Για αδιαφάνεια κατηγορεί το Eurogroup o Παπαδημούλης

Tο γεγονός ότι το Eurogroup λειτουργεί ως «de facto οικονομική διακυβέρνηση» αλλά παράλληλα δεν λογοδοτεί πουθενά ανέδειξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης με ερώτησή του στην Κομισιόν.

NewsRoom 08/02/2019 | 14:15

Ερώτηση στην Κομισιόν για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας στο Eurogroup κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την έρευνα του Φεβρουαρίου 2019 εκ μέρους της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» για τη λειτουργία της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ των χωρών της Ευρωζώνης.

‘’Στην έρευνα με τίτλο «Μια Πράξη Εξαφάνισης: Η Λογοδοσία του Eurogroup»  η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» εστιάζει στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2011 ως σήμερα, αλλά και στις πρόσφατες προκλήσεις του προϋπολογισμού της Ιταλίας, επαναλαμβάνοντας ότι το Eurogroup λειτουργεί ως «de facto οικονομική διακυβέρνηση», δεν υπόκειται σε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά ουσιαστικά σε «πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και χρονικούς περιορισμούς», «διαφεύγει της αποτελεσματικής λογοδοσίας», «τα περισσότερα μέλη του λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς άλλων μελών χωρίς να διαθέτουν τους πόρους για την κατάλληλη ανάλυση τους», και «δεν δημοσιεύει πρακτικά για τις αποφάσεις».

Αυτά βρίσκονται σε απόλυτη αντιδιαστολή με την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, που συνιστά προτεραιότητα της Κομισιόν. 

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Τι μέτρα θα λάβει και ποιος είναι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup, κατά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε.;

- Πώς αξιολογεί την ανάγκη ελέγχου εκ του Ε/Κ στις δραστηριότητες του Eurogroup, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινοτικής μεθόδου;

- Τι μέτρα θα προτείνει ενόψει των συζητήσεων για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ρόλος του Ε/Κ ;’’.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.