Newsroom

Newsroom

Γενικευμένη αντίθεση στα σχέδια του Ισραήλ για κατάληψη Παλαιστινιακών Εδαφών

Η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιορδανία προειδοποίησαν σήμερα το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης

AP 20183391781130

Η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιορδανία προειδοποίησαν σήμερα το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων των Παλαιστινιακών Εδαφών, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων δύο από τους κορυφαίους εταίρους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, σημειώνουν ότι οι υπουργοί τους Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι χώρες αυτές, μαζί με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιτίθενται στα ισραηλινά σχέδια, τα οποία προβλέπουν την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θέλει την Δυτική Όχθη για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, αντιτίθεται στην κίνηση αυτή.

“Συμφωνούμε ότι οποιαδήποτε προσάρτηση Παλαιστινιακών εδαφών που κατελήφθησαν το 1967 θα είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα θέσει σε κίνδυνο τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας”, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών μετά την τηλεδιάσκεψή τους.

“Δεν θα αναγνωρίζαμε οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα του 1967 για τις οποίες δεν έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές στην σύγκρουση”, πρόσθεσαν, σημειώνοντας: “Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για τη σχέση με το Ισραήλ”.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο σε ξεχωριστή δήλωση, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό χθες, Δευτέρα, ότι είναι δεσμευμένος στο “ρεαλιστικό” σχέδιο του Τραμπ για την περιοχή.

“Το Ισραήλ προτίθεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στη βάση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ, το οποίο είναι και δημιουργικό και ρεαλιστικό, και δεν θα επιστρέψει στις αποτυχημένες φόρμουλες του παρελθόντος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νετανιάχου.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…