ΒΑ

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Game of Thrones: Αρχίζει η μεγάλη μάχη για τον Σιδερένιο Θρόνο

Ξεκινάει σήμερα η τελευταία σεζόν του Game of Thrones, η σειρά με τους περισσότερους τηλεθεατές στα χρονικά. Μια ιστορία για τον μεσαίωνα, με δράκους, πριγκίπισσες, αιμοδιψείς βασιλιάδες και ζωντανούς – νεκρούς, ολοκληρώνεται με την εντυπωσιακότερη μάχη που έχει προβληθεί ποτέ σε τηλεοπτικούς δέκτες.    

game of thrones 7 season promo

Γίγαντες, νάνοι, πολεμιστές, ατελείωτες μάχες, δολοπλοκίες, δράκοι, ζωντανοί-νεκροί και ένας σιδερένιος θρόνος. Ο μαγικός κόσμος του Game of Thrones που συντροφεύει από το 2011 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία και η αγωνία για το πως τελικά θα ολοκληρωθεί η ιστορία γιγαντώνεται. Σήμερα, θα προβληθεί στην Αμερική το πρώτο επεισόδιο της όγδοης και τελευταίας σεζόν της πιο επιτυχημένης στα χρονικά σειράς και άπαντες αναμένουν ποιος θα είναι ο νικητής στη μεγάλη μάχη που θα δοθεί μεταξύ της ανθρωπότητας και των White walkers, δηλαδή ανθρωποειδών πλασμάτων που έχουν αναγεννηθεί από τον παγωμένο βορρά, σκοπεύοντας να εξολοθρεύσουν την ανθρωπότητα.

Κολάζ βίας και ίντριγκας

Το Game of Thrones κατάφερε με μαεστρικό τρόπο να μαγνητίσει το κοινό από την αρχή. Η σειρά τοποθετημένη σε ένα μεσαιωνικό περιβάλλον, σκιαγραφεί τη ζωή σε επτά βασίλεια τα οποία επί αιώνες μονομαχούν για τον Σιδερένιο Θρόνο. Την εξουσία. Οι πρωταγωνιστές της σειράς διασκορπισμένοι στον κόσμο του Γουέστερος, συνθέτουν ένα κολλάζ βίας και ίντριγκας προκειμένου να αποκτήσουν ισχύ, σε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας με τις δυνάμεις του προσπαθεί να επιβιώσει: Οι δυνατοί, οι πανούργοι, οι δουλοπρεπείς, οι αιμοσταγείς, αυτοί που έχουν τη δύναμη να χειραγωγήσουν τον λαό ή να… εκπαιδεύσουν δράκους.

Οι σεναριογράφοι της σειράς, βασιζόμενοι στα βιβλία του Τζώρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, έχουν κατορθώσει να διατηρούν συνεχώς έκδηλη την αγωνία των τηλεθεατών. Σε αναπάντεχες στιγμές, ακόμα και ο πιο δυνατός, ο βασιλιάς, μπορεί να σκοτωθεί από κάποιον που φάνταζε μέχρι τότε, το πιο αδύναμο πιόνι στη σκακιέρα του ατέρμονου πολέμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μια από τις σκηνές που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη των τηλεθεατών, είναι «ο ματωμένος γάμος», όπου ένα γαμήλιο γλέντι μετατράπηκε στο ξεκλήρισμα ενός βασιλιά και της οικογένειάς του.

Ένα παραμύθι όμως δεν θα μπορούσε να μην έχει δράκους. Και μάλιστα όχι έναν, αλλά τρεις. Δράκοι που φτύνουν φλόγες και δεν υπακούνε κανέναν, εκτός από τη «μητέρα» τους, την Καλίσι, που προσδίδει τρόμο στα επτά βασίλεια και δείχνει η πλέον ικανή, -ακόμα κι αν έχει χάσει ένα δράκο-, να κερδίσει τους φαινομενικά ανίκητους White walkers και να ανέλθει στον πολυπόθητο θρόνο. Αν και στο Game of Thrones, τα πάντα ανατρέπονται. Το μόνο δεδομένο είναι ο φόρος αίματος που θα καταβάλλουν και πάλι οι πρωταγωνιστές προκειμένου να επιβιώσουν. Εκτός από δράκους όμως, υπάρχουν πριγκίπισσες, βασίλισσες και πολεμίστριες, αφού το Game of Thrones έχει φροντίσει να αναδείξει τη γυναικεία δυναμικότητα, σε ένα περιβάλλον που de facto θα θεωρούταν… αντρικό.

Βρετανική αυτοκρατορία… και πειρατεία

Αρκετοί είναι αυτοί που κατακρίνουν τη σειρά ως πολύ βίαιη. Όσο σκληρός και άγριος φαντάζει όμως ο κόσμος του Game of thrones, δεν απέχει πολύ από την πραγματική ζωή. Όπως έχει αποκαλύψει άλλωστε ο ίδιος ο Τζώρτζ Μάρτιν, «το Γουέστερος συγκλίνει πιθανότατα με τη μεσαιωνική Μεγάλη Βρετανία, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο». Ο συγγραφέας έχει εκμυστηρευτεί πως μολονότι έχει αντλήσει στοιχεία από την σκωτσέζικη και γαλλική ιστορία, η βρετανική είναι αυτή που κυρίως αποτελεί πηγή έμπνευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «Πόλεμος των πέντε βασιλιάδων», που δόθηκε για τον Σιδερένιο Θρόνο και τον οποίο ο Μάρτιν εμπνεύστηκε από τον «Πόλεμο των Ρόδων», έναν εμφύλιο που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο από το 1455 μέχρι το 1487.

Ο ονειρικός κόσμος του Game of Thrones, εμπλουτισμένος με κάποιες από τις εντυπωσιακότερες και πιο κοστοβόρες σκηνές που έχουν ποτέ προβληθεί,  δεν είναι ο μόνος λόγος που αποτελεί την πιο δημοφιλή σειρά στα χρονικά της τηλεόρασης. Από το 2014 τη σειρά βλέπουν περίπου 30 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχουν δοθεί σε περίπου 170 αγορές ανά τον κόσμο. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το κόστος της σειράς είναι… δυσβάσταχτο: πλέον κάθε επεισόδιο κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια χωρίς να υπολογίζονται οι εντυπωσιακές αμοιβές των ηθοποιών.

Οι συντελεστές της σειράς όμως εκμεταλλεύτηκαν και κάτι ακόμα: το «πειρατικό» κατέβασμα της σειράς από το ίντερνετ. Η «πειρατεία» συνέβαλε στη δημοφιλία της σειράς, κατέχοντας τα πρωτεία στις επιλογές των «ιντερνετικών πειρατών», που υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια, συντελώντας έτσι στο να αυξήσει κατακόρυφα τα άτομα που συζητούν για το Game of Thrones στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαφήμιση, που οδήγησε το κανάλι HBO που παράγει και διανέμει το Game of Thrones στο να κλείσει ακόμα περαιτέρω συμφωνίες με κανάλια ανά τον κόσμο.

Αν και αμφιλεγόμενη, η «πειρατεία» βοήθησε στην εξάπλωση του μεσαιωνικού Γουέστερος.

Και πλέον όλοι περιμένουν αν θα κερδίσει ο πάγος ή η φωτιά.      

 

 

 

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…