Γεροβασίλη: Έργο Μητσοτάκη η ύφεση στην οποία περνά η χώρα μας

«Μια δουλειά είχε να κάνει η κυβέρνηση στη διάρκεια του lock down: Να σχεδιάσει και να δράσει εμπροσθοβαρώς. Δεν την έκανε!» Αυτό επεσήμανε η γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» 

ek gerv

Στην παρέμβαση της η  Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Την ευκαιρία για τα εμπροσθοβαρή μέτρα ήδη άφησε η κυβέρνηση να φύγει. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» είχε την έννοια να δράσει η κυβέρνηση εμπροσθοβαρώς με ένα γενναίο πακέτο ρευστότητας. Δηλαδή, ζεστό χρήμα στην αγορά προκειμένου να κρατήσει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας όρθιες. Αυτό δεν συνέβη! Αντίθετα η κυβέρνηση κινήθηκε χωρίς σχεδιασμό, βλέποντας και κάνοντας Είχε τρεις μήνες την ευκαιρία η κυβέρνηση και ενόσω διαρκούσε το lockdown η κυβέρνηση μια δουλειά είχε να κάνει. Από τη μία να σχεδιάζει και να αντιμετωπίζει την πανδημία και από την άλλη να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αυτό, λοιπόν, δεν το έκανε.

Ένδεια μεθόδου, ένδεια σχεδιασμού και ένδεια τόλμης χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΝΔ στη διαχείριση της ύφεσης

Γνωρίζοντας ότι έρχεται μία διαρκής ύφεση, η κυβέρνηση επέλεξε την αποσπασματική και άτολμη δράση και εκεί εστιάζεται το πρόβλημα. Αναλόγως των πολιτικών που εφαρμόζονται από την κάθε κυβέρνηση στην κάθε χώρα, θα μειώνεται, θα μετριάζεται το πρόβλημα της ύφεσης. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και η κριτική μας. Η κυβέρνηση απειδείχθη ότι δεν ήταν σε θέση, δεν διέθετε τη μέθοδο να υπολογίσει το ποσοστό της ύφεσης.

Σας θυμίζω το ευτράπελο των συνεχών αλλαγών στις προβλέψεις τις οποίες ακούγαμε καθημερινώς από στελέχη της κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό, από τον κ. Στουρνάρα. Ενώ και διεθνείς οίκοι και το ΔΝΤ έχουν εγκαίρως προβλέψει μια ύφεση κοντά στο 10%. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν είχε την μέθοδο να προβλέψει τι θα συμβεί μετά από ένα καθολικό lockdown στη χώρα, με την εικόνα για την διεθνή και την ευρωπαϊκή ύφεση να είναι ήδη διαμορφωμένη.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδρασαν εμπροσθοβαρώς με γενναία πακέτα ώστε να ανασχεθεί η ύφεση

Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, όπως η Γαλλία -και δεν μιλάω για ιδεολογικές διαφορές εδώ διότι όπως ξέρουμε μιλώντας για την Γερμανία και τη Γαλλία δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά πολιτικής-έδρασαν εμπροσθοβαρώς, με γενναία πακέτα που έφθαναν σε μεγάλα νούμερα του ΑΕΠ, στο 20%, στο 15% και παραπάνω, προκειμένου ακριβώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Η ΝΔ απέστρεψε το βλέμμα της από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από την κοινή λογική.

Εκτός από τα 37 δισ. τα οποία παρέλαβε η ΝΔ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συν τη δυνατότητα εγγυήσεων, οι δυνατότητες της χώρας, κατά τις εκτιμήσεις μας, άγγιζαν τα 50 δισ. στη χώρα. Από αυτά προτείναμε να χρησιμοποιηθούν τα 26 δις πάλι σε άθροισμα ρευστότητας και εγγυήσεων (ρευστότητα περίπου στα 14 δισ. και το υπόλοιπο σε εγγυήσεις), εκτιμώντας ότι αυτό, όταν δρούσε εμπροσθοβαρώς, θα έκανε σημαντική ανάσχεση της ύφεσης. Αυτή η δυνατότητα να κινηθούν με βάση τις προτάσεις μας, που στηρίζονταν στην κοινή λογική, παρήλθε.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται εντός των επόμενων ημερών

Τις επόμενες μέρες θα εμφανιστεί το επικαιροποιημένο μας πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» διότι το τρέχον δεν αντιστοιχεί πλέον στην πραγματικότητα με δεδομένο ότι η ύφεση προχώρησε αρκετά και που σήμερα, που γίνεται άρση του lockdown, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μπροστά τους τη δυσχερή προοπτική να έχουμε επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν και εργαζόμενους που δεν θα βρουν τη δουλειά τους.

Η ανεργία ο μεγαλύτερος αντίπαλος – Εξαπατημένοι οι μικρομεσαίοι

Η ανεργία, όπως ξέρετε, είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αυτό και έχουμε ανοίξει έναν τεράστιο διάλογο, με αυτή την εξαπατημένη μεσαία τάξη η οποία πίστεψε ότι το εννοούσε πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι θα τους στηρίξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοκριτική του την έχει κάνει για τη μεσαία τάξη. Η Νέα Δημοκρατία;

Σε προτροπή του δημοσιογράφου «να μη μιλάει κανείς για τη μεσαία τάξη», η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι βεβαίως και μιλάμε για τη μεσαία τάξη και θα πούμε τα εξής: ότι βεβαίως τον καιρό των μνημονίων πάλι η μεσαία τάξη πλήρωσε το μάρμαρο και βεβαίως και εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε αρκετά στις απαιτήσεις της μεσαίας τάξης

Βεβαίως υπήρχε μια φορολόγηση μεγάλη αλλά και μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες έπληξαν τη μεσαία τάξη, στα δεδομένα πλαίσια τα οποία είχαμε ώστε να βγει η χώρα από το καθεστώς μνημονίων για να μπορέσει στη συνέχεια να αναρρώσει και να σταθεί στα πόδια της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, προσπάθησε για διαφορετικό μείγμα πολιτικής, άφησε γεμάτα ταμεία

Δεν ήταν ίδιο το μείγμα πολιτικής στις δύο προηγούμενες περιόδους ήταν εντελώς διαφορετικό και με άλλες στοχεύσεις. Εμείς προσπαθήσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε, πράγμα που οι άλλες κυβερνήσεις δεν το κατάφεραν παραδίδοντας και 37 δισ. ταμείο. Αυτό δεν το έχει κάνει καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η κάθε κυβέρνηση παρέδιδε άδεια ταμεία στην επόμενη και η κάθε μία στο άλλοθι της καμένης γης εφάρμοζε αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό συνέβαινε στη χώρα μας διαρκώς.

 

Ηράκλειο: ΕΔΕ στο σχολείο όπου φοιτούσε η 17χρονη Νικολέτα που έπεσε από γέφυρα του ΒΟΑΚ

kriti arxiki 1

Ηράκλειο: ΕΔΕ στο σχολείο όπου φοιτούσε η 17χρονη Νικολέτα που έπεσε από γέφυρα του ΒΟΑΚ

«Η κυβέρνησης που αδιαφορεί επιδεικτικά για τον… ψυχικό μαραθώνιο των παιδιών και εφήβων να βρουν…

Παραδόθηκε στις αρχές ο Απόστολος Λύτρας μετά το ένταλμα σύλληψης – Οι δυο λόγοι που θα οδηγηθεί στις φυλακές

lytras 555

Παραδόθηκε στις αρχές ο Απόστολος Λύτρας μετά το ένταλμα σύλληψης – Οι δυο λόγοι που θα οδηγηθεί στις φυλακές

Το ένταλμα εκδόθηκε, καθώς κρίθηκε ότι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί και…

Θέμης Σοφός: «Ο Απόστολος Λύτρας έριξε 30 μπουνιές στη Σοφία Πολυζωγοπούλου μέσα στο αυτοκίνητο» (video)

profile player 960x540 20

Θέμης Σοφός: «Ο Απόστολος Λύτρας έριξε 30 μπουνιές στη Σοφία Πολυζωγοπούλου μέσα στο αυτοκίνητο» (video)

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του Θέμη Σοφού για τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε η Σοφία Πολυζωγοπούλου…

Σοκαριστικό βίντεο: Δημοσιογράφος δέχεται επίθεση σε ζωντανή μετάδοση ενώ κάνει ρεπορτάζ για την φωτιά

δημοσιογράφος

Σοκαριστικό βίντεο: Δημοσιογράφος δέχεται επίθεση σε ζωντανή μετάδοση ενώ κάνει ρεπορτάζ για την φωτιά

Ο ξυλοδαρμός του δημοσιογράφου μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση

Σοκ στη Γαλλία: 2 ανήλικοι βίασαν 12χρονη και την αποκαλούσαν «βρωμο-Εβραία» – Η Λε Πεν καταγγέλει την «άκρα αριστερά»

γαλλία σημαία

Σοκ στη Γαλλία: 2 ανήλικοι βίασαν 12χρονη και την αποκαλούσαν «βρωμο-Εβραία» – Η Λε Πεν καταγγέλει την «άκρα αριστερά»

Το πολύ σοβαρό περιστατικό ακραίας βίας με δράστες και θύμα ανηλίκους κάτω των 15 ετών…