Γαλλία: "Παραμένει πολύ υψηλή" η τρομοκρατική απειλή – Κίνδυνο επιθέσεων στις γιορτές "βλέπει" το FBI για τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της γαλλικής αστυνομίας, Ζαν-Μαρκ Φαλκόν προειδοποιεί ότι παραμένει «πολύ υψηλή» η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία, σε συνέντευξή του στη Journal du Dimanche που κυκλοφορεί σήμερα, σημειώνοντας πως παρότι δεν υπάρχουν «ακριβή στοιχεία» για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια εν όψει Χριστουγέννων, «ο κίνδυνος» υφίσταται.

585e22ca1dc524bb088b4a12

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας αναλύουν καθημερινά το επίπεδο της απειλής. Εδώ και πολλούς μήνες, αυτή παραμένει πολύ υψηλή, τόσο στη Γαλλία όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες συμμετέχουν στον συνασπισμό (σ.σ. ο οποίος δρα εναντίον του Ι.Κ). Μετά την οδυνηρή εμπειρία της επίθεσης στη Νίκαια, η επίθεση του Βερολίνου επιβεβαιώνει ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ασφαλείας» σε εκδηλώσεις με μαζική συμμετοχή των πολιτών, υπογράμμισε ο Φαλκόν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων στις μεγάλες πόλεις «θα έχουμε όχι μόνο αστυνομική παρουσία, αλλά και μια δυνατότητα σχεδόν άμεσης αντίδρασης».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τις γερμανικές υπηρεσίες μετά την επίθεση του Βερολίνου, ο Φαλκόν σημείωσε πως οι γαλλικές αστυνομικές αρχές συνεργάζονται «καθημερινά με τις γερμανικές υπηρεσίες και πλέον και με τις ιταλικές», καθώς ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης του Βερολίνου Άνις Άμρι σκοτώθηκε στο Μιλάνο τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε ανταλλαγή πυρών με ιταλούς αστυνομικούς.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας κάνει εντατικές έρευνες για να εξιχνιαστεί αν πράγματι «ο τρομοκράτης αυτός μπόρεσε να περάσει από την επικράτειά μας» πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Κίνδυνο επιθέσεων του Ι.Κ. τις γιορτές «βλέπουν» το FBI και το υπ. Εσωτερικής Ασφαλείας

Σε επιφυλακή έθεσαν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές τις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις, υπό το φόβο επιθέσεων οπαδών του Ι.Κ. εναντίον εκδηλώσεων για τις γιορτές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και λειτουργιών σε εκκλησίες, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με το CNN, παρά την προειδοποίηση, που διατυπώθηκε σε σήμα του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) προς τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, οι ομοσπονδιακές αρχές σημείωσαν ότι δεν έχουν περιέλθει σε γνώση τους συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές.

Κατά το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, το σήμα αυτό διαβιβάστηκε μετά τη ανάρτηση ενός – δημόσια προσβάσιμου – καταλόγου με εκκλησίες των ΗΠΑ σε τζιχαντιστικούς ιστοτόπους, συμπλήρωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οπαδοί του Ι.Κ. «συνεχίζουν» να απευθύνουν «προτροπές για επιθέσεις εναντίον εορταστικών συγκεντρώσεων», συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων «με στόχο εκκλησίες», ανέφερε το σήμα, που περιγράφει επίσης διάφορες ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας για την οποία η αστυνομία πρέπει να επαγρυπνεί.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.