μετεωρολόγοι

Προβλέπουν κακοκαιρία έντασης όμοιας με εκείνη του 1987 που έπληξε Ιταλία και Ελλάδα

AP 21047315333905

Για ισχυρό ενδεχόμενο να βιώσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη μια ιστορικού μεγέθους κακοκαιρία προειδοποιούν ιταλοί μετεωρολόγοι, συγκρίνοντας μάλιστα την έντασή της με εκείνη του 1987.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει η μετεωρολογική ιστοσελίδα meteo24news.gr, οι ιταλοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας κρύβουν κάτι πολύ ισχυρό που θα εξαπολύσει ο Μάρτιος του 2021 κατά το ξεκίνημά του, στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και στη χερσόνησο των Βαλκανίων μέχρι την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, συγκρίνουν την κακοκαιρία με του 1987, όταν ένας ισχυρός αντικυκλώνας Ρωσίας – Σιβηρίας που ήταν ιδιαίτερα επίμονος και εξαιρετικά συμπαγής, γεγονός, ανάγκασε μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα να αποκοπεί και να εισβάλλει με σφοδρότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τότε είχαν πολικά χαρακτηριστικά. Όπως υπενθυμίζει το meteo24news.gr, το κύμα αυτό συνολικά διατηρήθηκε πάνω από την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για δύο ολόκληρες εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 20 Μαρτίου.

Οι Ιταλοί λοιπόν δεν αποκλείουν ότι ο Μάρτιος του 2021 μπορεί να κρύβει μια παρόμοια καιρική κατάσταση στο πρώτο μισό του μήνα, καθώς θεωρούν ότι η πολική δίνη παραμένει αρκετά αδύναμη, ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις ότι προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει πίσω στον Βόρειο Πόλο. Ο παράγοντας που θεωρούν οι Ιταλοί ότι δεν θα την αφήσει να τα καταφέρει να επιστρέψει η πολική δίνη στην αφετηρία της, είναι η συνεχής θέρμανση της στρατόσφαιρας που πιθανόν να αναγκάσει μια νέα ψυχρή μάζα αέρα με ιδιαίτερη δυναμική να εισχωρήσει βίαια στην Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Αν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται, αυτές οι χώρες της Ευρώπης να βιώσουν ένα παρατεταμένο κρύο καιρό με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με πολλά χιόνια ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυξημένες πιθανότητες «βλέπουν» οι Ιταλοί

Σε χθεσινό του άρθρο μάλιστα, το meteo24news.gr, σημειώνει ότι οι Ιταλοί επιμένουν για ένα κύμα ψύχους που θα επηρεάσει σύμφωνα με τις αναλύσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μοντέλων προσομοίωσης την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο μετεωρολόγος Salvatore de Rosa αναφέρει συγκεκριμένα, ότι μια παγωμένη και αρκετά συμπαγής μάζα αέρα που βρίσκεται σήμερα μεταξύ της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της Ρωσίας, έχει τα στοιχεία που μπορεί να την ευνοήσουν ώστε να κινηθεί σταδιακά στα ενδότερα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι και τον Ευρωπαϊκό νότο, παρά το γεγονός ότι ο εξαιρετικά ισχυρός αντικυκλώνας που θα επηρεάσει την Ευρώπη από αύριο, θα την περιορίσει στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αντικυκλώνας φτάνει μέχρι τα υψηλότερα τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις ώστε να αποκοπεί τμήμα αυτής της μάζας με τα πολικά χαρακτηριστικά και να εισβάλλει από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, επηρεάζοντας αρχικά τα βορειοανατολικά και κεντρικά τμήματά της και φτάνοντας ενδεχομένως έως και τα Νοτιοανατολικά τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο μετεωρολόγος δίνει ένα παράδειγμα για να επισημάνει τις ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία που προκαλεί αρκετές φορές ο πρώτος μήνας της άνοιξης, όταν το 2018 η ανοιξιάτικη διάθεση του καιρού που υπήρχε στην Ιταλία μετατράπηκε σε ένα άκρως ισχυρό χειμερινό κλίμα με ισχυρές χιονοπτώσεις και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε κάποιες ώρες, ντύνοντας στα λευκά το Τορίνο, το Μιλάνο, την Μπολόνια και την Βενετία, με τις νιφάδες να φτάνουν μέχρι την Πίζα και την Φλωρεντία.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…