Γερμανία: Αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ σε εβραϊκή οικογένεια για κατασχέσεις από ναζί

cover
NewsRoom 12/06/2014 | 22:18

Δικαστήριο του Βερολίνου έκρινε ότι η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ τους κληρονόμους μιας εβραϊκής οικογένειας η αλυσίδα καταστημάτων της οποίας κατασχέθηκε από τους Ναζί το 1938.

Η οικογένεια Σόκεν διέθετε πολλά καταστήματα, ιδίως στη Σαξονία αλλά και σε πολλές πόλεις της δυτικής Γερμανίας και της Σιλεσίας, που σήμερα ανήκει στην Πολωνία.

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου αποφάσισε ότι το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει τους κληρονόμους με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την «απαλλοτρίωση» των καταστημάτων από τους Ναζί, ενώ για τόκους ορίστηκε ότι τους οφείλει άλλα 20 εκατομμύρια.

Τη δεκαετία του 1990 οι κληρονόμοι είχαν αποζημιωθεί με το ποσό των 30 εκατομμυρίων μάρκων (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) για την κατάσχεση ενός κτιρίου τους στο Κέμνιτς της Σαξονίας, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε αρχαιολογικό μουσείο.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πάντως να προσφύγει κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο που εδρεύει στη Λειψία.