Newsroom

Newsroom

Γερμανοί εμπειρογνώμονες θέτουν τον Σόιμπλε προ των ευθυνών του για το ελληνικό χρέος

Όλο και πιο πιθανό θεωρούν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους γερμανοί εμπειρογνώμονες.

573dce0d1dc52445358b50f9

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στη Deutsche Welle ο Γιοργκ Ρόχολ, πρόεδρος της ιδιωτικής Σχολής Oικονομίας και Mάνατζεμεντ του Βερολίνου (ESMT) του Βερολίνου «η ελάφρυνση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και έχει τεθεί τόσο σαφώς, ώστε θεωρώ απίθανο ότι θα παραμείνει χωρίς να γίνει ελάφρυνση».

Ο Ρόχολ , ο οποίος είναι και σύμβουλος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνά του με τον τίτλο «Πού πήγαν τα λεφτά για την σωτηρία της Ελλάδας;», απέδειξε ότι λιγότερο από το 5% των χρημάτων που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ελλάδα κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ σχεδόν το 80% δόθηκε για την εξόφληση οφειλών, την πληρωμή τόκων και την επανακεφαλαιοποίηση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.

O Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ετος διαγραφής χρεών» («Erlassjahr.de»), από την πλευρά επαινεί με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα το ΔΝΤ, διότι «ανήκει στις φωνές της λογικής στο θέμα της ελληνικής κρίσης». 

Ο Κάιζερ είναι ένας από τους ανθρώπους που εδώ και σχεδόν 16 χρόνια αγωνίζεται για τη διαγραφή των χρεών των φτωχών κρατών παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ίδιο «αν οι δανειστές είχαν προβεί σε κούρεμα του χρέους από την αρχή της ελληνικής κρίσης, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί». Ο Κάιζερ προσθέτει επίσης ότι «οι συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης έγιναν ακόμα πιο παράλογες και ακόμα πιο ακριβές».

Οι απόψεις αυτές αυξάνουν τις πιέσεις στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βολφγκάνγκ Σόιμπλε, ο οποίος πάντως παρά τη μέχρι σήμερα διαφωνία του με τις προτάσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, εμφανίζεται πρόθυμος να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο μετά τις εκλογές στη Γερμανία. 

Υπενθυμίζεται ότι σε εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει ότι το «έχει δει», το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την προθυμία του για ελάφρυνση του χρέους που «πνίγει» την Ελλάδα, σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προ το ΔΝΤ, που επανειλημμένα ζητεί την ελάφρυνση, απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.

«Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων έως το 2018» αναφέρεται στο έγγραφο, αναβάλλοντας τα σχέδια ελάφρυνσης για μετά τις γερμανικές εκλογές στο δεύτερο μισό του 2017, αναφέρει η εφημερίδα. Η αναμονή έως το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, σημειώνει η εφημερίδα, σημαίνει επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρειαστεί πλήρη κοινοβουλευτική έγκριση, παρά μόνο τις «ευχές» της επιτροπής προϋπολογισμού. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» σημειώνεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου και υπόσχεται να κάνει την προσπάθεια να το διευκολύνει.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…