Για ιστορικό χιονιά τον Μάρτη στην Ελλάδα προειδοποιούν Ιταλοί μετεωρολόγοι

Προβλέπουν κακοκαιρία έντασης όμοιας με εκείνη του 1987 που έπληξε Ιταλία και Ελλάδα

Για ισχυρό ενδεχόμενο να βιώσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη μια ιστορικού μεγέθους κακοκαιρία προειδοποιούν ιταλοί μετεωρολόγοι, συγκρίνοντας μάλιστα την έντασή της με εκείνη του 1987.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει η μετεωρολογική ιστοσελίδα meteo24news.gr, οι ιταλοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας κρύβουν κάτι πολύ ισχυρό που θα εξαπολύσει ο Μάρτιος του 2021 κατά το ξεκίνημά του, στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και στη χερσόνησο των Βαλκανίων μέχρι την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, συγκρίνουν την κακοκαιρία με του 1987, όταν ένας ισχυρός αντικυκλώνας Ρωσίας – Σιβηρίας που ήταν ιδιαίτερα επίμονος και εξαιρετικά συμπαγής, γεγονός, ανάγκασε μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα να αποκοπεί και να εισβάλλει με σφοδρότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τότε είχαν πολικά χαρακτηριστικά. Όπως υπενθυμίζει το meteo24news.gr, το κύμα αυτό συνολικά διατηρήθηκε πάνω από την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια για δύο ολόκληρες εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 20 Μαρτίου.

Οι Ιταλοί λοιπόν δεν αποκλείουν ότι ο Μάρτιος του 2021 μπορεί να κρύβει μια παρόμοια καιρική κατάσταση στο πρώτο μισό του μήνα, καθώς θεωρούν ότι η πολική δίνη παραμένει αρκετά αδύναμη, ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις ότι προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει πίσω στον Βόρειο Πόλο. Ο παράγοντας που θεωρούν οι Ιταλοί ότι δεν θα την αφήσει να τα καταφέρει να επιστρέψει η πολική δίνη στην αφετηρία της, είναι η συνεχής θέρμανση της στρατόσφαιρας που πιθανόν να αναγκάσει μια νέα ψυχρή μάζα αέρα με ιδιαίτερη δυναμική να εισχωρήσει βίαια στην Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Αν συμβεί αυτό, δεν αποκλείεται, αυτές οι χώρες της Ευρώπης να βιώσουν ένα παρατεταμένο κρύο καιρό με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με πολλά χιόνια ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυξημένες πιθανότητες «βλέπουν» οι Ιταλοί

Σε χθεσινό του άρθρο μάλιστα, το meteo24news.gr, σημειώνει ότι οι Ιταλοί επιμένουν για ένα κύμα ψύχους που θα επηρεάσει σύμφωνα με τις αναλύσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μοντέλων προσομοίωσης την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο μετεωρολόγος Salvatore de Rosa αναφέρει συγκεκριμένα, ότι μια παγωμένη και αρκετά συμπαγής μάζα αέρα που βρίσκεται σήμερα μεταξύ της Σκανδιναβικής χερσονήσου και της Ρωσίας, έχει τα στοιχεία που μπορεί να την ευνοήσουν ώστε να κινηθεί σταδιακά στα ενδότερα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι και τον Ευρωπαϊκό νότο, παρά το γεγονός ότι ο εξαιρετικά ισχυρός αντικυκλώνας που θα επηρεάσει την Ευρώπη από αύριο, θα την περιορίσει στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της Ρωσίας. Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο αντικυκλώνας φτάνει μέχρι τα υψηλότερα τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις ώστε να αποκοπεί τμήμα αυτής της μάζας με τα πολικά χαρακτηριστικά και να εισβάλλει από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, επηρεάζοντας αρχικά τα βορειοανατολικά και κεντρικά τμήματά της και φτάνοντας ενδεχομένως έως και τα Νοτιοανατολικά τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο μετεωρολόγος δίνει ένα παράδειγμα για να επισημάνει τις ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία που προκαλεί αρκετές φορές ο πρώτος μήνας της άνοιξης, όταν το 2018 η ανοιξιάτικη διάθεση του καιρού που υπήρχε στην Ιταλία μετατράπηκε σε ένα άκρως ισχυρό χειμερινό κλίμα με ισχυρές χιονοπτώσεις και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε κάποιες ώρες, ντύνοντας στα λευκά το Τορίνο, το Μιλάνο, την Μπολόνια και την Βενετία, με τις νιφάδες να φτάνουν μέχρι την Πίζα και την Φλωρεντία.

Καινοτομία για λαϊκή αγορά στο Ηράκλειο: Θα λειτουργεί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Καινοτομία για λαϊκή αγορά στο Ηράκλειο: Θα λειτουργεί με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η πρώτη λαϊκή αγορά με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα,…

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους 9 οπαδοί – Ήταν προφυλακισμένοι για πάνω από ένα μήνα

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους 9 οπαδοί – Ήταν προφυλακισμένοι για πάνω από ένα μήνα

Οι εννέα οπαδοί κρατούνταν προσωρινά, από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, σε διάφορες φυλακές της…

Σοκ από την απολογία του δράστη της γυναικοκτονίας στην Σαλαμίνα: «Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»

Σοκ από την απολογία του δράστη της γυναικοκτονίας στην Σαλαμίνα: «Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»

Χωρίς ίχνος μετάνοιας, ο 71χρονος αφού αφαίρεσε τη ζωή της 43χρονης πρώην συντρόφου του στη…

Ανακατάληψη στο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων: Εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου έδωσαν ζωή στο κτήριο

Ανακατάληψη στο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων: Εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου έδωσαν ζωή στο κτήριο

Τρεις μήνες σχεδόν μετά την εκκένωση της κατάληψης "Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων" από την ΕΛ.ΑΣ, πλήθος…

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα επεισόδια στο Ρέντη – Πολλά τα κατασχεθέντα από την αστυνομία

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα επεισόδια στο Ρέντη – Πολλά τα κατασχεθέντα από την αστυνομία

Πλήθος πειστηρίων συνέλεξε και κατάσχεσε η ΕΛ.ΑΣ μετά από την προχθεσινή επιχείρηση στο γήπεδο στο…