Για δεύτερη φορά το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού βρίσκεται υπό την απειλή της έξωσης

Επιστολή της Ελληνικό Α.Ε. ζητάει από τους εθελοντές να αποχωρήσουν από τον χώρο που στεγάζονται από το 2011. 

NewsRoom 14/02/2020 | 22:12

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΙΚΕ) είναι μία από τις πιο σημαντικές δομές αλληλεγγύης που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα των πολιτικών του μνημονίου και η βίαιη υποβάθμιση των όρων ζωής την τελευταία δεκαετία. Τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία συνεχώς μειώνεται, οι εθελοντές του ιατρείου (που είναι εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενο) έχουν δεχτεί περισσότερες από 72.000 επισκέψεις μέχρι σήμερα. 

Όλα αυτά τα χρόνια, το ιατρείο υποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και κατάφερε να λειτουργήσει υποδειγματικά χωρίς κρατική χρηματοδότηση ή χρηματοδότηση από άλλη πηγή. Η δράση του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, ενώ έχει λάβει και αρκετά βραβεία. Σε αρκετές περιπτώσεις παρείχε φάρμακα και υγειονομικό υλικό ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία και απομακρυσμένα νησιά, σε περιόδους που οι κρατικές δομές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. 

Το ΜΚΙΕ επισκέπτονται κάθε μήνα 450-500 ωφελούμενοι και οι εθελοντές προσφέρουν βοήθεια σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους της τάξης των 450-500 ευρώ, σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και είναι αδύνατον να εργαστούν, σε άτομα που ζουν στην Ελλάδα και βρέθηκαν με την πρόσφατη τροποποίηση να μην έχουν ΑΜΚΑ και άρα να μην καλύπτονται για σοβαρές παθήσεις, σε 150 μωρά έως 3 ετών. 

Το ΜΙΚΕ αποτελεί θετικό σημείο αναφοράς και τρόπου οργάνωσης για χιλιάδες ανθρώπους που ασφυκτιούν υπό το βάρος των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Οπως καταγγέλλουν οι εθελοντές του ιατρείου, παρά τις δεσμεύσεις από την Ελληνικό Α.Ε. και την κυβέρνηση ότι θα βρεθεί μία λύση, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ξανά υπό την απειλή της έξωσης.

Προσπαθούν να καταστείλουν ένα κοινωνικό εγχείρημα που αντιστέκεται και προσφέρει, χωρίς να έχουν δώσει καμία εξήγηση για το τι θα απογίνουν οι εκατοντάδες ασθενείς του ιατρείου. Οι εθελοντές πάντως δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν. 

Η ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου

Η απάντηση μας στην κυβέρνηση, την Ελληνικό Α.Ε. και προς πάντα ενδιαφερόμενο.

Στις 11/02 λάβαμε, μέσω του Υπουργείου Υγείας, επιστολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., που απευθύνεται προς το Υπουργείο Υγείας, με κοινοποίηση προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βιομηχανίας και Εμπορίου και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου.

Η επιστολή με λίγα λόγια λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει άμεσα να αποχωρήσουμε από το χώρο που στεγαζόμαστε από τον Δεκέμβριο του 2011, ο οποίος μας είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Αυτό που δεν λέει η επιστολή είναι ότι τον Μάιο του 2018 η Ελληνικό Α.Ε. είχε και τότε προσπαθήσει να μας κάνει έξωση (με απευθείας επιστολή), και όταν ξεσηκώθηκαν οι ασθενείς μας, πλήθος πολιτών και οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδας (με διαμαρτυρίες έξω από Ελληνικά προξενεία στο Βέλγιο και τη Γερμανία), Ευρωβουλευτές, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία ανά την Ελλάδα ,αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης (με επιστολή στήριξης μας), τότε η Ελληνικό Α.Ε. και η τότε κυβέρνηση έκαναν πίσω. Δήλωσαν ότι θα βρεθεί λύση ώστε, είτε να συνεχίσουμε να στεγαζόμαστε στο Ελληνικό σε ανάλογες – τουλάχιστον – εγκαταστάσεις όπως και σήμερα, είτε εκτός Ελληνικού πάλι σε ανάλογο κατάλληλο χώρο. 

Επίσης ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος – μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. μέχρι σήμερα, που διορίστηκε το 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) είχε ρητά υποσχεθεί ότι «Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει τη δυνατότητα να στεγάσει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο».

Επίσης υπάρχει ρητή δέσμευση του κ. Κωνσταντάτου αλλά και της Lamda Development (που είναι ο «επενδυτής») ότι το ιατρείο όχι μόνο δεν θα απομακρυνθεί αλλά και θα «αναβαθμιστεί». Μάλιστα δημοσίευμα από τον Ιούνιο του 2014, έχει καταγράψει τις δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Lamda Development κ. Οδυσσέα Αθανασίου κατά την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου τους τότε, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αναφέρει το δημοσίευμα «…συγκεκριμένα, δήλωσε και δεσμεύθηκε δημόσια, καταρρίπτοντας όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν όλοι όσοι βρίσκονται απέναντι στην επένδυση, ότι το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού θα παραμείνει και θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα και ακόμα καλύτερα σε νέες εγκαταστάσεις που θα του παραχωρηθούν στο χώρο του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού. “Είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε σε ότι κι αν χρειαστεί. Είμαστε στο πλευρό τους και προσκαλώ τους υπευθύνους να έχουμε μία συνάντηση ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα” είπε ο κ. Αθανασίου βάζοντας τέλος στα “μαύρα” σενάρια που διακινούν οι πολέμιοι της αξιοποίησης του πρ. Αεροδρομίου.» 

Όλα αυτά έρχεται τώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και η σημερινή κυβέρνηση, με τη στήριξη ( ; ) του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης να τα ανατρέψει και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εθελοντές, δεκάδες χιλιάδες κουτιά φαρμάκων, βρεφικά και παιδικά γάλατα, ένα πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, καρδιολογικό ιατρείο με υπέρηχο, και πολύ άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Επίσης στην επιστολή της η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και, στην κοινοποίησή του, το Υπουργείο Υγείας δεν μας αναφέρουν τι θα γίνουν οι εκατοντάδες ασθενείς που βοηθάμε κάθε μήνα.

Θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο, χωρίς να μας δώσουν εναλλακτική λύση, ώστε να μπουν οι μπουλντόζες και να κατεδαφίσουν ένα κτήριο 200μ2 το οποίο στηρίζει απόκληρους της Ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από 2010 μέχρι και σήμερα. Θέλουν να εξαφανίσουν μία κοινότητα εθελοντών, μία κοινότητα αλληλεγγύης, με χιλιάδες υποστηρικτές του έργου της από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρέχει φάρμακα ακόμα και σε Δημόσια Νοσοκομεία, Δημόσιες δομές, Ιδρύματα, γηροκομεία, κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων, καθώς και κάθε άνθρωπο που απεγνωσμένα αναζητά φάρμακα που λείπουν από την αγορά.

Ας μας πουν λοιπόν η Κυβέρνηση, η Ελληνικό Α.Ε., ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και τέλος η Lamda Development, πού θα πάει ένα Κοινωνικό Ιατρείο που δεν έχει από ΠΟΥΘΕΝΑ χρηματοδότηση, που δεν έχει ζητήσει ΠΟΤΕ χρήματα από κανένα και το οποίο έχει στηρίξει, 7.500 ασθενείς στις περισσότερες από 72,000 επισκέψεις τους μέχρι και σήμερα από τον Δεκέμβριο του 2011.

Είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης, της κάθε δημόσιας αρχής, να παρέχει χώρο σε κάθε κοινότητα πολιτών που αυτοοργανώνεται και παρέχει εθελοντικά δωρεάν κοινωνικό έργο. Και γιαυτό καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.

Εμείς από την πλευρά μας απαντάμε πως θα συνεχίσουμε να είμαστε στον χώρο του ιατρείου, προσφέροντας στους ασθενείς μας φάρμακα, ελπίδα και αξιοπρέπεια. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε με συνέπεια δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, που είχε ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει! Τους εθελοντές μας εκφράζουν οι στίχοι του ποιητή Κώστα Βάρναλη:

“Δεν είμ’ εγώ σπορά της Τύχης

ο πλαστουργός της νιας ζωής

Εγώ είμαι τέκνο της Ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της Οργής”