Newsroom

Newsroom

"Το γερμανικό σύνδρομο – Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαιτερότητα" του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η εισβολή της γερμανικής πολιτικής στην καθημερινότητα της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας, σε συνδυασμό με την εξουθενωτική λιτότητα και τη…

Η εισβολή της γερμανικής πολιτικής στην καθημερινότητα της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας, σε συνδυασμό με την εξουθενωτική λιτότητα και τη συστηματική λοιδορία των Ελλήνων από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσαν την ανάγκη για μια ουσιαστική γνωριμία με τους Γερμανούς πέρα από τα γνωστά στερεότυπα. Ο δημοσιογράφος Μάκης Ανδρονόπουλος, του οποίου σχόλια δημοσιεύουμε συχνά στο ΚΟΥΤΙ της ΠΑΝΔΩΡΑΣ και στο ΗΟΤ DOC, έκανε μια έρευνα γνωριμίας με την Deutschtum, την γερμανοσύνη, μέσα από την ιστορία των γερμανικών λαών, τη σκέψη των φιλοσόφων, το φαινόμενο και τα πεπραγμένα του ναζισμού, την ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Γερμανίας, το ρόλο του γερμανικού κεφαλαίου, τη συμμετοχή της ΟΔΓ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το ρόλο του γαλλογερμανικού άξονα, την Ενοποίηση και την εξέλιξη της Γερμανίας σε γεωοικονομική δύναμη.

Η έρευνα αποκρυσταλλώθηκε σε ένα τόμο 392 σελ. που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, υπό τον τίτλο «Το γερμανικό σύνδρομο – Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαιτερότητα». Στην έρευνά του ο Ανδρονόπουλος προσπαθεί να διαβάσει την σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, όπως τα πραγματικά αίτια του Μεγάλου Πολέμου, τα ψυχικά κίνητρα συμμετοχής των Γερμανών στο ναζιστικό εγχείρημα, την δήθεν «εσωτερική εξορία» των διανοούμενων, τις διαδικασίες της αποναζιστικοποίησης, τον έντεχνο διαχωρισμό του γερμανικού λαού από το ναζισμό και την εμμονή της ενιαίας Γερμανίας στα ιερά κείμενα του «ορθολογισμού». Εκεί πίσω ανακαλύπτει διάφορα χαρακτηριστικάτης γερμανικότητας, όπως τις πηγές του γερμανικού ιδεαλισμού στον Καντ και στον Χέγκελ που συνάντησαν τη μοιραία ιδεολογία της Τελικής Λύσης, τον γερμανικό μυστικισμό, το sonderweg, το «ειδικό μονοπάτι» που ακολούθησε ο εκσυγχρονισμός της Γερμανίας, τις θρησκείες του αίματος και του εσχατολογικού ορθολογισμού που σήμερα αποτελεί τη λεοντή της γερμανοποίησης της ευρωζώνης. Διερευνά την ακόρεστη δίψα των Γερμανών για ισχύ, νίκη, επιβολή, αλλά και την αδυναμία τους να χωνέψουν τις ήττες τους. Ο συγγραφέας ερμηνεύει τα γεγονότα που αναδεικνύουν τις εκφάνσεις του μεταμοντέρνου φασισμού, τον νέο ρατσισμό της βιοπολιτικής, την στοχοποίηση των Ελλήνων και αναλύει άγνωστα στοιχεία και πτυχές στην διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης από το Βερολίνο και κυρίως πως μεταλλάσσεται και εκδηλώνεται τώρα με την «ασιατοποίηση» του ευρωπαϊκού Νότου.

Η έρευνα αποκαλύπτει τη μυστηριακή έλξη που ασκεί ο Νότος στους Γερμανούς και συγκρίνει το σκεπτικό της Διαταγής Εισβολής του Χίτλερ στην Ελλάδα με το σημερινό γερμανικό όραμα για την Ελλάδα, όπου προκύπτει ως κοινός παρανομαστής ο ρόλος του Ήλιου!… Ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό τη ζήλεια των σύγχρονων Γερμανών για τους Έλληνες, όπως καταγράφεται από δικές τους έρευνες και μελέτες. Σταθμίζει την ελληνική στάση και το βάρος που αυτή θα έχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και απευθύνει τρία κείμενα στους Γερμανούς συμπολίτες μας στην Ευρώπη και μια επιστολή στον Βολφγκανγκ Σόιμπλε…

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο πληροφορίες από παλιές αλλά και τρέχουσες πηγές που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες στο ελληνικό κοινό πτυχές της γερμανικότητας. Ταυτόχρονα ξετυλίγει τα σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Μάκης Ανδρονόπουλος διετέλεσε διευθυντής σύνταξης επί σειρά ετών στη «Ναυτεμπορική», στον «Κόσμο του Επενδυτή», στην «Απογευματινή της Κυριακής» και αρχισυντάκτης στο «Κέρδος». Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην «Καθημερινή», το «Έθνος», το «Ποντίκι» και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στις τηλεοράσεις ΜΕGA, TEMPO, 7X. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.

Σήμερα ασχολείται με το blog του EXTRAPOLATION και την συγγραφή. Έχει γράψει το «Η Ελλάδα στο ντιβάνι – Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011) και έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις «Το σπίτι με τα χίλια πατώματα» (Οδυσσέας, 1980).

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…