Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τον γαλλικό νόμο – ταφόπλακα στην Ελευθερία του Τύπου

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι γαλλικές δημοσιογραφικές Ενώσεις SNJ, SNJ-CGT, CFDT-Journalistes και SGJ-FO με αφορμή τον νόμο που βάζει ταφόπλακα στην Ελευθερία του Τύπου.

france Medium

«Ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί την ελευθερία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και υπογράφηκε από πολλούς εκδότες και ιδιοκτήτες εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σε αυτό το κείμενο, οι συνυπογράφοντες απευθύνονται στην κοινωνία για ένα ζήτημα που αφορά την κατεξοχήν θεμελιώδη αξία της Δημοκρατίας, την ελευθερία της έκφρασης, όπως σημειώνουν.

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις προχώρησαν σε ανακοίνωση, με την οποία καλούν πολίτες, εκλεγμένους τοπικούς αξιωματούχους, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές από όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις σε κοινό αγώνα για να παλέψει για την ελευθερία.

Οι Ενώσεις καλούν εκδότες και διευθυντές ειδήσεων, να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου. Είναι ευθύνη όλων να προστατεύσουν την ελευθερία της ενημέρωσης και να εγγυηθούν την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων τους. «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ανεξαρτησία της ενημέρωσης» σημειώνουν.

Συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων, οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οργανώσεις και τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων, οι ΜΚΟ αλλά και οι πολίτες αντιτίθενται σε αυτό το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα σε ορισμένα άρθρα, που πλήττουν θεμελιώδεις ελευθερίες στη Γαλλία.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση ενώ η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι η λέξη «πρόθεση» είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.

Μέχρι σήμερα μόνο η διοίκηση του καναλιού France 3 αντέδρασε, όταν ένας δημοσιογράφος του καναλιού στις 17 Νοεμβρίου παρεμποδίστηκε στην άσκηση του επαγγέλματος και συνελήφθη αναίτια.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή

Το υπουργείο εσωτερικών έθεσε σε ισχύ το νόμο, χωρίς να υπάρξει καμία διαβούλευση. Ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη προκαλέσει τη γενική κατακραυγή και έχει χαρακτηριστεί ως «δολοφονικό για την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Πρόκειται για έναν νόμο που καταπατά ελευθερίες και εμποδίζει τους δημοσιογράφους να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας, ένα φαινόμενο που ανησυχεί πολύ τους πολίτες.

Το νομοσχέδιο για «την καθολική ασφάλεια» και κυρίως το άρθρο 24 που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή και προβλέπει την επιβολή ποινών σε όσους μεταδίδουν φωτογραφίες αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ομοσπονδίες δημοσιογράφων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτοί που θα παραβούν τον νόμο θα βρίσκονται αντιμέτωποι με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Διαδηλώσεις ενάντια στο «νόμο που δολοφονεί τις ελευθερίες»

Από τις 17 Νοέμβρη που ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη γαλλική Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο, διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιούνται στους δρόμους του Παρισιού κατά του «νόμου που δολοφονεί τις ελευθερίες», όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο.

Αριστεροί ακτιβιστές, μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων και δημοσιογράφοι φώναζαν: «Όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία!».

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου κινήματος, που ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα».

Τις διαδηλώσεις ακολούθησε η καταστολή, με την αστυνομία να περνά στην αντεπίθεση με αύρες νερού, ξύλο και δακρυγόνα.

Βουλευτές της Αριστεράς, αλλά και ορισμένοι βουλευτές του κεντρώου κόμματος MoDem –σύμμαχοι της προεδρικής πλειοψηφίας– ζητούσαν να καταργηθεί τελείως το άρθρο.

Η ΕΕ αποδοκιμάζει το νομοσχέδιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε επίσης για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν “να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια” μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο της Γαλλίας.

“Η Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάζει νομοσχέδια, όμως είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια”, σχολίασε ο Κρίστιαν Ουίνγκαντ εκπρόσωπος της Κομισιόν.

“Όπως πάντα, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξετάσει την τελική νομοθεσία προκείμενου να επιβεβαιώσει ότι συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”.

“Η διασφάλιση της ασφάλειας όλων όσοι ζουν στην Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη”, εξήγησε.

“Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων που αφορούν την ασφάλεια τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας και να βρίσκουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, του σεβασμού στην ιδιωτικότητα και την πρόσβαση στην ενημέρωση”, υπενθύμισε, τέλος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…