Για "Ιουλιανά" του Τσίπρα κάνει λόγο η Βούλτεψη και για εκτροπή ο Λαφαζάνης

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής η…

118f6ead7c07f7fbfeb1b67e7de64357

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής η απόφαση να απορριφθεί το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Από τη συζήτηση απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ -καταγγέλλοντας ολοκληρωτική πρακτική-, το ΚΚΕ και οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή.

Κατά τη συζήτηση, τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν, καθώς η πρότασή του αφορά όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -και όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ»-, ούτε της ΔΗΜΑΡ μαζί με εκείνες της Χρυσής Αυγής, όπως έχει ζητήσει από χθες η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχθηκε. Έτσι, για διαφορετικούς λόγους, η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Το αποτέλεσμα ήταν «ομοφώνως» -όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρ.Μαρκογιαννάκης- το Α΄ θερινό τμήμα να αποφασίσει ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα που να πληροί τις προβλέψεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ζητηθεί σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Οι αντιδράσεις

Η πρόταση της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»  και απορρίφθηκε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, προκάλεσε ωστόσο αναβρασμό στο κυβερνητικό επιτελείο, με την κυβερνητικό εκπρόσωπο να βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να προκαλέσει φέτος τα δικά του Ιουλιανά», δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ, δεν ήθελε να ακουστούν οι απόψεις του για τη ΔΕΗ, το μόνο που ήθελε ήταν να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία στη χώρα. Δεν του βγήκε και όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σχέδιο». Πιο αναλυτικά, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος:

«Ο κ. Τσίπρας, αν και συχνά αναφέρεται στα Ιουλιανά του 1965, αποπειράθηκε να προκαλέσει φέτος τα δικά του Ιουλιανά. Αλλά, αν σήμερα πρέπει να θυμόμαστε κάποιον Ιούλιο είναι ο Ιούλιος του 1974, όταν συνέβη η εθνική τραγωδία της Κύπρου, που ήταν αποτέλεσμα της επιβολής Δικτατορίας στη χώρα, στην οποία οδήγησαν και τα Ιουλιανά του ’65, αλλά και άλλα γεγονότα και σχέδια πολιτικής ανωμαλίας της χώρας που τότε τέθηκαν με επιτυχία σε εφαρμογή. Αυτή είναι η αλήθεια και καμιά άλλη και αποδείχθηκε από το γεγονός ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει από τη Βουλή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ερωτηθείσα για την άρνηση κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετάσχουν στη συζήτηση του θέματος στο θερινό τμήμα της Βουλής, σημειώνει: «Από την αρχή τους προειδοποιήσαμε ότι για να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 120 βουλευτών, έπρεπε αναγκαστικά να συναριθμήσουν τις δικές τους υπογραφές με αυτές της Χρυσής Αυγής. Έκαναν ότι δεν το άκουγαν και τελικά, όταν διαπιστώθηκε αυτό που εμείς διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή, το έβαλαν στα πόδια και έφυγαν από την κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οι ίδιοι ζητούσαν».

Στις δηλώσεις της κ. Βούλτεψη απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση έχει επιβάλει στη χώρα μία βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή», ενώ σχολίασε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τη συζήτηση στη βουλή, λέγοντας πως το κόμμα του «δεν νομιμοποιεί με την παρουσία του κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις παρασυναγωγής, που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και κουρελιάζουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση μίας περιστασιακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που είναι και οικτρή μειοψηφία στο λαό» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ολοκληρωτισμός».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ «αυτή η κυβέρνηση τρέμει τον λαό. Τρέμει την προσφυγή στις κάλπες. Φοβάται το δημοψήφισμα. Φοβάται την κρίση και τη θέληση των πολιτών. Βλέπει τον λαό ως εχθρό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Βούλτεψη: «Αργεντινή δεν θα γίνουμε…»

Την διάθεση αντιπαράθεσης όμως που έχει η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν την έκρυψε, ούτε για τις εξελίξεις, αναφορικά με την άρνηση της τρόικας για φορολογικές μειώσεις: «Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βγάλει το κεφάλι της από το νερό. Από εκεί και πέρα συνεχώς διαπραγματευόμαστε με τους θεσμικούς μας εταίρους, ήδη έχουμε πετύχει πολλά. Δύο παραδείγματα σας δίνω μόνο: την αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση ή το γεγονός ότι και τα ίδια τα χρήματα που η ΔΕΗ θα πάρει από την αποκρατικοποίηση αυτή δεν θα πάνε στο χρέος, αλλά στην ίδια τη ΔΕΗ για επενδύσεις και προφανώς πρέπει να κάνουμε όλες μας τις προσπάθειες. Άλλωστε, στο σχέδιο ανωμαλίας υπάρχει και αυτό, να μην μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να μην εφαρμοστούν προαπαιτούμενα και να φθάσει η χώρα στον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να διαπραγματεύεται για το χρέος χωρίς να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της…

Αργεντινή δεν θα γίνουμε, διότι θυμίζω και πάλι ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 και επειδή ακριβώς χρεοκόπησε και βρέθηκε εκτός αγορών και την εγκατέλειψαν και οι δανειστές της, το 2008 αναγκάστηκε να καταφύγει σε κερδοσκοπικά funds για να χρηματοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να της χρηματοδοτήσουν χρέος κάτω των 50 δισ. δολ. και σήμερα να της ζητάνε 1.600% πάνω και να τη χρεοκοπούν ξανά μετά τα ηρωικά του 2001. Αν κάποιος ονειρεύεται την Αργεντινή, εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…