Newsroom

Newsroom

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους

Στρατεύματα αναγνώρισαν εσφαλμένα τρεις Ισραηλινούς ομήρους ως απειλή και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντάς τους.

ισραηλ στρατιώτης

Στην παραδοχή ότι σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Βόρεια Γάζα, προέβη ο Ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τους IDF, οι τρεις όμηροι αναγνωρίστηκαν ως απειλή και εξουδετερώθηκαν πριν διαπιστωθεί ότι δεν ήταν ένοπλοι της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μαχών στη Σετζάγια της βόρειας Γάζας, το πρωί της Παρασκευής, ισραηλινά στρατεύματα αναγνώρισαν κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς ομήρους ως απειλή και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντάς τους.

Ο Χάγκαρι είπε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) φέρουν την ευθύνη για το «τραγικό περιστατικό».

«Είναι μια περιοχή όπου οι στρατιώτες συνάντησαν πολλούς τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων βομβιστών αυτοκτονίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς οι όμηροι μπόρεσαν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία της Χαμάς, ο Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός εκτιμά πως «τράπηκαν σε φυγή ή εγκαταλείφθηκαν από τους τρομοκράτες».

Στη δήλωσή του, ο Χαγκάρι ανέφερε ότι, «μετά τους πυροβολισμούς προέκυψε άμεση υποψία για την ταυτότητα των νεκρών και οι σοροί μεταφέρθηκαν γρήγορα για εξέταση στο Ισραήλ, όπου και αναγνωρίστηκαν οι όμηροι».

Είναι θλιβερό και οδυνηρό για όλους μας, ο ισραηλινός στρατός φέρει την ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν», είπε.

Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο ισραηλινό έδαφος για εξέταση, μετά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ήταν τρεις Ισραηλινοί όμηροι. Νεκροί είναι ο Γιοτάμ Χάιμ, ο οποίος απήχθη από το Κιμπούτζ Κφαρ Άζα.

Ο Samer Talalka, ο οποίος απήχθη από το Kibbutz Nir Am. Η οικογένεια του τρίτου ομήρου ζήτησε να μην μεταδοθεί το όνομά του..

Ένας εικονολήπτης του Al Jazeera σκοτώθηκε σε επίθεση με πυραύλους

Ένας εικονολήπτης του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera σκοτώθηκε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το αραβικό κανάλι.

Ο Σαμίρ Αμπού Ντάκα τραυματίστηκε σοβαρά μαζί με τον συνάδελφό του ενώ κάλυπταν τον βομβαρδισμό ενός σχολείου. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο ώστε να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, επειδή ο δρόμος ήταν μπλοκαρισμένος από τα ερείπια ενός σπιτιού. «Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε την απώλεια του αφοσιωμένου εικονολήπτη μας, Σαμίρ Αμπού Ντάκα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μοχάμεντ Μουαουάντ, ένας αρχισυντάκτης του καναλιού.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του καναλιού, οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του γραφείου του στη Γάζα, ο Ουαέλ Νταχντού και ο Αμπού Ντάκα τραυματίστηκαν πιθανότατα από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Νταχντού τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Το Al Jazeera τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνες για το συμβάν «τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις».

«Η ομάδα της Γάζας και ιδίως ο Ουαέλ και ο Σαμίρ, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην παρουσίαση όλου του εύρους της καταστροφής και της φρίκης των ισραηλινών ωμοτήτων. Χωρίς την αφοσίωσή τους, οι ωμότητες στη Γάζα δεν θα είχαν παρουσιαστεί στον κόσμο», ανέφερε το κανάλι.

Ο πρώτος βομβαρδισμός στόχευσε ένα σχολείο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στη Χαν Γιουνίς. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο σημείο για να κάνουν ρεπορτάζ, όταν σημειώθηκε ο δεύτερος βομβαρδισμός, σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για «σκόπιμη» στόχευση των εκπροσώπων του Τύπου.

Πρόκειται για «απόπειρα εκφοβισμού των δημοσιογράφων, για να μην καταγράφουν τις σφαγές που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η σύζυγος του Ουαέλ Νταχντού και τα δύο παιδιά τους σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στις 25 Οκτωβρίου στη Γάζα.

Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου και τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκε σήμερα ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, στο περιθώριο της προσευχής της Παρασκευής κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα.

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…