Για δες τί γίνεται: το Ποτάμι κατέθεσε ερώτηση για "φιλέτο" που ορέγονται μεγαλοεπιχειρηματίες…

Του Γιάννη Συμεωνίδη

theodorakis 43

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Νέα σελίδα στις αμφιλεγόμενες ερωτήσεις βουλευτών του Ποταμιού ανοίγει ερώτηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που κατάθεσαν την Τρίτη, 17 Μαρτίου ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης κι ο βουλευτής Β’ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός με αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Σε αυτή εκφράζουν την αγωνία τους να συνεχιστεί κι από τη σημερινή κυβέρνηση η εφαρμογή του μνημονιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Ενός σχεδίου, δηλαδή, που η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με τους τροϊκανούς κι επέβαλε στους εργαζόμενους των ΕΑΣ με τον εκβιασμό του κλεισίματος της εταιρείας.

Όπως τονίζει στο www.koutipandoras.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), Ευθύμης Θεοχάρης το παράδοξο είναι ότι οι «ποταμίσιοι» βουλευτές φέρονται να υποστηρίζουν, «με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα και με προφανή άγνοια της πραγματικής κατάστασης στον όμιλο των ΕΑΣ», μια συμφωνία που επιβλήθηκε κάτω από τη «μπότα» της τρόικας και η οποία επέβαλε τη συρρίκνωση της εταιρείας, τη μείωση των δραστηριοτήτων της και το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων. Κι αυτό μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της λεγομένης «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας», που θέλει μικρά και αδύναμα τα ΕΑΣ προς όφελος των ισχυρών της Ευρώπης και της πλήρους εξάρτησης των αμυντικών προμηθειών της χώρας σε όπλα και πυρομαχικά από τους ίδιους τους δανειστές.

«Η μείωση του προσωπικού από 780 σε 500 άτομα, με τον τρόπο που έγινε, η διάσπαση της εταιρείας και η συμφωνία για εκκαθάριση του πολιτικού τομέα με κλείσιμο σημαντικών παραγωγικών μονάδων, όχι μόνο αύξηση συνεργειών δεν δημιούργησαν όπως ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως επιφέρουν περαιτέρω αποκαθετοποίηση της παραγωγικής αλυσίδας και ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας. Υπάρχει παραγωγικό έργο προς εκτέλεση, όπως για παράδειγμα μια πολύ σημαντική παραγγελία από Ιαπωνία, αλλά απαιτούνται άμεσες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού, οι οποίες δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης της εταιρείας», υπογραμμίζει η ΟΕΧΒΕ.

Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο γόμωσης και συναρμολόγησης όλης της γκάμας πυρομαχικών στην Ελευσίνα, το οποίο διαθέτει υψηλή δυναμικότητα παραγωγής κι άδειες λειτουργίας για παραγωγή πυρομαχικών στρατηγικής σημασίας κι όλων των διαμετρημάτων, τη στιγμή μάλιστα που τα περισσότερα προϊόντα τα οποία έχει υπογράψει και διαπραγματεύεται η εταιρεία παράγονται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Την ίδια ώρα, το εργοστάσιο της Μάνδρας παράγει μεγάλα οπλικά συστήματα με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους.

«Πιθανόν τα παραπάνω να μην ενδιαφέρουν κάποιους “στρατηγικούς επενδυτές” ή αυτούς που έχουν βάλει στόχο τις εγκαταστάσεις της εταιρείας με τα παραθαλάσσια ή μη, “ευάερα και ευήλια φιλέτα γης” που ονειρεύονται να αποκτήσουν. Οι εργαζόμενοι είναι δίπλα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα σχέδιο πραγματικής ανάπτυξης, που θα δίνει προοπτική στην παραγωγικά διαλυμένη εταιρεία», υπογραμμίζει η ΟΕΧΒΕ, αφήνοντας αιχμές και για πασίγνωστους έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που εποφθαλμιούν κυρίως το «φιλέτο» της Ελευσίνας.

Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον κ. Δανέλλη, ο οποίος, αφού διευκρίνισε πως θα πρέπει να αναμένουμε την απάντηση του κ. Καμμένου, σημείωσε πως το Ποτάμι αγωνιά για τη διασφάλιση των συμφερόντων της αμυντικής μας βιομηχανίας, τονίζοντας χαρακτηριστικώς πως δεν αισθάνεται πράκτορας ξένων ή εγχώριων συμφερόντων.

Ακολουθεί η επίμαχη ερώτηση του Ποταμιού:

«Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Σκοτεινό το μέλλον της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (πρ. ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ)

Το Δεκέμβριο 2013 υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και τρόικα συμφωνία για την υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ προκειμένου η εταιρεία να καταστεί βιώσιμη. Τα βασικά σημεία του σχεδίου αυτού ήταν η μείωση προσωπικού (από 780 σε 500 άτομα), κάνοντας χρήση κινήτρων για εθελούσια έξοδο, η εκκαθάριση του πολιτικού τομέα (μη αμυντικά προϊόντα), στη λογική συμβιβασμού με την Ευρ. Επιτροπή στο θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων και το κλείσιμο 2 εργοστασιακών μονάδων (Ελευσίνας & Μάντρας) με σκοπό την αύξηση των συνεργειών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, στον διαχωρισμό πολιτικού από αμυντικό τομέα και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκαθάρισης, ενώ δεν έχει προχωρήσει το κλείσιμο των 2 μονάδων (Ελευσίνας, Μάνδρας) πράξη που ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 31/12/2014.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η εταιρεία το διάστημα αυτό βρίσκεται με περίπου 120 εκ. € ανεκτέλεστης αξίας συμβόλαια, από τα οποία τα 35 εκ. € εξαγωγικά, περίπου 50 εκ. € προς υπογραφή, εκ των οποίων 10 εκ. € εξαγωγικά και ακόμα αναμενόμενα εξαγωγικά συμβόλαια αξίας περίπου 180 εκ. €. Έχει δε ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με μεγάλη αμυντική εταιρεία των ΗΠΑ για σύναψη συμβολαίου (εξαγωγικό) στην Πολ. Αεροπορία των ΗΠΑ, με τεράστιες προοπτικές από οικονομική αλλά και στρατηγική πλευρά, ζωτικής σημασίας για το μέλλον και την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Η εταιρεία στην παρούσα φάση αφενός βρίσκεται μετέωρη στο μέσον εξέλιξης και υλοποίησης ενός συμφωνηθέντος σχεδίου ανασυγκρότησης αφετέρου βρίσκεται αποδεκατισμένη από το παραγωγικό προσωπικό που απαιτείται για την υλοποίηση των παραπάνω συμβάσεων μετά από την αποχώρηση και πολύτιμου τεχνικού προσωπικού μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, λόγω προφανώς αποτυχίας της επίτευξης του αρχικού στόχου για απομάκρυνση κατά βάση διοικητικών. Πρόσθετα εδώ πρέπει να τονιστεί ότι, η εταιρεία θα έπρεπε ειδικά για το στρατηγικής σημασίας εξαγωγικό συμβόλαιο προς Π.Α. ΗΠΑ να ξεκινήσει παραγωγικές δραστηριότητες και εντός Μαρτίου 2015.

Φαίνεται ότι, οι οικονομίες κλίμακας με συγχωνεύσεις δραστηριοτήτων (η μεταφορά εξοπλισμού από το εργοστάσιο της Ελευσίνας που ήδη ξεκίνησε θα μπορούσε να αποδεσμεύσει την εταιρεία από το μεγάλο κόστος λειτουργίας δεύτερης μονάδας, πέραν αυτής του Λαυρίου, πυρομαχικών, κόστος που μπορεί να ανέρχεται ίσως και στο ύψος των 1,5 εκ. € ετησίως), ο εξορθολογισμός στις προσλήψεις και την κατανομή ειδικοτήτων του προσωπικού με χρήση του εργαλείου συμβάσεων ορισμένου χρόνου για όσο διάστημα απαιτεί η εκτέλεση των συμβάσεων (με εξαίρεση έναν βασικό κορμό υψηλής εξειδίκευσης και δεξιότητας τεχνικού μόνιμου τεχνικού προσωπικού), είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να αποκτήσει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και να μπορεί έτσι να κλείνει σε συμφέρουσες τιμές συμβάσεις και μάλιστα εξαγωγικές.

Ο αρμόδιος αναπλ. ΥΕΘΑ, αντίθετα, σε πρόσφατες επισκέψεις σε μονάδες της εταιρείας αλλά και σε επαφή του με συνδικαλιστές εξέφρασε τη θέση για επανεκκίνηση μονάδων που τελούν υπό εκκαθάριση, στα πλαίσια της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2013, και αφορούν μη αμυντικό υλικό (Ηλεκτρ. Κύμης, ΜΒΗ, εμπορικά εκρηκτικά, μεταλλικές κατασκευές, φυσίγγια κυνηγίου, λέβητες) και τη βούληση για κατάργηση του καθεστώτος υπενοικίασης προσωπικού για ορισμένο χρόνο.

Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και με δεδομένο το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας η τόνωση των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας ειδικότερα,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Τι μέλλει γενέσθαι με το υπάρχον σχέδιο ανασυγκρότησης (εκκαθάριση πολιτικού τομέα, κλείσιμο μονάδων Μάνδρας, Ελευσίνας, κ.λ.π.) το οποίο κατόπιν συμφωνίας με του δανειστές επέτρεψε τη χρηματοδότηση της εταιρείας με το ποσό των 36 εκ. €;

2) Πότε και με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρείας στο απαραίτητο εκείνο προσωπικό ώστε να ξεκινήσει τις παραγωγές για τα συμβόλαια που ήδη έχει υπογράψει;

3) Με ποιο τρόπο και ποια χρήματα θα διατηρηθούν εν ζωή όλες οι υπάρχουσες μονάδες και αυτές που ήδη εξαγγέλθηκε ότι θα επανεκκινήσουν;

4) Πως θα προχωρήσει στην ακύρωση της εκκαθάρισης του πολιτικού τομέα όταν αυτό αντιβαίνει στις αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής περί μη νόμιμων κρατικών ενισχύσεων;

5) Η πρόθεση που εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός για αλλαγή της διοίκησης, σε μια τόσο κρίσιμη καμπή στην πορεία της, με ποιο τρόπο θα γίνει, πως θα εξασφαλιστεί η αξιοκρατική επιλογή και κυρίως έχει υπολογιστεί τι επιπτώσεις θα έχει στην εταιρεία η όποια καθυστέρηση στην ενημέρωση της νέας διοίκησης που θα τοποθετήσει;

6) Υπάρχει η βούληση συνεργασιών ή εισόδου στρατηγικού επενδυτή με σκοπό την ανάπτυξή της και τον εκσυγχρονισμό της, ειδικά σήμερα που δεν υπάρχουν χρήματα ή τρόποι όπως στο παρελθόν για ενίσχυσή της;

7) Είναι στις προθέσεις του να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα αυτής της σημαντικής βιομηχανικής επιχείρησης ώστε να μπορεί να κλείνει συμβάσεις εξαγωγικές σε συμφέρουσες τιμές σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, και αν ναι, ποιες είναι αυτές»;

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…