Γενικός εισαγγελέας Κύπρου: Πολύ σημαντική η υπόθεση Βγενόπουλου – σε προχωρημένο στάδιο κι άλλες υποθέσεις

Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο κύπριος γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, την υπόθεση της εταιρίας Focus, τονίζοντας ότι αφορά τον τρόπο κτήσης μεριδίου μετοχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας από τον Βγενόπουλο.

57977d7f1dc524d1588b46bc

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κληρίδης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι το κατηγορητήριο καταχωρήθηκε χθες, Δευτέρα, και δεν έχει ακόμα επιδοθεί στους κατηγορούμενους. Επίσης, δήλωσε ότι από τη στιγμή που η αστυνομία και η νομική υπηρεσία παραπέμπουν μία υπόθεση στο δικαστήριο, πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία για να στοιχειοθετηθούν αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Focus και τον χρηματισμό του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο στενός του συνεργάτης και διευθυντικό στέλεχος εταιριών του ομίλου MIG ακόμη και σήμερα Κυριάκος Μάγειρας, ο επίσης συνεργάτης του Μιχάλης Φόλες, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας στο οποίο ανήκει η Focus, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η κόρη του Αθηνά. Παράλληλα κατηγορούνται και οι εταιρίες MIG, η ίδια η Focus και η A.C. Christodoulou.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι:

1. Συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά

2. Δεκασμός Δημοσίου Λειτουργού

3. Ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων

4. Δωροληψία από οικείους δημόσιων αξιωματούχων

5. Κατάχρηση εξουσίας

6. Δόλος και κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο αξιωματούχο

7. Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η υπόθεση αφορά τη δωροδοκία του Χριστοδούλου με ένα εκατ. ευρώ από την εταιρεία Focus του Ζολώτα, η οποία είχε διανειοδοτηθεί από τη Marfin-Λαϊκή με πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Focus διαβίβασε τα χρήματα στην εταιρία του Χριστοδούλου με οδηγίες του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων αξιωματούχων της MIG.

Δηλαδή η εταιρία του Ζολώτα λειτούργησε ως όχημα για να μεταφερθούν τα χρήματα στον κύπριο πρώην κεντρικό τραπεζίτη, αφού φαίνεται ότι από τα χρήματα που έπαιρνε ως δάνειο κάποια χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό. Η δωροδοκία έγινε προκειμένου ο Χριστουδούλου ως κεντρικός τραπεζίτης να μην κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο όταν ο Βγενόπουλος και συνδεδεμένες μ’ αυτόν εταιρίες εξαγόρασαν περίπου το 20% της Λαϊκής Τράπεζας από την HSBC.

Μιλώντας για την υπόθεση, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου υποστήριξε επίσης ότι, διαδικαστικά, πρέπει να επιδοθούν τα κατηγορητήρια σε Κύπρο και Ελλάδα, τα οποία θα καλούν τους κατηγορούμενους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 30 Σεπτεμβρίου για τη διαδικασία παραπομπής στο κακουργιοδικείο. Εάν οι κατηγορούμενοι δεν παραστούν, σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας, θα υποβληθούν αιτήματα για διασφάλιση της παρουσίας τους.

Σε ερώτηση, εάν προκύπτουν εξελίξεις και σε άλλες υποθέσεις σχετικά με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013, ο Κληρίδης απάντησε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υποθέσεις που αφορούν στελέχη τραπεζών.

Ο Βγενόπουλος από την πλευρά του, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς».

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…