Newsroom

Newsroom

Γερμανική "πρωτοβουλία" και για την Ουκρανία

Η Γερμανία θέλει να έχει παντού το πάνω χέρι. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ρώσου προέδρου Πούτιν, η…

oykrania2 0

Η Γερμανία θέλει να έχει παντού το πάνω χέρι.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ρώσου προέδρου Πούτιν, η Ρωσία φέρεται να έχει αποστείλει χιλιάδες στρατιώτες της στην Κριμαία. Νέα πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης αναλαμβάνει την ίδια ώρα το Βερολίνο.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία έχει μεταφέρει -κατά πληροφορίες του αυριανού τεύχους του περιοδικού SPIEGEL- χιλιάδες στρατιώτες της στη Κριμαία. Ειδικοί του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία, αφού προηγουμένως είχαν καταληφθεί τα αεροδρόμια της χερσονήσου.
Στο ίδιο τεύχος αναφέρεται ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προτίθεται να ακυρώσει τη συμμετοχή της στη συνάντηση των οκτώ οικονομικά σημαντικότερων χωρών του κόσμου (G8) στο ρωσικό Σότσι, σε περίπτωση που διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Κριμαία δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία. Όπως αναφέρει η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, το Βερολίνο προσπαθεί “να κινητοποιήσει ένα διεθνή συνασπισμό” αποτελούμενο από την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Έξυπνα αντίμετρα»

Επικαλούμενη πηγές του γερμανικού υπουργείου Eξωτερικών, η εφημερίδα γράφει ότι στόχος των συντονισμένων προσπαθειών θα είναι η προετοιμασία ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει «έξυπνα αντίμετρα και τα οποία θα δείχνουν στη Ρωσία το τι διακυβεύεται». Παράλληλα όμως το Βερολίνο είναι έτοιμο για ένα διάλογο με τη Μόσχα στη βάση της γερμανικής πρότασης για μια διεθνή ομάδα επαφής.
Πάντως, μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία δείχνουν να έχουν οι γερμανοί πολίτες. Σε σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη BILD, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Την ίδια ώρα το 63% απορρίπτουν μια στάση της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας που θα οδηγούσε σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης 
http://www.dw.de/

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…