Newsroom

Newsroom

#Γελάστε

Για να πέσει μια κυβέρνηση, πρέπει οι μεν «από πάνω» να έχουν αδυναμία να κυβερνήσουν, οι δε «από κάτω» να αρνούνται να κυβερνηθούν.

57624f2e1dc524d3108b4645

Του Κώστα Βαξεβάνη

Και προφανώς και οι δύο αυτές λειτουργίες, ή μάλλον δυσλειτουργίες, να αναδεικνύουν μια άλλη δύναμη ως ικανή να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Σίγουρα πάντως δεν πέφτουν επειδή ο Χειμωνάς δεν είχε τι να κάνει και έκανε μια ανάρτηση στο facebook, ή επειδή κάποιοι δυστροπούν που δεν έχουν οι ίδιοι την κυβέρνηση αλλά κάποιοι άλλοι.

Οι κινηματικές διαδικασίες και η σύνδεσή τους με την πολιτική, δεν έχει καμιά σχέση με το τσίρκο που θεώρησε πως έκφραση αντιπολίτευσης και δυσαρέσκειας είναι να βγουν στο Σύνταγμα με πλακάτ του έγραφαν «Κάτω η Χούντα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και «Go home Tsipras». Αυτό θα το ήξεραν οι διοργανωτές του «Παραιτηθείτε», αν δεν θεωρούσαν ως πρόσφατα, το Συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας κάτι σαν ποινικό αδίκημα και διαταραχή της ευζωίας τους.

Οι «Παραιτηθείτε» αν εξαιρέσουμε το πλήθος των selfies και των φωτογραφίσεων με τον Άδωνη, ήταν μια οικτρή αποτυχία. Όπως ακριβώς και ο Άδωνις, οι διοργανωτές πίστεψαν το τεχνητό κλίμα που δημιούργησαν στα social media με ψεύτικα accounts και επαναστατικά trolls. Είναι σα να πίστεψε ο Γεωργιάδης πως οι ρομποτικοί λογαριασμοί του, που αναπαράγουν αυτόματα ότι γράφει στο twitter, είναι απόδειξη της λαοφιλίας του. Έτσι κατέληξαν να είναι τρεις και ο κούκος στο Σύνταγμα ή μάλλον ο κούκος και μερικές κάργιες των πιο σκληρών πολιτικών που γνώρισε η χώρα οι οποίες μεταλλάχθηκαν σε κυνηγημένα σπουργιτάκια επειδή τους αφαίρεσαν την εξουσία.

Έτσι αν παραβλέψουμε τη γραφικότητα του θεάματος και τη γελοιότητα των δικαιολογιών για την αποτυχία (ότι τάχα η περίεργη στάση των εργαζόμενων στο Μετρό ήταν μια μεθόδευση της επαράτου κυβέρνησης) τότε τα πολιτικά συμπεράσματα έχουν ενδιαφέρον

1. Οι πολιτικοί πάτρωνες της εκδήλωσης, δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες και ψευδοεικόνα με αποτέλεσμα να εισπράττουν την αποτυχία τους όπως καταγράφηκε από την ίδια την πραγματικότητα, πολιτικά πλέον. Μπορεί να διατράνωσαν πως πρόκειται περί «αυθορμήτου πρωτοβουλίας» για της οποίας μάλιστα την σύλληψη σφάζονται διάφορες νοικοκυρές και εντερπρένερ στα κανάλια, αλλά όλοι γνωρίζουν πως ήταν μια συντεταγμένη κομματική προσπάθεια που έπιασε πάτο.

2. Η αποτυχία της συγκέντρωσης, θα κρατήσει τον κόσμο μακριά από το πεδίο των διαδηλώσεων στις οποίες έτσι και αλλιώς (ο συγκεκριμένος κόσμος) δεν είχε ούτε συμπάθεια, ούτε και εμπειρία.

3. Αποδεικνύεται πως καλώς ή κακώς, η κυβέρνηση δεν απειλείται από την υποτιθέμενη και πολυδιαφημισμένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος είτε γιατί έχει μνήμη, είτε γιατί έχει πίστη, είτε απλώς ανοχή, δεν απειλεί την κυβέρνηση

4. Το κυριότερο όμως είναι, πως η προσπάθεια υποκατάστασης της διάθεσης των πολιτών με βιαστικές κολλαγονούχες διαμαρτυρίες και Τζημερικές βεβαιότητες, δείχνει πως δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση, δηλαδή ισχυρός και ορατός φορέας άλλης διακυβέρνησης, αλλά γραφικοί πολιτικά που προσπαθούν να βγάλουν το άχτι τους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια αποστασιοποίησης των αφανών πολιτικών πρωταγωνιστών και των media, από την αποτυχία αυτού που ως χθες παρουσίαζαν ως λαϊκή ετυμηγορία και οργή, είναι ένα ακόμη θέμα, που θυμίζει τον γνωστό υποκριτικό τους εαυτό.

Προφανώς το αντιπροσωπευτικό χάσταγκ μετά το #Παραιτηθείτε είναι το #Γελάστε.

Μαρίνα Σάττι: Συγκλονίζει το νέο music video της για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο

Μαρίνα Σάττι

Μαρίνα Σάττι: Συγκλονίζει το νέο music video της για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο

Η Μαρίνα Σάττι απέδειξε για ακόμα μια φορά πως δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση μουσικού…

Ξέσπασμα Σπανούλη προς στους παίκτες: «Αυτή η φανέλα που φοράνε τους αξίζει – Πρέπει να ντρέπεστε» (video)

6273934

Ξέσπασμα Σπανούλη προς στους παίκτες: «Αυτή η φανέλα που φοράνε τους αξίζει – Πρέπει να ντρέπεστε» (video)

Η απόδοση των διεθνών δεν άφησε καθόλου ευχαριστημένο το Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος τους τα…

Δημήτρης Σαββίδης: Το βίντεο που κάνει θραύση και τα λέει όλα για κυβέρνηση και ΜΜΕ – «Αρκεί να δεις 5 λεπτά ειδήσεις»

Δημήτρης Σαββίδης

Δημήτρης Σαββίδης: Το βίντεο που κάνει θραύση και τα λέει όλα για κυβέρνηση και ΜΜΕ – «Αρκεί να δεις 5 λεπτά ειδήσεις»

Για ακόμα μια φορά ο Δημήτρης Σαββίδης «πέρασε κόσκινο» την κυβέρνηση

Ινδία: Εγκλωβίστηκε σε ασανσέρ για 42 ώρες – «Δεν ήξερα αν είναι μέρα η νύχτα, νόμιζα πως πεθαίνω»

1f8d8178 india

Ινδία: Εγκλωβίστηκε σε ασανσέρ για 42 ώρες – «Δεν ήξερα αν είναι μέρα η νύχτα, νόμιζα πως πεθαίνω»

Ο Ravindran Nair, 59 ετών, μπήκε στον ανελκυστήρα για να συναντήσει έναν γιατρό το απόγευμα…