Newsroom

Newsroom

Γέλια μετά το αρχικό βαρύ κλίμα: "Η σχέση μας με τη Ρωσία έχει πλέον αλλάξει", λέει ο Τραμπ

Πάνω από τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τα μηνύματα που έρχονται από την έκβαση της συζήτησης να είναι θετικά παρά το αρχικό βαρύ κλίμα.

5b4cc3751dc524073a8b45a6

Οι δύο ηγέτες εμφανώς πιο χαλαροί τώρα, προχώρησαν σε συνέντευξη τύπου ενώ δεν έλειψαν ακόμα και τα αστεία. 

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε πως «οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.

«Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως  οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς και χρήσιμες. 

Όπως είπε, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την αντιτρομοκρατία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε ο ίδιος ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε ο Ρώσος ηγέτης. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.

Άλλο ένα θέμα ήταν η Συρία όπου συζήτησαν τόσο για τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών στη χώρα αλλά και για το πώς θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες και πάλι στα σπίτια τους.

Επίσης, αναφέρθηκαν στο θέμα της Βόρειας Κορέας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι είναι «χαρούμενος» που τα ζητήματα με τη χώρα αυτή «αρχίζουν να επιλύονται».

Παράλληλα, ο Ρώσος τσάρος είπε πως «συμφωνήσαμε, εγώ και ο πρόεδρος Τραμπ, να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου» με Ρώσους και Αμερικανούς επιχειρηματίες.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ.

Σχετικά με το Ιράν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Τέλος, σχετικά με το το θέμα της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε: «Έπρεπε να επαναλάβω όσα είπα νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών συναντήσεων που είχα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ότι η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών».

Συμπλήρωσε δε πως «αν προκύψει οποιοδήποτε υλικό, αν προκύψουν τέτοια θέματα, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε μαζί».

Όπως είπε ο Τσάρος της Ρωσίας «Οι διαπραγματεύσεις αντανακλούν την κοινή μας επιθυμία μας να διορθώσουμε την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, να χαράξουμε τα βήματα στην εξυγίανσή τους και την αποκατάστασή τους. Όσο μεγαλύτερες ειρηνικές δυνάμεις, έχουμε ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια»,

Τραμπ: Αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν να ανοίξουμε νέους δρόμους

Από την πλευρά το ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως με τον ομόλογό του είχαν έναν «άμεσο, ανοικτό, βαθιά παραγωγικό διάλογο. Πήγε πολύ καλά. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική μέρα, πολύ εποικοδομητική για τις λίγες ώρες που περάσαμε μαζί. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε και πάλι στο μέλλον».

«Είναι γνωστές οι θέσεις των δύο χωρών και τις συζητήσαμε επί μακρόν. Για να επιλύσουμε τα προβλήματα, θα πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή, μια κοινή πορεία» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν να ανοίξουμε νέους δρόμους για να ευνοήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο μας. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας με ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία».

Όπως είπε «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε τον Πούτιν και για το πώς η Ρωσία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και την απόδοση της εθνικής ομάδας στο τουρνουά

Για το θέμα της Συρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως οι δύο χώρες μαζί «θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές» στη Συρία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξε μπροστά σε δημοσιογράφους γύρω από το τραπέζι της συνεδρίασης πως «ήταν μια πολύ καλή αρχή για όλους».

Για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές είπε πως η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε εκ νέου ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία.

«Κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον», είπε.

«Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.


ΥΠΕΞ Ρωσίας: Καλύτερα και από σούπερ οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκαν “καλύτερα και από σούπερ”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η στιγμή που συζητήθηκε

Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι βέβαιοι ότι είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει το μάτι στο Ρώσο ομόλογο του, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι, παρότι μερικοί συνάδελφοι τους δεν είχαν την ίδια βεβαιότητα.

Η στιγμή που προκάλεσε τις συζητήσεις στο κέντρο τύπου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ εμφανίσθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων για να κάνουν τις πρώτες τους δηλώσεις πριν την έναρξη των τετ-α-τετ συνομιλιών τους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Στο πλάνο της κάμερας στο οποίο απεικονίζεται την εμφάνιση τους αυτή, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.


Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

fotovolida

Καλαμάτα: Στο νοσοκομείο πατέρας και κόρη που τραυματίστηκαν από ναυτική φωτοβολίδα – Μία σύλληψη

Ο άνδρας εκτόξευσε χθες το απόγευμα μία ναυτική φωτοβολίδα που κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με…

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

μιχαλης ρεππας

Μιχάλης Ρέππας: Το συγκινητικό αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου – «Τέτοιας ποιότητας ταλέντα δεν περνάνε από ζύγι και υποδεκάμετρο»

Το δικό του «αντίο» στην Άννα Παναγιωτοπούλου είπε ο Μιχάλης Ρέπας