Newsroom

Newsroom

Για αυτογελοιοποίηση με τα περί διπραγμάτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «κυβερνητική αυτογελοιοποίηση» κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις» εφαρμογή του…

tsipras samaras 1

Για «κυβερνητική αυτογελοιοποίηση» κάνουν λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις» εφαρμογή του μνημονίου, την ίδια ώρα που διετείνονται ότι διαπραγματεύονται. 

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και οι δυνάμεις που την στηρίζουν επιχειρούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι διεξάγεται σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πρόκειται για εμπαιγμό. Αυτό που στην καλύτερη περίπτωση διεξάγεται είναι μια διαπραγμάτευση για τα επιμέρους στοιχεία του μνημονίου και, κυρίως, για τον πολιτικό-επικοινωνιακό χειρισμό της εφαρμογής του. Τα κεντρικά χαρακτηριστικά του προγράμματος όμως όχι μόνο δεν τα αμφισβητεί η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά, τουναντίον διατυμπανίζει δημοσίως την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, παρά την αποδεδειγμένη ανεδαφικότητά (μπήκαμε στα μνημόνια με δημόσιο χρέος 120% τους ΑΕΠ και, παρά τα δύο κουρέματα, φτάσαμε στο 175%, προσπαθώντας να το επαναφέρουμε στο 120% του ΑΕΠ) και καταστροφικότητά τους (1 εκατομ. επιπλέον άνεργοι, 20% απώλεια εθνικού εισοδήματος, 70δις ευρώ κόκκινα δάνεια κ.λπ.)» αναφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πράγματι ο κ. Στουρνάρας, παραγνωρίζοντας προκλητικά τα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια που αφήνει πίσω η μνημονιακή πολιτική,  δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως ο πιο φλογερός υπερασπιστής του μνημονίου και της τρόικας. Έτσι, όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ο κ. Στουρνάρας, σε συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη δήλωση του κ. Όλι Ρεν ότι  «αν κουρεύαμε το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2010, τότε η κρίση θα μετεδίδετο και στις άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες»,  αλλά απεναντίας δεν δίστασε να δηλώσει ότι  με το Μνημόνιο, «οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη)»!  Φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας  αγνοεί την έκθεση-καταπέλτη εναντίον της τρόικας και των μνημονίων  του Ευρωκοινοβουλίου. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από έναν υπουργό οικονομικών που πειθήνια υποτάσσεται στη βούληση του Γερμανού ομολόγου του, αρνούμενος να θέσει το ζήτημα δραστικού κουρέματος-αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, παρόλο που η αναγκαιότητα αυτή είναι σχεδόν πανθομολογούμενη, όπως δείχνει ακόμα και η θέση του ΔΝΤ, αλλά και η πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Ελληνικής Βουλής» διαμηνύουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Με έμφαση επισημαίνουμε ότι ο κ. Στουρνάρας εκτελεί τις εντολές του κ. Σαμαρά. Επομένως, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αυτός που επιβάλλει την πλεύση της εθελόδουλης υποταγής και του μερκελισμού. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς αυτογελοιοποιείται όταν επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα την ίδια ακριβώς στιγμή που στο Ελληνογερμανικό επιμελητήριο δηλώνει ευθαρσώς ότι:  «Θα βγούμε από το Μνημόνιο μια και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Έτσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις. Τη γελοιότητα αυτή, αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι επιλογές Σαμαρά, επιχειρεί πανικόβλητη να καλύψει η κυβέρνηση με τη γνωστή πλέον βρώμικη επικοινωνιακή πολιτική της ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο δεν διστάζει να διαστρεβλώνει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Σταθάκη, μπερδεύοντας εσκεμμένα το ποσοστό επάχθειας με το ποσοστό κουρέματος του δημόσιου χρέους.  Ούτε επίσης διστάζει να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για στήριξη της τρομοκρατίας, παρόλο που γνωρίζει τις πάγιες θέσεις της αριστεράς επʼ αυτού. Μάταιος όμως ο κόπος τους, διότι είναι ορατό ένα διαρκώς διογκούμενο ρεύμα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστοσύνης του κόσμου στο πρόγραμμά του,που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην ανατροπή βάζοντας την Ελλάδα στη νέα πορεία ανασυγκρότησης και δημοκρατικού μετασχηματισμού που προτείνει ο  ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγουν στην Κουμουνδούρου.