ΜΨ

Μιχάλης Ψύλος

Γερμανικά «σκέρτσα»

Σύμφωνα με επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται σε 290 δισ. ευρώ. Η Bild το ανεβάζει μάλιστα ,σε 376 δισεκατομμύρια!

5332337 1

Τέσσερα χρόνια πριν, το ελληνικό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ,αποφάσισε επισήμως να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις πολεμικές καταστροφές και τα εγκλήματα των Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η απαίτηση των αποζημιώσεων είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον για εμάς», δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συμψηφιστεί το θέμα με τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το χρέος της χώρας.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική SZ, τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις τόνισε: «Η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση».

Σύμφωνα με επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται σε 290 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Bild το ανεβάζει μάλιστα ,σε 376 δισεκατομμύρια!

Το Βερολίνο έσπευσε να απορρίψει για άλλη μία φορά το Ελληνικό αίτημα, απαντώντας σε κάθε ευκαιρία ότι «το θέμα έχει διευθετηθεί».

Η γερμανική  κυβέρνηση  στηρίζεται στη συνθήκη δύο-συν-τέσσερα που υπεγράφη το 1990 για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία αναφέρει ότι «δεν προβλέπονται περαιτέρω αποζημιώσεις».

Και ξαφνικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος δηλώνει ουσιαστικά «παραίτηση» από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT. Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίζεται ότι το θέμα «αφορά το παρελθόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον…Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον». Σήμερα υποχρεώθηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να αναδιπλωθεί.

Διαχρονικά ποτέ και καμία  Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απεμπολίσει το δικαίωμα στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως και άλλες χώρες, όπως η Πολωνία που διεκδικεί δισεκατομμύρια από τη Γερμανία για τα δεινά που υπέστη η χώρα  από τους Ναζί  κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το επανέλαβε πριν λίγες ημέρες και πάλι η Βαρσοβία, με ψήφισμα που ενέκρινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει επίσης επανειλημμένα τα αιτήματα της Πολωνίας για αποζημιώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1953, υπό την πίεση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας απαρνήθηκε κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις. Τότε, η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει τη ΛΔΓ από κάθε υποχρέωση.

Οι πολωνικές αρχές υποστηρίζουν σήμερα ότι η συμφωνία είναι άκυρη, επειδή η Πολωνία δεν ήταν τότε σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση.

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα». Αυτό προφανώς  δεν ισχύει για την Πολωνία…

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr