Newsroom

Newsroom

Στον «πάγο» η Αττική -Γενική αργία αύριο και κλειστά σχολεία

Μετά το επιτελικό φιάσκο η κυβέρνηση ανακοίνωσε αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης 6 περιοχές  

5490155

Γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε για την Τρίτη η κυβέρνηση που βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές φιάσκο την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης – ούτε με τηλεκπαίδευση – οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.

 

Τι δεν θα λειτουργεί

Κλειστά, αύριο, λιανικό εμπόριο και τράπεζες, ανοικτά φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία, θα είναι ανοικτά από 10 το πρωί μέχρι 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, αύριο, Τρίτη, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

 

Μόνο με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Αττική 

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 συνιστάται η κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική, αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, να πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πως αναμένεται να κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η “Ελπίς» στην Αττική.

Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

 
Μέσα Σταθερής Τροχιάς

 
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς – Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ

 

 Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

 Παράλληλα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

   Προς εξυπηρέτηση των πολιτών τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα και αύριο στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

   Σήμερα εφημερεύουν:

   – Θριάσιο

   – Ασκληπιείο

   – Ερυθρός Σταύρος

   – Ιπποκράτειο

   Αύριο εφημερεύουν:

   08.00 με 14.30

   – Κωνσταντοπούλειο

   – Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς

   – 417 ΝΙΜΤΣ

   14.30 με 22.00

   – ΚΑΤ

   14.30 με 08.00 (επόμενη ημέρα)

   – Αλεξάνδρα

   – Λαϊκό

   – ΕΛΠΙΣ

   08.00 με 08.00 (επόμενης)

   – Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

 

Στον «πάγο» η Αθήνα

Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τοπικά θα είναι έντονες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

 Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα και στο νησί της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο και χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια.

 

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Μέχρι τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης (25/01) οι χιονοπτώσεις επηρεάζουν Εύβοια, Στερεά και Πελοπόννησο με νοτιότερη επέκταση σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Στην Αττική μερικές εξάρσεις θα έχουμε σε Βορειοανατολική και Δυτική Αττική.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Δύσκολη νύχτα στην Αττική - Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι
 

Μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα προστεθεί νέο χιόνι , ώστε συνολικά τα ύψη χιονιού να φτάνουν στα ορεινά τα 40 cm και στις πεδινές περιοχές ή με μικρό υψόμετρο τα 20 με 25 cm .

Κακοκαιρία Ελπίδα: Δύσκολη νύχτα στην Αττική - Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι
 

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…