Γεν. Γραμματέας Υπ. Παιδείας: Δεν θα ενταχθούν στα σχολεία προσφυγόπουλα που δεν έχουν εμβολιαστεί

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων, που δε θα έχουν εμβολιαστεί έδωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

NewsRoom 21/09/2016 | 13:59

Ο Γιάννης Παντής βρίσκεται από την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη όπου έχει συναντήσει με τοπικούς φορείς. Μάλιστα, συναντήθηκε και με τα μέλη της Ένωσης Γονέων του Κηδεμόνων του δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να ενημερώσει για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Για τον ίδιο λόγο γ.γ θα συναντηθεί το μεσημέρι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

«Η επίσημη διαβεβαίωση, κάτι το οποίο οφείλουμε θεσμικά, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Υγείας» είπε αναφερόμενος στα ζητήματα εμβολιασμού των παιδιών.

Κανένας κίνδυνος υγείας από τα προσφυγόπουλα

Η κατηγορηματική άρνηση τόσο από μεριάς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου όσο και αυτού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας να δεχτούν προσφυγόπουλα προτάσσοντας «ιατρικούς λόγους» δεν έχει καμία πραγματική βάση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, δεν υπάρχει καμιά πραγματική βάση για τον υποτιθέμενο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο από την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά-πρόσφυγες στα σχολεία.

«Πρώτον, τα παιδιά-πρόσφυγες είναι κατά κανόνα υγιή και χωρίς μεταδοτικά νοσήματα που θέτουν σε κίνδυνο άλλα παιδιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία νοσηρότητας από τα κέντρα φιλοξενίας. Πολύ περισσότερο που τα παιδιά του γενικού πληθυσμού της χώρας μας όχι μόνο είναι εμβολιασμένα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και έχουν όλα (είτε έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι) δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Δεύτερον, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ΜΚΟ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας. Έως τώρα έχει εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα των παιδιών, το πρόγραμμα συνεχίζεται και όλα τα παιδιά –είτε παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα είτε όχι– θα έχουν σύντομα επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.

Τρίτον, όλοι οι ισχυρισμοί που έχουν μέχρι τώρα δει το φως της δημοσιότητας είναι «αβάσιμοι φόβοι», χωρίς καμία τεκμηρίωση ή λογική προσέγγιση, και αναπαράγουν τετριμμένα και αναπόδεικτα ξενοφοβικά στερεότυπα».

Ξεκίνησε η επιλογή των σχολείων

Ο κ. Παντής γνωστοποίησε ότι χθες ξεκίνησε η επιλογή των σχολείων, όπου θα λειτουργήσουν οι τάξεις με παιδιά προσφύγων, καθώς, όπως εξήγησε «η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία θα διαμορφωθεί όλο το πρόγραμμα και η επιλογή των σχολείων, δημοσιεύθηκε μόλις τη Δευτέρα».

«Έπρεπε να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις σε θέματα εκπαιδευτικά με τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ΚΥΑ, που θα κάλυπτε όλες μας τις ανάγκες» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπήρξε κενό πληροφόρησης, καθώς εάν δεν είχε δημοσιευθεί η ΚΥΑ, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν με βάση τα εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, που έπρεπε να λυθούν, δεν είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τέτοια θέματα».

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε γενικώς και αορίστως, διότι θα δημιουργούσαμε περισσότερα προβλήματα, εάν αλλάζαμε τελευταία στιγμή κάποια πράγματα και έτσι θα εθεωρείτο ότι το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τον κόσμο ή δημιουργεί θέματα εκεί που δεν πρέπει» σημείωσε και κάλεσε: «Να μας έχει λίγη εμπιστοσύνη ο κόσμος, γιατί δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς όρους».

Οι λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος

Αναφορικά με τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος ο γγ του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε: «Έχουμε φροντίσει και για την καθαριότητα και για τη φύλαξη και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες, που θα γίνονται τα μαθήματα στα παιδιά των προσφύγων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο σχολικό συγκρότημα, έχουμε μεριμνήσει και για το διδακτικό υλικό, το οποίο θα πάει εκεί».

Τι θα μαθαίνουν τα προσφυγοπούλα

Σχετικά με το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος ο κ. Παντής επισήμανε: «Έχουμε μία τεράστια εμπειρία σαν υπουργείο Παιδείας σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα τελευταία 20 χρόνια». Το πρόγραμμα «έχει διαμορφωθεί με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής».

Σημείωσε δε: «Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παιδιά αυτά θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα και πόσα θα φύγουν, γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς, το πρόγραμμα αυτό έχει μία ευελιξία και έτσι προβλέπει και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα μίας ξένης γλώσσας, η οποία θα είναι επιλογή τους, με βάση τις δυνατότητες ή τις πιθανότητες μεταφοράς σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δηλαδή και τα Γερμανικά και τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και τα Ιταλικά ή όποια άλλη γλώσσα».

«Χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικούς να διδάξουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και εκεί θα κάνουμε εξειδικευμένη πρόσκληση μέσα στην εβδομάδα» γνωστοποίησε, ενώ για τους γενικούς εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τις τάξεις είπε: «Θα τους πάρουμε από τον κατάλογο που έχουμε των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε είναι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, είτε εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με καλλιτεχνικά κ.λπ.».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.