Γερμανικά ΜΜΕ κατακρίνουν Μητσοτάκη για τις διώξεις κατά του Documento

Άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του δημόσιου ραδιοφώνου της Γερμανίας

4714903 0 1

Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον οι αντιδράσεις για τις καταγγελίες του Documento κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πιέσεις σε επιχειρηματίες από τους οποίους απαιτεί να σταματήσουν να δίνουν διαφημίσεις στο Documento για να το κάνουν να σωπάσει, κλείνοντάς το.

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης με άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα του Deutschlandfunk (δημόσιο ραδιόφωνο της Γερμανίας) αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό Τύπο, στις διώξεις κατά του Documento, στην απόκτηση εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών από εφοπλιστές αλλά και στις καθημερινές διώξεις εφημερίδων και φωτορεπόρτερ από την αστυνομία που παρεμποδίζει καθημερινά την εργασία τους.

Το άρθρο του Παναγιώτη Γαβρίλη

Απαγορεύσεις εισόδου, συλλήψεις, αγωγές: κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η κατάσταση για τους δημοσιογράφους στη χώρα χειροτέρεψε σημαντικά. Σήμερα αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του επικεφαλής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Documento – με διεθνή έκκληση και διατύπωση συγκεκριμένων κατηγοριών κατά του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού.

Σε πολλές γλώσσες – και στα Γερμανικά – η εβδομαδιαία εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε βίντεο στο διαδίκτυο, για να διαφημίσει το πρωτοσέλιδό της. Πρόκειται για ένα στόρι με αντικείμενο τον εαυτό της, με σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της νέας, συντηρητικής κυβέρνησης.

180.000 ευρώ απώλεια

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφωνεί προσωπικά σε επιχειρηματίες από τους οποίους απαιτεί να διακόψουν την διαφήμισή τους προς την εφημερίδα» αυτό είπαν εμπιστευτικά στον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, έλληνες επιχειρηματίες.

Για τον δημοσιογράφο, οι λόγοι για την ανάμειξη του έλληνα Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαροι:

«Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας, αντικείμενο των οποίων είναι μεταξύ άλλων και πιθανές οφσόρ επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του Πρωθυπουργού, το όνομα της οποίας, σύμφωνα με τον κ Βαξεβάνη, περιλαμβάνεται και στα Paradise Papers. Αυτά έχουν ως συνέπεια, τα άδεια από διαφήμιση φύλλα της εφημερίδας, εδώ και εβδομάδες.

Πιστεύω πως αυτό θα κρατήσει, μέχρι να κλείσουμε. Ζητούμενο δεν είναι, να μας τιμωρήσουν. Αυτό συμβαίνει, για να κλείσουμε. Είμαστε η μόνη εφημερίδα, η οποία γράφει για τον ρόλο του έλληνα πρωθυπουργού και αυτόν της οικογενείας του σε σχέση με μαύρο χρήμα και εταιρείες οφσόρ. Αυτό θα σταματήσει μόνο, εάν μας κάνουν να σωπάσουμε».

Σιωπή – αυτή είναι η απάντηση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Τα ερωτήματα του Deutschlandfunk (δημόσιο ραδιόφωνο της Γερμανίας) παραμένουν μέχρι στιγμής αναπάντητα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Documento» παλεύει για την επιβίωσή της. Πάνω από 180.000 ευρώ λείπουν μέχρι στιγμής, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων μας, προέρχεται από διαφημίσεις, μόνο το 1/3 από την πώληση. Ωστόσο, η επίθεση που δέχονται ο ίδιος και οι πάνω από 70 δημοσιογράφοι του «Documento» δεν του προκαλούν έκπληξη.

Ο Βαξεβάνης φημίζεται ως ενοχλητικός, είναι αγκάθι στα πλευρά για πολλά πολιτικά πρόσωπα. Εδώ και χρόνια ερευνά τη διαφθορά. Μεταξύ άλλων είχε δημοσιεύσει, ποιοι Έλληνες διέθεταν λογαριασμούς στην Ελβετία (Λίστα Λαγκάρντ), με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Δεν υπάρχει καμία τελεσίδικη δικαστική απόφαση εναντίον του, υπογραμμίζει ο Βαξεβάνης. Οι επιθέσεις, κατά του ίδιου και κατά της εφημερίδας έχουν μέθοδο.

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Καθημερινά ο Τύπος απειλείται. Μας έχουν ήδη βομβαρδίσει με πάνω από 80 μηνύσεις από πολιτικά πρόσωπο. Αντί να απαντήσουν στις αποκαλύψεις μας, μας μηνύουν. Για δύο λόγους: αφενός για να μπορούν να ισχυρίζονται ότι μας έχουν μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση, αφετέρου για να μας εξοντώσουν οικονομικά».

Στον κατάλογο κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου της οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», η Ελλάδα βρίσκεται στη 65η θέση από συνολικά 180 χώρες και κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στις χώρες της ΕΕ.

 

5d8e2ebc825e635aff1a8504

Η τρίτη σελίδα της εφημερίδας Documento χωρίς διαφήμιση

Πολλά κανάλια και ημερήσιες εφημερίδες στα χέρια επιχειρηματιών

Πριν από κάποια χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, λέει ο Γιώργος Πλειός, επικοινωνιολόγος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο, τα κεντρικά προβλήματα παραμένουν:

«Συνολικά στη χώρα μας έχουμε αυτή την στιγμή, όλες τις μορφές καταπάτησης της ελευθερίας του Τύπου: Απαγόρευση πρόσβασης, συλλήψεις, προσαγωγές, στα δικαστήρια μέσω αγωγών και άλλα πολλά. Μαζί με αυτά είχαμε μαζικές απολύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων και μεγαλοεπιχειρηματίες να κατέχουν την πλειοψηφία καναλιών και εφημερίδων της χώρας».

«Στην Ελλάδα ούτε τα κρατικά ούτε τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα. Και οι δύο κατηγορίες εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική εξουσία. Αυτή η οικονομική βοήθεια προέρχεται από διάφορες πηγές. Παλιά για παράδειγμα έδιναν δημόσια έργα σε εταιρίες, οι οποίες ανήκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ», τονίζει ο Γιώργος Πλειός

Στο δικαστήριο με συνοπτικές διαδικασίες

Ένα ακόμα παράδειγμα, για τον τρόπο με τον οποίο δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους, περιγράφει ο φωτογράφος Αλέξανδρος Σταματίου:

Όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών κάλυπτε την διάλυση μιας κατάληψης άδειου σχολικού κτηρίου, το οποίο χρησιμοποιούνταν από πρόσφυγες, ο Σταματίου συνελήφθη από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.

«Ναι, με παρεμπόδισαν. Ζήτησα από τους αστυνομικούς, να φωτογραφίσω την διάλυση της κατάληψης και μου απαγορεύτηκε. Δεν μου επετράπη να κάνω τη δουλειά μου. Πιστεύω ότι μάλλον θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα: από εδώ και πέρα, ότι και αν κάνετε θα σας παρακολουθούμε. Και μπορούμε να σας συλλαμβάνουμε με οποιαδήποτε πρόφαση, όπως στη δικιά μου περίπτωση για διατάραξη οικιακής ειρήνης, πράγμα παράλογο».

Ο Σταματίου οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο δικαστήριο, παρότι η αστυνομία γνώριζε, ότι επρόκειτο για φωτορεπόρτερ. Η κατηγορία: διατάραξη οικιακής ειρήνης. Ο Σταματίου αθωώθηκε.

«Δεν θέλει να επιτρέψει να τον εκφοβίσουν, όποιο κόμμα και αν βρίσκεται στην κυβέρνηση», αναφέρει. Πρώτο μέλημα του : «Να δείξουμε, τι συμβαίνει. Δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο από τη δουλειά μας. Εάν η αστυνομία ή η κυβέρνηση θέλουν να μας συλλαμβάνουν κάθε φορά, ας το κάνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να φωτογραφίζουμε. Όπως το έκανα πάντα, καθ όλη τη διάρκεια των 33 ετών επαγγελματικής μου δραστηριότητας: κανείς δεν θα μας σταματήσει».

Πηγή: documentonews.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…