Newsroom

Newsroom

Γεροβασίλη: Τη Δευτέρα σύγκληση Διάσκεψης των Προέδρων για συγκρότηση ΕΣΡ

Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση, έως την ερχόμενη Δευτέρα.

581245b01dc524197f8b4658

Αφετέρου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο ζητώντας να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα, πριν από την κατάθεση στην Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, και Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η ίδια, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σημειώνει ότι στη σύσκεψη «εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα» και ότι «παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ».

Οπως σημειώνει η κ. Γεροβασίλη, «η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές». «Γι’ αυτό και σπεύδει για ακόμα μια φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο», τονίζει.

Η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται τη Δευτέρα να καταθέσει νέο σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αναμένουμε να καθαρογραφεί το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 2.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «Πέραν του άρθρου 2Α ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ».

Αυτά περιλαμβάνει το άρθρο 2 που κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο αντισυνταγματικό

«Πλαίσιο διαδικασίας αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης

1. Η διενέργεια και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης του παρόντος νόμου γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες Χάρτες Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος.

Οι Χάρτες Συχνοτήτων δύνανται να τροποποιούνται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕΤΤ.»

Για τη χορήγηση βεβαίωση προσωρινής άδειας οι επιχειρηματίες θα πρέπει να καταβάλλουν το τίμημα που θα καθοριστεί και να τηρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για τις θέσεις απασχόλησης, τις υποδομές και πρόγραμμα.

Τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως πάνε λίγο πίσω τον ανασχηματισμό, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα γίνει μετά τη δεύτερη αξιολόγηση. 

Μητέρα 11χρονης Βασιλικής: Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα ο δολοφόνος

Hleia 1

Μητέρα 11χρονης Βασιλικής: Η ψυχή του κοριτσιού μου θα δικαιωθεί όταν θα πάρει το ίδιο μάθημα ο δολοφόνος

Εξοργισμένη η μητέρα της άτυχης 11χρονης ξέσπασε κατά του παιδοκτόνου συγγενή της