Γαλλία – Exit Poll: Προβάδισμα με 28,1% ο Μακρόν έναντι 23,3% της Λεπέν – Πολύ ψηλά ο Μελανσόν με 20%

Πρωτιά Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με exit polls, θα κοντραριστεί με την υποψήφια της ακροδεξιάς, Λεπέν, στις κάλπες της 24ης Απριλίου.

1000 1

Σημαντικό προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν με 28,1% έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν δίνει το πρώτο γαλλικό exit poll της France Télévisions. Ακολουθεί με πολύ υψηλό ποσοστό ο αριστερός υποψήφιος Μελανσόν με 20,1% και έπονται ο Ερίκ Ζεμούρ με 7,2% και η Βαλερί Πεκρές με 5%.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 9μμ ώρα Ελλάδας. 

Ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη προέδρου στη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν οριακό προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Η βελγική εφημερίδα La Libre δημοσίευσε τα αποτελέσματα νέου exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία, τα οποία είναι αρκετά παρόμοια με το προηγούμενο – που έδινε ίδιο αποτέλεσμα στους δύο μονομάχους από 24%- , αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ελαφρώς μπροστά από τη Μαρίν Λεπέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει το 24,7% των ψήφων, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια είναι στο 23,5%.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων. Ο Ερίκ Ζεμούρ και η Βαλερί Πεκρές συγκεντρώνουν από 8%.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών κυμαίνεται περίπου στο  65% με την αποχή να είναι περίπου 26,5%, και τη συμμετοχή μικρότερη κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο, μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

H τελευταία δημοσκόπηση στη Γαλλία πριν από τις σημερινές εκλογές επιβεβαίωνε ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν έχει ουσιαστικά κλείσει, κάνοντας τη σημερινή εκλογική μάχη πραγματικά αμφίρροπη. Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας εξακολουθούσε να έχει το προβάδισμα, αλλά η ώθηση που είχε από τις διπλωματικές του προσπάθειες κατά την έναρξη του ρωσικού πολέμου φαινόταν να έχει «εξαϋλωθεί». Η δημοσκόπηση του Elabe τον ανέδειξε στο 26%, με τη Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 25% και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στο 17,5% – ενώ κανένας από τους άλλους δύο υποψήφιους δε συγκέντρωνε πάνω από 10%.