Γεραπετρίτης: Οι λέξεις και το νόημα...

Ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης, αν και πανεπιστημιακός καθηγητής, δε φαίνεται να έχει καλή σχέση - όχι με τη μαθηματική αλλά ούτε - με την κοινή λογική

Μαθηματικός 25/11/2020 | 10:23

Από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ διαβάζουμε την διευκρινιστική δήλωση Γεραπετρίτη περί αλλοίωσης της αρχικής του τοποθέτησης από την αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με τη σχέση ΜΕΘ και θανάτων:

“Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να έχουμε και 5.000 ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως δεν είναι η λύση του ζητήματος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε εμείς οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στις ΜΕΘ. Αυτό είπα σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν το αποκομμένο και εκτός πλαισίου απόσπασμα της δήλωσής μου που κυκλοφορεί”. 

Και συνεχίζει:

“Για κάθε αντικειμενικό ακροατή, είναι προφανές ότι ανέφερα πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μην φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο. Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους”.

Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Γεραπετρίτη σε δύο πράγματα. Πρώτο ότι “η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μη φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές”. Δεύτερο ότι “Δυστυχώς οι λέξεις .... έχουν χάσει το νόημά τους”

Ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης, και πανεπιστημιακός καθηγητής, δε φαίνεται να έχει καλή σχέση - όχι με τη μαθηματική αλλά ούτε - με την κοινή λογική. Αυτό το “ανεξαρτήτως αριθμού” ΜΕΘ είναι που χαλάει “υπόθεση” και “συμπέρασμα” στο συλλογισμό του, με αποτέλεσμα να χάνουν οι λέξεις το νόημά τους, όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται.

Ας επιχειρήσουμε να ακολουθήσουμε το συλλογισμό του κ. Γεραπετρίτη.

Υπόθεση 1. Αν είχαμε στρατιωτική πειθαρχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όπως έκαναν οι Κινέζοι τώρα δεν θα χρειαζόμαστε ΜΕΘ. Οι Κινέζοι σήμερα διατηρούν χιλιάδες “αχρείαστες” ΜΕΘ ανεξαρτήτως αριθμού ασθενών. Στη χώρα μας όμως η πραγματικότητα είναι τραγική και οι διασωληνώσεις ολοένα αυξάνουν. Άρα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση χρειαζόμαστε ΜΕΘ. Πόσες; Όσες απαιτούνται, και παραπάνω, ώστε κανείς συνάνθρωπος να μην πεθάνει αβοήθητος. Γι’ αυτό η κυβέρνηση τρέχει τελευταία στιγμή να επιτάξει ΜΕΘ και να στήσει νοσοκομεία εκστρατείας!!!  

Υπόθεση 2. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 5000 ΜΕΘ. Από που προκύπτει με βάση τα πραγματικά δεδομένα (μέτρα αποστασιοποίησης και λοκντάουν) ότι αυτές οι 5000 ΜΕΘ θα είναι γεμάτες ώστε να έχουμε 2500 νεκρούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Γεραπετρίτη; Κατά την άποψή μας, δεν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό να επιχειρούνται ανορθολογικές λαθροχειρίες προκειμένου να καλυφθεί η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να θωρακίσει το ΕΣΥ, και με τη δημιουργία πολλών ΜΕΘ έγκαιρα και οργανωμένα, ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις όταν και αν απαιτηθούν. Χρόνος υπήρχε από το πρώτο κύμα του Μαρτίου, πολιτική βούληση δεν υπήρχε. Είναι άλλωστε γνωστές οι θέσεις και οι δράσεις της ΝΔ σχετικά με το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων, με απολύσεις και διαθεσιμότητα υγειονομικού προσωπικού, με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας έναντι του ΕΣΥ, κλπ.  

Υπόθεση 3. “...έμφαση στην πρόληψη ώστε να μην φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού” λέει ο κ. Γεραπετρίτης. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είχαμε 100 ΜΕΘ αφού μιλάμε “ανεξαρτήτως αριθμού”. Και παρά την έμφαση στην πρόληψη με τα μέτρα της κυβέρνησης, με τα σημερινά θλιβερά δεδομένα χρειαζόμαστε 562 διασωληνώσεις για covid-19 εκτός των επιπλέον αναγκών για άλλες παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες συνάνθρωποι θα έμεναν αβοήθητοι να ψυχοραγούν στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Δηλ. σκηνές Μπέργκαμο!!!

Συμπέρασμα. Βασική αρχή στη ζωή, στην εφαρμοσμένη πολιτική, είναι “μη κάνεις υποθέσεις” οι οποίες συγκρούονται με τη σκληρή πραγματικότητα. Εδώ όλα είναι εξαρτημένα, όλα είναι σχετικά. Με το “αν” και το “ώστε” δε γλυτώνεις από αδυσώπητα ερωτηματικά και αλήθειες....   

Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι επιτρεπτό για έναν νομικό καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος υποτίθεται ότι στοιχειωδώς έχει έρθει σε “επαφή” με τη δυτική φιλοσοφία, με τον “ορθό λόγο” του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να επιχειρεί ανορθολογικά άλματα τα οποία κακοποιούν την κοινή λογική.

Δε φταίει η αντιπολίτευση για τα λεγόμενα του υπουργού. Ο ρόλος της είναι να κρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική της, τα λάθη της, τις ανεπάρκειές της. Η πολιτική σκοπιμότητα, “ο μύλος της πολιτικής αντιπαράθεσης” τον οποίο επικαλείται ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι ικανά να αλλοιώσουν το νόημα λέξεων που είναι καλά “καρφωμένες” στο δημόσιο λόγο, των λέξεων οι οποίες υπηρετούν με επάρκεια τους λογικούς συνειρμούς, την κοινή λογική. Διαφορετικά θα “τρέχει” να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις, όπως ο αθυρόστομος και αμετροεπής αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του....  

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.