Newsroom

Newsroom

Γηροκομείο Αθηνών: "Κυνηγούν" με αγωγές μέλος του Δ.Σ που "ξεσκέπασε" το πάρτι εκατομμυρίων

Με αγωγές, ζητώντας μάλιστα χιλιάδες ευρώ, «κυνηγούν» μέλος της Διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών και παλαιότερο μέλος του Δ.Σ της ΕΕΑ που βοήθησε στο να ξεσκεπαστούν τα σκάνδαλα και το πολυετές «φαγοπότι» στο ίδρυμα. Εντύπωση προκαλεί πως η αγωγή έχει γίνει από υπάλληλο του Γηροκομείου και μάλιστα επικεφαλής σε νευραλγική θέση. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που το έργο της διοίκησης για να «στρωθεί» επιτέλους το Γηροκομείο και να τακτοποιηθούν οι τεράστιες μαύρες τρύπες στα οικονομικά που άφησε πίσω του ο υπόδικος αρχιμανδρίτης Μπούμπας και ο κύκλος του, βρίσκεται σε εξέλιξη.

5a5e1d551dc524d4398b45a8

Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Την ώρα που χρέη εκατομμυρίων ευρώ «στοιχειώνουν» εδώ και χρόνια το ευαγές ίδρυμα και η διοίκηση της ΕΕΑ προσπαθεί να «μπαλώσει» τις τρύπες ημέρα με την ημέρα, οι «εσωτερικές» προστριβές «φουντώνουν». Εδώ και μήνες στο Γηροκομείο Αθηνών, μετά τον πρόσφατο διορισμό της νέας διοίκησης, υποσκάπτεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την εύρυθμη λειτουργία του.

Το «κερασάκι» στην τούρτα στο όλο «σκηνικό» μπήκε όταν κατατέθηκε η αγωγή και η μήνυση. Ειδικότερα, η υπεύθυνη της Νομικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου Αθηνών, Μαρία Στραϊτούρη, υψηλόμισθη υπάλληλος στο Γηροκομείο Αθηνών από διοικήσεως Μπούμπα, κατέθεσε αγωγή κατά της συμβούλου Ταμία της ΕΕΑ, Πολυξένης Πραστάκου για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας της το εξωφρενικό ποσό των 300.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η κα Πραστάκου από τη θητεία της ως σύμβουλος ταμίας του Σωματείου επί διοικήσεως Μπούμπα, είχε διαπιστώσει το πολυετές «φαγοπότι» που γινόταν σε βάρος τροφίμων και εργαζομένων και με σειρά από έγγραφες καταγγελίες της στις αρμόδιες Αρχές συνέδραμε στο να στοιχειοθετήσουν αρκετές από τις «καυτές» κατηγορίες που βαρύνουν τον υπόδικο «παπά».

Διαβάστε σχετικά: Αποκλειστικό: Το κατηγορητήριο που «καίει» τον «αμαρτωλό» αρχιμανδρίτη του Γηροκομείου Αθηνών

Στην πολυσέλιδη αγωγή της (100 και πλέον σελίδες) κατά της συμβούλου ταμία, η κα Στραϊτούρη αναφέρει πως η κα Πραστάκου έχει τελέσει εις βάρος της το «ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης» καταγγέλλοντάς την πως έγραψε και μετέδωσε εναντίον της αναλήθειες οι οποίες έβλαψαν «την καλή φήμη, το όνομα και την υπόληψη» της. Από την άλλη μεριά, η σύμβουλος Ταμίας επισημαίνει πως ουδέποτε έγραψε ή έπραξε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η ίδια, έπραξε στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων της.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με την αγωγή της επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρο, όταν ως σύμβουλος ταμίας η κα Πραστάκου απέστειλε τον Ιούλιο του 2017 επιστολή προς την κα Στραϊτούρη – η οποία κατατέθηκε επίσημα και στο Δ.Σ του ιδρύματος – ενημερώνοντάς της ότι το λογιστήριο της ΕΕΑ δεν μπορούσε να της χορηγήσει «κατά προτίμηση βεβαίωση οφειλόμενων» καθώς θα προσέκρουε και στην «αρχή της ισότητας» που πρέπει να τηρείται. Επιπλέον, έκανε λόγο για «πίεση» στο λογιστήριο από την προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας για την έκδοσή αυτής.

Θυμίζουμε πως τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια, οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο δεν πληρώνονται κανονικά. Αντιθέτως ό,τι χρήματα έμπαιναν στις τσέπες τους ήταν από δικές τους κινήσεις με κατασχέσεις ενοικίων, λογαριασμών κλπ. Έτσι, το Γηροκομείο οφείλει πάρα πολλά χρήματα σε όλους σχεδόν τους εργαζομένους. Σημειώνεται πως από την ανάληψη των καθηκόντων της η διοίκηση της ΕΕΑ κατάφερε κάθε μήνα να παίρνουν όλοι ένα ποσοστό της τάξεως του 30% με 40% του μισθού τους. Την ίδια στιγμή βέβαια, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του το koutipandoras.gr, υψηλόμισθα στελέχη, εκ των οποίων και η κα Στραϊτούρη κατόρθωσαν να εξοφληθούν για τα δεδουλευμένα τους μέχρι και το Μάρτιο του 2016 «σηκώνοντας» χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, τα ίδια άτομα έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν μέχρι και σε κατάσχεση του λογαριασμού μισθοδοσίας των εργαζομένων, κάτι το οποίο τελικά ανεκόπη από το Δ.Σ της ΕΕΑ. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχουν χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν χρωστούμενα ακόμα και από το 2010.

Διαβάστε σχετικά: Κόλαφος για Μπούμπα η έκθεση ορκωτών ελεγκτών – Τεράστιες πληγές στο Γηροκομείο Αθηνών από την «αμαρτωλή» διοίκηση

Νέα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών: Υψηλόμισθοι εργαζόμενοι έκαναν κατάσχεση στον λογαριασμό μισθοδοσίας

Στην αγωγή της η κα Στραϊτούρη δηλώνει ότι τα όσα ανέφερε η κα Πραστάκου στην εν λόγω επιστολή της είναι αναληθή και συκοφαντικά καθώς ουδέποτε «πίεσε» το λογιστήριο. Επισημαίνει δε: «ο δόλος της είναι υπερχειλής, καθόσον στην προσπάθειά της να με εξυβρίσει και να μειώσει την επαγγελματική μου τιμή και υπόληψη, έστω και με ψεύδη, δεν μένει εκεί αλλά χρησιμοποιεί και νομικούς όρους που όχι μόνο δεν μπορούν να υπαχθούν στα συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα αλλά είναι και επιβαρυντικοί της πρόθεσής της».

Λίγες ημέρες μετά την παραπάνω επιστολή, η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου Αθηνών απέστειλε μακροσκελή επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων με έντονο συναισθηματισμό, την προσφορά της στο Γηροκομείο και την καθημερινή της πάλη. Σε αυτήν καλούσε επίσης να σταματήσει η δημιουργία εντάσεων και οι επιθέσεις στη Νομική Υπηρεσία και σε εκείνη σχολιάζοντας την επιστολή που της είχε στείλει η σύμβουλος ταμίας. Η επιστολή αυτή απαντήθηκε λίγους μήνες μετά από τη σύμβουλο ταμία και μάρτυρα σε πολλές «αμαρτωλές» υποθέσεις του πρώην «αιώνιου» προέδρου, αρχιμανδρίτη Μπούμπα.


Η δεύτερη επιστολή και το «σήκωμα» χιλιάδων ευρώ από διαθήκη

Στη δεύτερη επιστολή που έγινε και αυτή αντικείμενο της αγωγής και κατατέθηκε επίσημα στο Δ.Σ της ΕΕΑ, η κα Πραστάκου εν συντομία αναφέρει πως η πληροφόρηση που έχει από τη Νομική Υπηρεσία για θέματα και ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ως συμβούλου Ταμία είναι ελλιπής και υπάρχουν καθυστερήσεις.

Όπως επισημαίνει, μεγάλο μέρος των υποθέσεων που διαχειρίζεται η ΝΥ αφορά μισθωτικές υποθέσεις ακινήτων του Γηροκομείου οι οποίες θα φέρουν εν δυνάμει ρευστότητα στο ίδρυμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε ερώτηση που έθεσε προς τη ΝΥ, όπως αναφέρει πάντα η ίδια, αντιλήφθηκε πως αρκετές υποθέσεις καθυστερούσαν με τις απαντήσεις της προϊσταμένης να είναι «ίδιες ή σχεδόν ίδιες». Αυτές, σύμφωνα με την κα Πραστάκου, προχώρησαν μετά από το σχετικό ερώτημά της προς την υπηρεσία. Από την πλευρά της, η κα Στραϊτούρη χαρακτηρίζει όλα τα προανεφερόμενα ως αναληθή.

Σημειώνεται πως η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας μαζί με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη και υπαλλήλους σήκωσαν πριν μερικούς μήνες χιλιάδες ευρώ από λογαριασμό διαθήκης η οποία, όπως έγραφε σε ρεπορτάζ του το koutipandoras.gr και επιβεβαίωσε η Έκθεση ορκωτών ελεγκτών, δεν ήταν ευρέως γνωστή στον κύκλο των υπαλλήλων του Γηροκομείου. Τα ίδια άτομα προχώρησαν αργότερα και σε κατάσχεση του λογαριασμού μισθοδοσίας των υπαλλήλων.


Τι λένε οι δυο πλευρές και ο πρόεδρος 

Το koutipandoras.gr ήρθε σε επικοινωνία με την εναγόμενη, Ένη Πραστάκου η οποία δήλωσε: «Ολόκληρο το Δ. Συμβούλιο της ΕΕΑ προσπαθεί αφιλοκερδώς, με υπερπροσπάθεια και αφοσίωση να διασώσει το Γηροκομείο, αλλά πλέον υφίσταται ανηλεή νομιμοφανή πόλεμο εναντίον διακεκριμένων μελών του με αγωγές αποζημίωσης για τεράστια ποσά, μηνύσεις και τόνους λάσπης, ενώ εναντίον των λοιπών μελών πλανάται η ίδια απειλή. Όμως ολόκληρο το Δ. Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση δηλώνει “NON PASSERAN”».

Από τη μεριά της η Μαρία Στραϊτούρη δήλωσε: «Ό,τι έχω να πω για την κα Πραστάκου τα αναφέρω στη μήνυση και την αγωγή. Δεν επιθυμώ να πω περισσότερα τώρα. Αυτά τα θέματα δεν καλύπτονται με μια δήλωση. Η διαδικασία της εξυγίανσης στο Γηροκομείο δεν έχει σχέση με την κυρία Πραστάκου. Είναι ξεκάθαρα προσωπικές συμπεριφορές κατά μου. Είμαι επιστήμονας σε αντίθεση με κάποιους που δεν είναι, το τιμώ το ψωμί μου και οφείλω να το διαφυλάσσω. Εσάς κε Σπυρόπουλε αν σας συκοφαντούν να γυρίσετε και το άλλο μάγουλο. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο».

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Δ.Σ του Γηροκομείου, κ. Γιώργος Σαγρεδάκης: «Η κυρία Πραστάκου στα πλαίσια του ελέγχου που κάνει το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε κάποια πράγματα από την προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας η οποία τη θεώρησε αυτή την πράξη ως συκοφαντική. Αυτό γνωρίζω και αυτό βλέπω. Όλα τα μέλη του Δ.Σ πρέπει να ασκούν έλεγχο. Στα πλαίσια αυτά ορθώς έπραξε η σύμβουλος Ταμίας. Έλεγχο κάνω και εγώ και όλα τα άλλα μέλη. Η σύμβουλος Ταμίας έχει τη στήριξη όλου του Δ.Σ. Δεν θεωρούμε ότι είναι συκοφαντικό να ασκεί στα πλαίσια του καθηκόντων του έλεγχο. Έχουμε παράγει σημαντικό έργο απ’ όταν αναλάβαμε. Συνεργαζόμαστε με όλους για να μπορέσουμε να φέρουμε καλά αποτελέσματα. Ότι υπάρχουν προσκόμματα και ότι υπάρχει ένας πόλεμος από το παλιό “κατεστημένο”, από αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την κατάντια που παραλάβαμε το 2016, είναι δεδομένο. Το Δ.Σ είναι συσπειρωμένο και θα συνεχίσει το έργο του για την εξυγίανση του Γηροκομείου».

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…