Newsroom

Newsroom

Το Γαλλικό AFP αδειάζει τον Μητσοτάκη – Η ανακριβής δήλωση για τους πνιγμούς στο Αιγαίο (video)

Το κυνικό ψέμα του Πρωθυπουργού που έκρυβε έναν θάνατο ανοιχτά τις Λέσβου και πέντε θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

5046926

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου όταν σε συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger της εφημερίδας «The New York Times», δήλωσε ότι «Κανείς δεν έχει πνιγεί φέτος στο Αιγαίο και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη δουλειά που κάνει η ακτοφυλακή μου για να σώσει ανθρώπους που κινδυνεύουν».

Λίγες μέρες αργότερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που ανέλαβε το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποκάλυψε το κυνικό ψέμα του Πρωθυπουργού που έκρυβε πέντε θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και έναν θάνατο εντός ελληνικών υδάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AFP, έξι άτομα έχουν πνιγεί στο Αιγαίο μέχρι στιγμής σε τρία διαφορετικά περιστατικά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, από τα οποία ένα είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Λέσβου.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος του οργανισμού, απάντησε πως: «Τα δεδομένα που έχουμε για τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο το 2021 αφορούν τρία (3) περιστατικά, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα 6 νεκρούς. Ένα περιστατικό σημειώθηκε τον Ιανουάριο στα ελληνικά χωρικά ύδατα (με 1 θύμα) και τα άλλα δύο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα συνολικά 5 θύματα».

Την πληροφορία για τον έναν νεκρό εντός ελληνικών υδάτων, επιβεβαιώνει και ο ΔΟΜ σημειώνοντας πως το περιστατικό σημειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021 ανοιχτά της Λέσβου, με το θύμα να είναι άνδρας, άγνωστης χώρας προέλευσης, ενώ υπήρξαν 27 επιζώντες.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ ανέφερε τρία ακόμη περιστατικά από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο στο Αιγαίο πέλαγος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ένα στα νότια της Κρήτης και όχι στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τους χάρτες των περιστατικών που δημοσιεύθηκαν από τον οργανισμό, σύμφωνα με τον οποίο αγνοούνται τουλάχιστον 13 άτομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 22 Ιουλίου 2021, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 37 διασώθηκαν, σε ναυάγιο που συνέβη περίπου 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από την Κρήτη στο Κρητικό πέλαγος, που αποτελεί μέρος του Αιγαίου πελάγους. Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 30 Ιουλίου 2021, ένα άλλο ναυάγιο συνέβη κοντά στη Λέσβο, στο Αιγαίο πέλαγος κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να αγνοούνται (2 γυναίκες και ένας ανήλικος) και δέκα να έχουν διασωθεί.

Τέλος, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικοινώνησε με τον Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο δήλωσε ότι εκτός από τον ένα θάνατο στα ανοιχτά της Λέσβου τον Ιανουάριο, «κανείς άλλος δεν πέθανε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσον αφορά το περιστατικό στην Κρήτη, στις 22 Ιουλίου 2021, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «δεν υπολογίζεται ως περιστατικό στην Ελλάδα, επειδή οι μετανάστες πήγαιναν στην Ιταλία ή την Ισπανία, και άρα δεν ήταν περιστατικό στη συνήθη διαδρομή προς τα ελληνικά νησιά στο βόρειο Αιγαίο». Όσον αφορά το περιστατικό στις 30 Ιουλίου 2021, «αυτό συνέβη στα τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι στα ελληνικά», είπε. Ο παραπάνω χάρτης που δημοσιεύτηκε από τον ΔΟΜ δείχνει ότι αυτό το περιστατικό συνέβη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά η επιχείρηση διάσωσης έγινε από την ελληνική ακτοφυλακή.

«Το πνεύμα του πρωθυπουργού ήταν να υπογραμμίσει τη σημαντική μείωση του αριθμού των θυμάτων στο Αιγαίο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΔΟΜ, τουλάχιστον 94 άτομα μετακινούμενα, πνίγηκαν στην ανατολική μεσογειακή διαδρομή το 2020 και 66 ακόμη το 2019.

Ωστόσο, τα τρία περιστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω συνέβησαν στο Αιγαίο και ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: factcheckgreek.afp.com

** Υπενθυμίζεται ότι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έχει το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η απόφαση έρχεται έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα από τον αμφιλεγόμενο έλεγχο στη χώρα μας από τα Ellinka Hoaxes. Επί του παρόντος, το Facebook συνεργάζεται με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη. 

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…