Γαλλία: Νεκρός ο τζιχαντιστής που σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα – Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Έληξε η ομηρία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 σήμερα τοπική ώρα στην πόλη Τρεμπ, της Νότιας Γαλλίας, με τον δράστη να πέφτει τελικά νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

5ab517e51dc5245c4c8b464c

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέροντας πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Ο δράστης εισέβαλε σε σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ σήμερα μετά τις 11:00 φωνάζοντας «Αλαχού Άκμπαρ (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος), θα σας σκοτώσω όλους».


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών ο άνδρας 26 ετών από το Μαρόκο ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών και ενήργησε μόνος του. 

«Ηταν γνωστός (στις αρχές) για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κολόμπ.

«Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός. «Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου και ξεκίνησαν οι επιθέσεις.


Πώς έληξε η ομηρία

Στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν το τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική θέληση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό.

Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίσθηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό, η δε πράξη του χαρακτηρίστηκε «ηρωική» από τον υπουργό.

Νωρίτερα, ο άνδρας άνοιξε πυρ στην πόλη Καρκασόν πυροβολώντας τέσσερις αστυνομικούς των γαλλικών ΜΑΤ που επέστρεφαν από το γυμναστήριο. Από τους πρώτους αυτούς πυροβολισμούς τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός, προφανώς σοβαρά αφού η σφαίρα πέρασε τον πνεύμονα όχι μακριά από την καρδιά, θρυμματίζοντας τα πλευρά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της αστυνομίας. 

Ο δράστης τράπηκε στη συνέχεια σε φυγή με ένα αυτοκίνητο, αφού πρώτα σκότωσε τον οδηγό και τραυμάτισε τον συνοδηγό, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών. 

 Φθάνοντας στη γειτονική Τρεμπ μπήκε στο σουπερμάρκετ πυροβολώντας τους ανύποπτους υπαλλήλους και κρατώντας στη συνέχεια ομήρους τα υπόλοιπα άτομα. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά την ομηρία στο σουπερμάρκετ. Πιθανότατα έναν υπάλληλο του σούπερ μάρκετ (χασάπη) και έναν πελάτη.


Συλλυπητήρια από τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του από τις οικογένειες των θυμάτων από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και εξήρε το έργο των αστυνομικών αρχών από τις Βρυξέλλες.  

Μάλιστα επισήμανε πως «Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση».

 «Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε με εξαιρετικά γρήγορο και οργανωμένο τρόπο», δήλωσε.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Ολοκληρώνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων, για την ασφάλεια της περιοχής όπου ο τρομοκράτης έχει καταφύγει.


Το προφίλ του δράστη

Όσον αφορά το προφίλ του δράστη, πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 26 ετών και γνωστός στις γαλλικές αρχές.

Ήταν οπλισμένος με πυροβόλο όπλο, μαχαίρια και χειροβομβίδες και ζητούσε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του δράστη των επιθέσεων τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι. Ο Αμπντεσλάμ είναι ο κύριος επιζών ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Ο 28χρονος Γάλλος υπήκοος μαροκινή καταγωγής βρίσκεται σήμερα σε απομόνωση σε φυλακή υψηλής ασφαλείας, αναμένοντας τη δίκη του. 




Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…