Newsroom

Newsroom

Γεννηματά και Ανδρουλάκης στο β' γύρο

Στο δεύτερο γύρο περνάει με μεγάλη διαφορά η Φώφη Γεννηματά και δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης, με καταμετρημένες 91.000 ψήφους.

5a08ae931dc5247d548b4636

Συγκεκριμένα, με βάση τα νεώτερα αποτελέσματα στο σύνολο της επικράτειας από 91.023 ψηφίσαντες στα 517 από 874 εκλογικά κέντρα, λαμβάνουν:

Γεννηματά 45.13%

Ανδρουλάκης 26.99%

Καμίνης 12.89%

Θεοδωράκης 7.03%

Μανιάτης 3.62%

Ραγκούσης 2.28%

Γάτσιος 1.42%

Πόντας 0.44%

Τζιώτης 0.19%

Η συμμετοχή στις εκλογές 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία».

Ωστόσο όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ.Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η επιτροπή εκτιμά ότι στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά, λίγο μετά τις 23:00 της Κυριακής θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Φώφη Γεννηματά φέρεται να κόβει πρώτη το «νήμα», με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον Β’ γύρο.

Παράλληλα προβληματισμό φαίνεται να δημιουργεί στους κόλπους του φορέα το κατά πόσο δημιουργείται ένα ρεύμα ψηφοφόρων το οποίο εκπροσωπεί ουσιαστικά την κεντροαριστερά ως πολιτική αντίληψη. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάλλου, αποτελεί η συμμετοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη σημερινή εκλογική διαδικασία.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού ψήφισε, σημείωσε: «Ποτέ μου δεν υπήρξα κομματικά κομπλεξικός. Όπως με έχουν τιμήσει επανειλημμένα φίλοι άλλων παρατάξεων, ήρθε σήμερα η ώρα να τους τιμήσω εγώ. Εξάλλου, το 53% των περιφερειακών εκλογών του 2010 και το 15,5% των εσωκομματικών εκλογών του 2009 δεν το συγκέντρωσα μόνο από τη ψήφο των φίλων της Νέας Δημοκρατίας. Καλή δύναμη στον – ή στην- επόμενο αρχηγό της Κεντροαριστεράς».

Οι δηλώσεις των υποψηφίων 

Φώφη Γεννηματά

«Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης.

Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα.

Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης.

Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».

Γιώργος Καμίνης

«Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας.

Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα, αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα».

Σταύρος Θεοδωράκης

«Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε, έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα.

Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για την πατρίδα».

Γιάννης Μανιάτης

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Γιάννης Ραγκούσης

«Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν, αλλά και θα αποφασίζουνγια όλα και για όλους μας.

Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά». 

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Screenshot 2024 06 15 214341

Θεσσαλονίκη: Συντονισμός Φορέων κατά του Flyover – «Η καταστροφή του Σεϊχ Σου ξεκίνησε»

Οι 53 Φορείς και Συλλογικότητες που αντιτίθενται στην κατασκευή του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου…

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Screenshot 2024 06 15 210438

Γαλλία: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Παρίσι, ορισμένοι φώναζαν επίσης «Ελεύθερη Παλαιστίνη, viva Palestina» και φορούσαν παλαιστινιακά…