Γαλλία: Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν ξανά να γίνουν αιμοδότες

Οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία θα μπορούν να είναι αιμοδότες από την άνοιξη του 2016, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή θα γίνει σταδιακά και με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών.

cover
NewsRoom 04/11/2015 | 19:31

Οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία θα μπορούν να είναι αιμοδότες από την άνοιξη του 2016, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν. Διευκρίνισε ότι η αλλαγή θα γίνει σταδιακά και με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών.

Ο μόνιμος αποκλεισμός στη Γαλλία από την αιμοδοσία ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του 1980, λόγω του φόβου του AIDS.

Η κ. Τουρέν τόνισε: «Η αιμοδοσία είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, συμμετοχής στα κοινά που δεν πρέπει να καθορίζεται με βάση έναν σεξουαλικό προσανατολισμό. Με σεβασμό στην απόλυτη ασφάλεια των ασθενών, αυτό είναι σήμερα ένα ταμπού, μια διάκριση που πρέπει να αρθούν». 

Η Μαρισόλ Τουρέν είχε δεσμευτεί από το 2012 να αναιρέσει την απαγόρευση, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει ο Φρανσουά Ολάντ πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία. Για την εγγύηση της ασφάλειας των αιμοληπτών, το άνοιγμα αυτό θα γίνει σταδιακά, δήλωσε η υπουργός.

Από την άνοιξη του 2016, η πλήρης αιμοδοσία, η πιο συνήθης μορφή δωρεάς αίματος όπου λαμβάνονται όλα τα συστατικά του αίματος (κύτταρα και πλάσμα), θα επιτρέπεται στους άνδρες που δεν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις επί 12 μήνες, έπειτα από ένα ερωτηματολόγιο και μια συνέντευξη στα οποία θα καλούνται να απαντούν.

Δεύτερη δυνατότητα, επίσης από την άνοιξη του 2016, οι άνδρες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών δεν είχαν σεξουαλική ομοφυλοφιλική επαφή ή είχαν έναν μόνο ερωτικό σύντροφο, θα μπορούν να δίνουν πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος) χάρη στη δημιουργία ασφαλούς διαδικασίας κατά την οποία το πλάσμα θα τίθεται σε καραντίνα σχεδόν για δυόμισι μήνες ώστε να εγγυάται η ασφάλειά του.

Η ασφαλής διαδικασία θα επιτρέπει στις υγειονομικές αρχές να διενεργούν επιτόπια μελέτη για αυτούς τους νέους δότες. Αν η μελέτη αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, οι κανόνες της αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους θα προσεγγίσουν τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους άλλους δότες. Το δεύτερο αυτό στάδιο θα αρχίσει το 2017, διευκρινίζει το υπουργείο.