Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές συζήτησε το ΣτΕ

Συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου της χώρας κατά της λειτουργίας των καταστημάτων…

ste 28

Συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου της χώρας κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων μελετών πριν την έκδοση της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ανέφερε ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. 

Επικαλέστηκε, παράλληλα, απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.

Οι έμποροι προσκόμισαν, ακόμη, πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα ούτε και κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, η μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων από τη λειτουργία τους τις Κυριακές. Η επιβάρυνση των καταστηματαρχών ήταν κατά 65% αισθητή και κατά 35% λιγότερο αισθητή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακόμη ο δικηγόρος των εμπόρων τόνισε ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Επισήμαναν δε, ότι η απόφαση είναι «εξαιρετικά βλαπτική» για τους εμπόρους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς λόγω του ανταγωνισμού αναγκάζονται να εργάζονται και την μοναδική ημέρα της εβδομάδος που είχαν αργία.

Ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε από την πλευρά του ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν έχουν το ίδιο έννομο συμφέρον οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες.

Υποστήριξε, ακόμη, πως στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε με τη σειρά του ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία».

Ακόμη, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται τη ροή των πραγμάτων και απευθυνόμενος προς τη δικηγόρο του Δημοσίου, επισήμανε ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.

Η δικηγόρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να «βαδίσουν» τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι.

Στο σημείο αυτό ο Σ. Ρίζος είπε: «Δηλαδή θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει; Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του οι συνήγοροι του Δημοσίου, υποστήριξαν, μεταξύ  άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας σημειώνοντας  ότι πολλοί  κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ «ποιες ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πριν την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές», οι εκπρόσωποι του δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣΤΕ στοιχεία και για το λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα.

«Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη. Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία» σχολίασε σε έντονο ύφος ο Σ. Ρίζος.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών -Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του, η οποία αναμένεται πριν από την εκπνοή του 2014, ενώ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, που έχει κρίνει αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

palaistini epidayros

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, επιχειρεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα στη Γάζα και να… διδάξει πολιτισμό.

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

πορτοσ καλλικμανης

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

O πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής ;άφησε αιχμές ότι στο κύκλωμα υπάρχουν και κάποιοι «πιο…