Το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει: «Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ»

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

201001160827 Macron Mitsotakis

Η πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ελληνική ΑΟΖ όπως διευκρινίζει με δήλωσή του το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας.

Αυτό αναφέρει σήμερα αποκλειστικό δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται σχετική δήλωση από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η συμφωνία που  υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρουσία τουρκικών μαχητικών στους χώρους οι οποίοι περιλαμβάνονται οι ελληνικές ΑΟΖ δεν συνιστά λόγο ενεργοποίησης του συμφώνου και συγκεκριμένα του άρθρου 2 που αναφέρει ότι «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στη Βουλή πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας».

«Γι’ αυτό άλλωστε, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα». 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…