Απορρίφθηκε η έρευνα εις βάρος Γερμανού πολιτικού που είχε αποκαλέσει τον Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων»

Σύμφωνα με το γραφείο της κρατικής εισαγγελίας στη βόρεια γερμανική πόλη, το σχόλιο δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «επίσημη προσβολή» δεδομένου του πλαισίου στο οποίο έγινε.

ερντογάν 1

Εισαγγελείς στη Γερμανία δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα εις βάρος του Γερμανού πολιτικού Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επειδή αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων».

Η εισαγγελία του Χίλντεσχαϊμ έκρινε ότι δε συντρέχουν λόγοι υποψίας για ποινικό αδίκημα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας προγενέστερο δημοσίευμα του Der Spiegel.

Ο Κουμπίκι, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP), και αντιπρόεδρος της Bundestag, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία τον Σεπτέμβριο χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «μικρό αρουραίο των υπονόμων» και τον κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί το προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρώπη. Ο Γερμανός πολιτικός είχε επιχειρήσει αργότερα να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για «ένα μικρό, χαριτωμένο, έξυπνο και δόλιο ον, όπως ο Ρατατούης», αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε την άλλη πλευρά, καθώς ο Γερμανός πρεσβευτής στην ‘Αγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Σε απάντηση, ένας δικηγόρος του Ερντογάν υπέβαλε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Σύμφωνα με το γραφείο της κρατικής εισαγγελίας στη βόρεια γερμανική πόλη, το σχόλιο δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «επίσημη προσβολή» δεδομένου του πλαισίου στο οποίο έγινε.

Το σχόλιο, που έγινε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, «καλυπτόταν επίσης από το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ειδικά αφού τα όρια της επιτρεπόμενης κριτικής διευρύνονται σημαντικά στην περίπτωση των πολιτικών από ό,τι στην περίπτωση ιδιωτών».

Σε νομική αλληλογραφία από τον Οκτώβριο, που περιήλθε σε γνώση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), ο Κουμπίκι απέρριψε την κατηγορία και είπε ότι ο όρος που χρησιμοποίησε έπρεπε να εκληφθεί «όχι ως προσβολή, αλλά μάλλον ως αναγνώριση» των δεξιοτήτων του Ερντογάν.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Μουσταφά Καπλάν, δήλωσε ότι άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελία, μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν είχε υποβληθεί καμία έφεση