Newsroom

Newsroom

Γάζα: Εύθραυστη εκεχειρία με νέες ταραχές

Σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Παρασκευής έχει τεθεί εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 11 μέρες. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν στις 2 τα ξημερώματα, ενώ δεν έχει σημειωθεί ρίψεις ρουκετών από την Χαμάς.

1000 3

Συγκρούσεις ξέσπασαν ωστόσο ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, μετά τη μεγάλη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής στην οποία συμμετείχε μεγάλο πλήθος πιστών.

Η περιοχή θεωρείται ο τρίτος πιο ιερός χώρος του ισλάμ. Σύμφωνα με την αστυνομία εκτοξεύθηκαν αντικείμενα προς τις δυνάμεις της που ήταν παρούσες στην πλατεία. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν όταν η ισραηλινή αστυνομία αποχώρησε από το σημείο.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν περίπου 20 διαδηλωτές.  

Στη Λωρίδα της Γάζας, πέντε ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 243, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών, ενώ περισσότεροι από 1.900 είναι οι τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτωθεί ένας στρατιώτης και 12 πολίτες. Εκατοντάδες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία από τον πανικό που προκάλεσαν οι ρίψεις ρουκετών από την Χαμάς.

Ωστόσο οι πολίτες και των δύο πλευρών παραμένουν δύσπιστοι. «Δεν συμφωνώ (εκεχειρία). Τι είναι η εκεχειρία; Τι σημαίνει;» είπε στο Reuters η Samira Abdallah Naseer, μητέρα 11 παιδιών που καθόταν μπροστά από τα συντρίμμια κτηρίου στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Επιστρέψαμε στα σπίτια μας και βρήκαμε χαλάσματα, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε στρώματα, τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε καφενείο στην ισραηλινή πόλη Ashdod, ο μαθητής Dan Kiri, 25 ετών, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι να την νικήσει. «Το ότι καθόμαστε εδώ, πίνοντας ειρηνικά καφέ και τρώμε το κρουασάν μας, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι την επόμενη επιχείρηση στη Γάζα», είπε.

Στη Μέση Ανατολή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες», όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος μέσω Twitter, μερικές ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από ένδεκα ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε νήμα αναρτήσεων στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συναντήσεις θα έχουν σκοπό ο αμερικανός ΥΠΕΞ και οι συνομιλητές του «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…