Γαλλία: Ομαδική δηλητηρίαση σε οίκο ευγηρίας – πέντε νεκροί

Πέντε ηλικιωμένοι, ένοικοι οίκου ευγηρίας στη νοτιοδυτική Γαλλία πέθαναν αφού υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα θύματα είναι τέσσερις γυναίκες ηλικίας από 72 έως 95 ετών και ένας άνδρας 93 ετών, όλοι τους ένοικοι του οίκου ευγηρίας La Chêneraie στην Λερμ.

Lerm

Άλλοι 19 άνθρωποι παραμένουν ακόμη υπό ιατρική παρακολούθηση, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή τους.

Η τραγωδία αυτή φέρνει πάλι στην επικαιρότητα τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτά τα ιδρύματα, εν μέσω και μια ευρύτερης συζήτησης στους κόλπους της κυβέρνησης για τα εξαρτώμενα άτομα.

Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τις κατηγορίες της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκληση τραύματος από αμέλεια», όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Τουλούζης Ντομινίκ Αλζεαρί.

Οι αρχές θέλουν αρχικά να καθορίσουν αν το γεύμα των ενοίκων μαγειρεύτηκε εντός του ιδρύματος ή αν το είχαν παραγγείλει σε εξωτερικό προμηθευτή. Ο οίκος ευγηρίας ανήκε στον όμιλο Korian ο οποίος διαβεβαιώνει ότι το φαγητό μαγειρεύεται εντός των ιδρυμάτων, από δικό του προσωπικό. Ωστόσο ένας συγγενής ενός από τα θύματα, ο Αλέν Λαπεΐρ, είπε στους δημοσιογράφους ότι το επίμαχο γεύμα παραδόθηκε από κάποιον προμηθευτής, διαβεβαιώνοντας ότι έχει την πληροφορία αυτή από τον γιατρό του οίκου.

“Είμαι πολύ θυμωμένος, είναι απαράδεκτο”, πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι η οικογένειά του πλήρωνε σχεδόν 3.000 ευρώ μηνιαίως για τη φιλοξενία της 80χρονης μητέρας του, η οποία έπασχε από Αλτζχάιμερ και ζούσε στο La Chêneraie εδώ και μια δεκαετία.

Σοκαρισμένοι είναι και πολλοί από τους ηλικιωμένους που διαμένουν στο συγκεκριμένο γηροκομείο και δεν έφαγαν από το συγκεκριμένο φαγητό. «Ο πατέρας μου έπαθε σοκ, κατέρρευσε μόλις με είδε, έκλαιγε», είπε μια γυναίκα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο ηλικιωμένος πατέρας της έμαθε τα νέα «από την τηλεόραση, στο δωμάτιό του».

Στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα μια ευρεία συζήτηση για τα ιδρύματα που φιλοξενούν ηλικιωμένους και εξαρτώμενα άτομα και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι το επόμενο φθινόπωρο θα παρουσιάσει ένα «σημαντικό νομοσχέδιο» για την επίλυση των προβλημάτων. Τα ιδρύματα αυτά συχνά μπαίνουν στο στόχαστρο για πολλούς λόγους: έλλειψη προσωπικού, κακές συνθήκες διαβίωσης, κακομεταχείριση των ενοίκων. Πρόσφατα, μια νοσηλεύτρια σε ίδρυμα του Παρισιού καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για βιαιοπραγία σε βάρος μιας ηλικιωμένης γυναίκας.

Στη Γαλλία το ποσοστό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας (21% στα άτομα άνω των 85 ετών) είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα : Νέα σφαγή από ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς στην Χαν Γιουνίς

gazagounis

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα : Νέα σφαγή από ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς στην Χαν Γιουνίς

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στην Παλαιστίνη, με θύματα μικρά παιδιά, αθώους πολίτες, γυναίκες και…

Ομολογία της ΕΛ. ΑΣ για την γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία : Νόμιμα είχε στην κατοχή του ο δράστης την καραμπίνα

Αμφιλοχία οδος

Ομολογία της ΕΛ. ΑΣ για την γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία : Νόμιμα είχε στην κατοχή του ο δράστης την καραμπίνα

Το όπλο του είχε αφαιρεθεί προσωρινά κατόπιν σχηματισμού δικογραφίας για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας τον Μάιο…