Newsroom

Newsroom

Γενς Μπάστιαν: "Η τρόικα είναι παρελθόν"

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Αυστρίας, ο γνωστός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η τρόικα είναι παρελθόν…

bastian thumb large

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Αυστρίας, ο γνωστός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ο Μπάστιαν έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους και είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2011-2013.

Εκτιμά πως υπάρχουν ενδείξεις από τις Βρυξέλλες που συναινούν στην άποψη ότι η μορφή και η αποστολή της τρόικας θα αλλάξουν στο μέλλον, και τονίζει ως αναγκαίο να επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ από ευρωπαϊκή σκοπιά, χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» την κατάσταση να είναι το ΔΝΤ μέλος της τρόικας που αφορά χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες θα έπρεπε να ρυθμίζουν μεταξύ τους τα θέματα.

Ο κ. Μπάστιαν, είναι υπέρμαχος μια ευρωπαϊκής λύσης, όπου ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα. Φέρνει ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, που έχει ως αποστολή ανάλογες διαδικασίες μετασχηματισμού σε επί μέρους χώρες, με την εποπτεία και την παροχή συμβουλών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάστιαν, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση σε διαπραγμάτευση για το πώς θα είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις και πώς μπορεί να αποδυναμωθεί η αποστολή του ΔΝΤ, καθώς δεν θα είναι δυνατός ένας πλήρης αποκλεισμός του.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα τη συμβολή της επενδυτικής τράπεζας «Λαζάρντ», που στο παρελθόν έχει συμβουλέψει επιτυχώς άλλες χώρες ως προς τη δρομολόγηση μιας διαγραφής χρέους, μιας αναδιάρθρωσης χρέους, και που, έχοντας διεθνές κύρος, μπορεί να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας.

Σχετικά με τη διαγραφή χρέους, τονίζει ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πως έως τώρα η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είχαν μαξιμαλιστικές θέσεις. Θεωρεί επίσης σημαντικό να πέσουν οι τόνοι, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ αρχής υποστηρίζει να μην υπάρχει προνόμιο για την Ελλάδα, με την οποία ως αφετηρία, είναι ανάγκη το ζήτημα του χρέους να ρυθμιστεί διεθνώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Ιταλία.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…