Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

5afe686f1dc524b23c8b45c3

Για μια «ιστορική συμφωνία» την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κάνει λόγο η γερμανική Deutsce Welle που επισημαίνει ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης η πΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του “Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία, προσθέτει το Spiegel προωθεί επίσης «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας. Επιπλέον, ενισχύει τον χάρτη πορείας που έχουν συμφωνήσει “οι προοδευτικές δυνάμεις” στην πΓΔΜ.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας», τιτλοφορεί το άρθρο που φιλοξενεί στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Υπενθυμίζει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Βόρεια Μακεδονία», το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα», γράφει η France Soir. Η γαλλική διαδικτυακή εφημερίδα τονίζει ότι έτσι καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε στο ρεπορτάζ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, που πρόβαλε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το όνομα αυτό θα είναι erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους.


Η βρετανική Independent γράφει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών και επισημαίνει επίσης ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παρόμοιος είναι και ο τίτλος που επέλεξε στον ιστότοπό της, η εφημερίδα Guardian. «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη», γράφει στο κείμενό της η εφημερίδα.

Το BBC, που συνοδεύει το κείμενό του από δύο φωτογραφίες παλαιότερων διαδηλώσεων, στην πΓΔΜ και την Ελλάδα, γράφει ότι «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από 27 συνομιλιών, και πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια στα μακεδονικά», προσθέτει.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», γράφει η ισπανική El Pais. «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει.


Η Wall Street Journal τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Washington Post, που αναπαράγει το εξίσου μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα». Σημειώνει και αυτή ότι η νέα ονομασία, για όλες τις χρήσεις, θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι η τα Σκόπια θα αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους

Ελλάδα και ΠΓΔΜ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ενώ η USA today γράφει ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ πέτυχαν μια συμφωνία και ξεπέρασαν μια διαμάχη που διαρκούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

«Η Ελλάδα ζητούσε εδώ και χρόνια να αλλάξει όνομα η “Μακεδονία”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Αθήνα δημόσια και αναγγέλλει το απίστευτο: μια συμφωνία στη θέμα του ονόματος με την γείτονα» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η διαφωνία φαινόταν παράλογη, αλλά οι συνέπειες ήταν σοβαρές: Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη του βαλκανικού κράτους της «Μακεδονίας» στη Δύση. Ο λόγος; Το όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, οι Σλάβοι κάτοικοι του παρανόμως σήμερα αποκαλούμενου έτσι κράτους της Μακεδονίας, μιας πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν αυτό το όνομα.

Σε τελευταία ανάλυση, οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σχεδόν μια χιλιετία μετά τη γέννηση του Αλεξάνδρου. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα εμπόδισε η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας του Βουκουρεστίου το 2008 – αν και όλα τα άλλα κράτη της Συμμαχίας ήταν υπέρ.

Σύμφωνα με τη FAZ, οι συνέπειες της προκληθείσας από την Ελλάδα αναγκαστικής απομόνωσης της Μακεδονίας δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας μόνο για την ίδια τη χώρα αυτή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητικές για ολόκληρα τα νότια Βαλκάνια. «Ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, με το πέρασμα των χρόνων, μετέτρεψε τη χώρα σε αυτοκρατορία για τον εαυτό του και μια μικρή κλίκα κλεπτοκρατών. Στον αλβανικό πληθυσμό της «Μακεδονίας», που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού κράτους, άρχισαν κα ακούγονται φωνές για προσάρτησή τους στο γειτονικό κράτος της Αλβανίας, εάν ο δρόμος της πΓΔΜ προς τη Δύση συνέχιζε να παρεμένει κλειστός» σημειώνει η FAZ.

«Σημαντική επιτυχία για τον Τσίπρα»  

«Ο
Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το
2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας,
αποδεικνύεται πραγματιστής πολιτικός
και αξιόπιστος εταίρος» γράφει η
Handelsblatt και σημειώνει: «Για τον Τσίπρα
αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην
εξωτερική πολιτική.​Μετά από 27χρόνια
η Ελλάδα και η πΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη
της διένεξης στο ονοματολογικό».

«”Είμαι
ευτυχής, συμφωνήσαμε” δήλωσε ο Αλέξης
Τσίπρας σε διάγγελμά του στην τηλεόραση
κάνοντας λόγο για “σημαντική διπλωματική
επιτυχία” και “ιστορική στιγμή”.
Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τα
ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια δεν
ονομάζεται πλέον “Μέγας Αλέξανδρος”,
αλλά “Αυτοκινητόδρομος της Φιλίας”.
Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας δεν
υπάρχει πια η επιγραφή “Μέγας
Αλέξανδρος”, αλλά “Διεθνής Αερολιμένας
Σκοπίων”. Οι αλλαγές αυτές άνοιξαν
τον δρόμο για μια συμφωνία με την Ελλάδα»
δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα και
συνεχίζει: «Ανακούφιση από Βρυξέλλες
και Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον. Για
τη Δύση η συμφωνία στη διένεξη για την
ονομασία, που αντιμετωπιζόταν με απουσία
κατανόησης, είναι ένα σημαντικό βήμα.
Διότι τώρα ανοίγει η πόρτα της ΕΕ και
του ΝΑΤΟ για τη μικρή βαλκανική χώρα.
Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική
επιτυχία στην εξωτερική πολιτική. Έλυσε
ένα πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε γόρδιο
δεσμό για πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς
για 27 χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος
ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός
παρίας, αποδεικνύεται ως ένας πραγματιστής
πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος. Η
ψηφοφορία για την ονομασία στην ελληνική
Βουλή θα είναι, ωστόσο, δοκιμασία για
την κυβέρνηση, μιας και οι ΑΝΕΛ έχουν
πει ότι δεν θα ψηφίσουν ένα όνομα που
περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Κατά
συνέπεια ο πρωθυπουργός εξαρτάται από
τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Το αν θα
τις λάβει, παραμένει ανοιχτό».

Εξάλλου,
πλήθος είναι τα δημοσιεύματα και οι
αναφορές σε γερμανικό Τύπο και μέσα
ενημέρωσης για τον συμβιβασμό που
επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων
στο ζήτημα του ονόματος. Μερικοί
ενδεικτικοί τίτλοι: «Συμφωνία στο
ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής
Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
(Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το
όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η
διένεξη ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα»
(tagesschau.de)

H
Zeit Online σημειώνει: «Μια ευρωπαϊκή χώρα
θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η
πΓΔΜ θα ονομάζεται “Δημοκρατία της
Βόρειας Μακεδονίας”. Αθήνα και Σκόπια
κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του
ονόματος. Πριν όμως γίνει πράξη η
συμφωνία, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην
πΓΔΜ. Πράσινο φως θα πρέπει να δώσουν
και τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε
ότι θα ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές
να εγκρίνουν τη συμφωνία αφότου πρώτα
τα Σκόπια εφαρμόσουν τους όρους που
έθεσε».

Τo
Spiegel Online παρατηρεί: «Ως αντάλλαγμα για
την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα
προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της
ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο
στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
της χώρας στην ΕΕ. Η διένεξη για την
ονομασία της πρώην δημοκρατίας της
Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το 1991, όταν η
πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την
ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα, ωστόσο,
απέρριπτε ο όνομα “Μακεδονία”,
επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός
ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…