Γερμανία εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Πώς η εξωτερική της πολιτική οδήγησε σε ιστορική αποτυχία

Η ήττα από την Αυστρία και την Πορτογαλία εκλαμβάνεται ως ψήφος δυσπιστίας στη στάση του Βερολίνου

Johann Wadephul

Το Βερολίνο βιώνει μια άνευ προηγουμένου διπλωματική αναδίπλωση, καθώς η προσπάθειά του να εξασφαλίσει μία από τις δύο εναλλασσόμενες θέσεις στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ κατέληξε σε αποτυχία. Στη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση, η Πορτογαλία και η Αυστρία επικράτησαν με διαφορά ασφαλείας, συγκεντρώνοντας 134 και 131 ψήφους αντιστοίχως, ενώ η γερμανική υποψηφιότητα έλαβε μόλις 104 στηρίξεις, μένοντας μακριά από το όριο των 127 που απαιτούσε η πλειοψηφία των δύο τρίτων. Το αποτέλεσμα θέτει τέλος σε μια μακρά παράδοση επιτυχημένων γερμανικών εκστρατειών για μια μη μόνιμη έδρα, την οποία η χώρα εξασφάλιζε ανελλιπώς ανά οκτώ χρόνια.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιοχάν Βάντεπουλ, ο οποίος είχε ταξιδέψει αυτοπροσώπως στη Νέα Υόρκη για να ενισχύσει την υποψηφιότητα, προέβη σε μια σπάνια παραδοχή του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται ορισμένες θεμελιώδεις επιλογές του Βερολίνου. «Πάντα παίρναμε σαφή θέση σε ορισμένα ζητήματα, και αυτές είναι θέσεις που δεν συμμερίζονται όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα εργάστηκε συστηματικά για να υπονομεύσει τη γερμανική διεκδίκηση. Ο ίδιος προχώρησε σε μια ακόμη πιο εύγλωττη επισήμανση: «το γεγονός ότι η Γερμανία οφείλει πάντα να αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη ευθύνη για το Ισραήλ στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής μπορεί επίσης να κόστισε ψήφους».

Οι διαστάσεις της διεθνούς αποδοκιμασίας

Στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης του αποτελέσματος, η εξήγηση που εστιάζει στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν φαίνεται επαρκής. Τόσο η Αυστρία όσο και η Πορτογαλία διατηρούν εξίσου σταθερή στάση υπέρ του Κιέβου, γεγονός που οδηγεί την ανάλυση σε ένα διαφορετικό πεδίο: τη γερμανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Η συστηματική, σχεδόν άνευ όρων, στήριξη του Βερολίνου προς την ισραηλινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα φαίνεται πως αποτέλεσε το σημείο καμπής. Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολούθησαν στενά τη διαδικασία, η προθυμία της Γερμανίας να παρακάμψει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του ίδιου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διευκολύνει διπλωματικά τον σύμμαχό της, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης. Σε αυτό προστέθηκε η εικόνα καταστολής φιλοπαλαιστινιακών φωνών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των γερμανικών συνόρων, δημιουργώντας ένα πλέγμα αντιφάσεων που, κατά την κρίση πολλών παρατηρητών, δεν θα μπορούσε να παραμείνει χωρίς συνέπειες. Η ψηφοφορία θεωρήθηκε έτσι ως μια σπάνια περίπτωση συλλογικής αντίδρασης του σώματος απέναντι σε αυτό που περιγράφεται ως συστημική υπονόμευση των ανθρωπιστικών αρχών του οργανισμού.

Η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό μέτωπο

Η αποτυχημένη διεκδίκηση πυροδότησε άμεσα κύμα εσωτερικής κριτικής κατά του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε οικοδομήσει μεγάλο μέρος της ρητορικής του πάνω στην υπόσχεση για ανάκτηση του διεθνούς κύρους της Γερμανίας. Η Άλις Βάιντελ, συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, χαρακτήρισε την εξέλιξη με τη λέξη «ντροπή». Από τον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής Άντις Αχμέτοβιτς έδωσε τον τόνο μιας βαθύτερης ανησυχίας, δηλώνοντας ότι το αποτέλεσμα αποτελεί «έναν δείκτη του πώς αντιλαμβάνονται διεθνώς τη Γερμανία», φωτογραφίζοντας την ασυνέπεια ανάμεσα στις θεωρητικές διακηρύξεις περί διεθνούς δικαίου και την πρακτική εφαρμογή τους.

Οι νικητές και η γεωπολιτική συγκυρία

Η έκβαση της ψηφοφορίας δεν υπήρξε, ωστόσο, αποκλειστικά προϊόν της γερμανικής στάσης. Οφείλεται εξίσου σε ένα ευνοϊκό διπλωματικό περιβάλλον που καλλιέργησαν οι δύο ανταγωνίστριες χώρες. Η Πορτογαλία, αξιοποιώντας τη διεθνή απήχηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, καλλιέργησε την εικόνα ενός ουδέτερου και αξιόπιστου διαμεσολαβητή. Η Αυστρία, από την πλευρά της, επένδυσε στη συνταγματικά κατοχυρωμένη στρατιωτική ουδετερότητά της και στον ρόλο της Βιέννης ως μόνιμης έδρας οργανισμών του ΟΗΕ, ενώ είχε ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία με σημαντική χρονική προτεραιότητα.

Η πιο αποκαλυπτική λεπτομέρεια, πάντως, φέρεται να προέρχεται από το παρασκήνιο της αυστριακής διπλωματικής προσπάθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Βιέννης, στην προσπάθειά του να προσεταιριστεί αναποφάσιστες αντιπροσωπείες, συνόψιζε το αφήγημα της χώρας του με τη φράση: ψηφίστε μας «ακριβώς επειδή δεν είμαστε οι Γερμανοί».

Διαβάστε επίσης:

Βαριά ήττα για την Γερμανία: «Εκτός» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ζελένσκι κατά Γερμανίας: Άδικη η πρόταση να αποκτήσει η Ουκρανία καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στην ΕΕ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ στη λίστα του 2026 για σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

 

Ηλεκτρικά πατίνια: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση τους – Αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάσεις

tho ge electric scooter 7365011

Ηλεκτρικά πατίνια: Νέοι κανονισμοί για τη χρήση τους – Αυστηρότερα πρόστιμα για παραβάσεις

Περιλαμβάνονται η υποχρεωτική ασφάλιση και η θέσπιση κατώτατου ορίου ηλικίας για τους οδηγούς.

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

AP26019370536846

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ναμπλούς, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων…

Οι Προτάσεις μας

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

896521 2

Με μικρό τελικό Μουντιάλ, Athens Open και φιλικά Ολυμπιακού και ΑΕΚ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/7)

Ο μικρός τελικός του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία καθώς και δύο δυνατά φιλικά…

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

AP26182749586315

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5000 οι νεκροί από τους σεισμούς – Οργή για την κρατική διαχείριση

Καταγγελίες για ιδιώτες που ζητούν έως και 1300 δολάρια για να βγάλουν πτώματα από τα…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

AP26019370536846

Δυτική Όχθη: Έποικοι έκαψαν σπίτια Παλαιστινίων και τζαμί υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ναμπλούς, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων…

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

AP26127579769669

Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό- «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η IAEA

Η ιρανική υπηρεσία χαρακτήρισε την επίθεση «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι πρόκειται για…

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

AP26180630366771

Ιορδανία: Εκκένωση αεροδρομίου «λόγω απειλής» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ- Διαψεύδει το Αμμάν

Τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της Άκαμπα λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με το πρακτορείο…

Γερμανία: Το κρυφό σχέδιο της AfD για τις πρώτες 100 ημέρες εξουσίας – Από τις μαζικές απελάσεις στο «#deutschdenken»

AP25346612670410

Γερμανία: Το κρυφό σχέδιο της AfD για τις πρώτες 100 ημέρες εξουσίας – Από τις μαζικές απελάσεις στο «#deutschdenken»

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία καλπάζει προς την αυτοδυναμία στη Σαξονία-Άνχαλτ, προωθώντας ένα αυταρχικό…