Γερμανία: Τι δηλώνουν Μέρκελ – Σουλτς προσερχόμενοι στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα γερμανικά ΜΜΕ, τα θέματα στα οποία εντοπίζονται οι τελευταίες διαφορές είναι τα εργασιακά, η υγεία και η εξωτερική πολιτική, με το SPD να εκτιμά ότι η άλλη πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε αρκετές παραχωρήσεις.

5a798b2b1dc524c5728b465f

Θα πρέπει να κάνουν όλοι επώδυνους συμβιβασμούς, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τόνισε ότι πρόκειται “για το καλό της χώρας”.

Αναφερόμενη μάλιστα στις απώλειες που σημειώνει το Χρηματιστήριο, δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να επικεντρωθούν στα σημαντικά ζητήματα. “Δεν πρέπει να απομακρύνουμε την προσοχή μας από το κεντρικό θέμα, αν κοιτάξουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Χρηματιστήριο. Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Από τη πλευρά του ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε αισιόδοξος ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. “Έχω λόγους να πιστεύω ότι σήμερα θα τελειώσουμε. Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται χρόνο, καθώς πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή βάση για την μελλοντική κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να διαρκέσουν και ως αργά τη νύχτα προκειμένου να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και την τελευταία στιγμή, άφησε ανοιχτό, πριν λίγο, ο Πρωθυπουργός της Έσσης και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ.

“Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα”, δήλωσε ο κ. Μπουφιέ προσερχόμενος σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι “το παλεύουν” και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. “Αν θα επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιο”, πρόσθεσε και εξέφρασε κατανόηση για το γεγονός ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να εξασφαλίσει κάποια κέρδη προκειμένου να πείσει τα μέλη του. “Και τα δικά μας μέλη όμως περιμένουν να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας”, σημείωσε.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), κατά την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων διαπιστώνονται “σημαντικά περισσότερες” διαφορές από ό,τι ήταν ως τώρα γνωστό. Εκτός από τα θέματα αγοράς εργασίας και υγειονομικής περίθαλψης που είχαν αναφερθεί ήδη από χθες ως εκκρεμότητες, ο Μάρτιν Σουλτς μίλησε σήμερα για απόσταση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ το dpa κάνει λόγο και για διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για την άμυνα και την ανάπτυξη, αλλά και την δημοσιονομική πολιτική.

Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ έκανε λόγο για ανάγκη υποχωρήσεων από την άλλη πλευρά στα θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, τονίζοντας ότι οι πολίτες περίμεναν ήδη αρκετά “και για αυτό θέλουμε σήμερα να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”.

Νωρίτερα, συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους για την Ευρώπη επιτυγχάνοντας συμφωνία για την αύξηση των επενδύσεων και το τέλος της λιτότητας στην Ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς.

«Σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες μας στο πεδίο της Ευρώπης», ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ηγέτης του SPD διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «περισσότερες επενδύσεις, επενδυτικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και ένα τέλος για την αναγκαστική λιτότητα!». Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι τρεις υποψήφιοι εταίροι τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης εταιρειών όπως οι GOOGLE, APPLE, FACEBOOK και AMAZON στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…