Γερμανός ΥΠΕΞ: “Δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό από την Ευρώπη και τις αξίες μας”

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη υποδεικνύουν αύξηση του κινδύνου και για την Γερμανία, ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο «θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτραπεί». 

AP 20307499961551

«Δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό χώρου από την Ευρώπη και από τις αξίες μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αναφερόμενος στην ισλαμιστική τρομοκρατία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι κοινωνίες μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διασπαστούν».

«Εφόσον το κίνητρο (ενν. της χθεσινής επίθεσης στην Βιέννη) ήταν πράγματι ισλαμιστικό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το μίσος και την τρομοκρατία. Οι κοινωνίες μας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διασπαστούν, είμαι πεπεισμένος», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο κ. Μάας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Μελίζα Χαραντινάι, ενώ τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική τρομοκρατία, η οποία, όπως είπε, «είναι εχθρός για τις ελεύθερες κοινωνίες μας». Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι κυρίως στην Βιέννη, στα θύματα και στις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετώπισαν τον κίνδυνο, πρόσθεσε ο κ. Μάας και ανέφερε ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη υποδεικνύουν αύξηση του κινδύνου και για την Γερμανία, ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο «θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτραπεί» κάτι τέτοιο. «Δεν πρόκειται μόνο για μάχη πολιτισμών, αλλά θα οδηγήσει και στο να υπάρξει περισσότερη βία στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί προκειμένου η κατάσταση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω», υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την αντίδραση του αραβικού κόσμου.

«Χθες μίλησα με τους ομολόγους μου από το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να συνεισφέρουμε, χωρίς να δώσουμε ούτε χιλιοστό χώρου από την Ευρώπη και τις αξίες που μας ενώνουν στην Ευρώπη, όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία της τέχνης και του Τύπου. Δεν θα θυσιάσουμε τίποτα από αυτά», τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «’Οπου βλέπουμε ότι μπορεί να επιστρέψει προς εμάς η ισλαμιστική τρομοκρατία, θα δράσουμε με όλες τις δυνατότητες που έχουμε, με διεθνή συντονισμό. Υπάρχει μηδενική ανοχή και σε αυτό είμαστε σύμφωνοι – στην Ευρώπη και όχι μόνο».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, την επίθεση στη Βιέννη καταδίκασε και η κυρία Χαραντινάι, τονίζοντας ότι η χώρα της καταδικάζει απερίφραστα κάθε επίθεση κατά την ανθρωπότητας και της ελευθερίας. Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, που σκοτώθηκε από πυρά της Αστυνομίας, είχε γεννηθεί στην Αυστρία, αλλά ήταν αλβανικής καταγωγής από την Βόρεια Μακεδονία, η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου περιορίστηκε να δηλώσει ότι μεταξύ των αστυνομικών που επιχείρησαν χθες το βράδυ στην Βιέννη ήταν και τρεις αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι «βοήθησαν τους Αυστριακούς να υπερασπιστούν τις αξίες τους» και αποτελούν καλό παράδειγμα ενσωμάτωσης. «Το Κόσοβο καταδικάζει την τρομοκρατία και συμμετέχει στην διεθνή συμμαχία κατά του “Ισλαμικού Κράτους”», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…