Γαλλία: Δικαστική έρευνα για προμήθειες σε εξοπλιστικά κατά την προεδρία του Σαρκοζί

Δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάρτιο του 2013 καθώς υπάρχουν υποψίες για την καταβολή προμηθειών στο περιθώριο ενός συμβολαίου…

sarkozy 3

Δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάρτιο του 2013 καθώς υπάρχουν υποψίες για την καταβολή προμηθειών στο περιθώριο ενός συμβολαίου για την πώληση ελικοπτέρων που υπεγράφη με το Καζακστάν το 2010, όταν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί, γράφει η εφημερίδα Le Monde.

Η συγκεκριμένη κρατική σύμβαση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορούσε στην αγορά 45 ελικοπτέρων της εταιρείας Eurocopter (που μετονομάστηκε σε Airbus Helicopters).

Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης καθώς υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από οργανωμένη συμμορία και ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένων χωρών.

Σε αυτήν την υπόθεση μία δικηγόρος από τη Γαλλία κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένης χώρας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διευκρίνισε η δικαστική πηγή. Δύο μεσάζοντες επίσης διώκονται, προσέθεσε η Le Monde.

Όμως οι ανακριτές θα θέσουν επίσης υπό κράτηση μια στενή συνεργάτιδα του Κλοντ Γκεάν, συνεργάτη του Νικολά Σαρκοζί που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο, όπως και ενός πρώην νομάρχη που, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η έρευνα ξεκίνησε από μία καταχώριση του Trafcin, του δικτύου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσε μια μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό αυτού του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα της αστυνομίας αποκάλυψε και άλλες πληρωμές που δεν δικαιολογούνται που έκανε η δικηγόρος του και που προέρχονταν από έναν Βέλγο επιχειρηματία με καταγωγή από το Καζακστάν, στενό συνεργάτη του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, περιγράφει η Le Monde.

Μια άλλη πλευρά αυτής της υπόθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι οι ανακριτές αναρωτιούνται εάν η πρώην κυβερνητική ομάδα άσκησε πιέσεις σε Βέλγους βουλευτές κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ναζαρμπάγεφ προκειμένου να ψηφίσουν μία νομοθετική διάταξη που θα επέτρεπε να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις από την οποία ωφελήθηκε ο Βέλγος επιχειρηματίας και δύο από τους συνεργάτες του.

Περιστατικό κακοποίησης ζώου στο Ναύπλιο: Συνοδηγός αυτοκινήτου κρατά δεμένο σκύλο που αναγκάζεται να τρέχει (video)

skylos nafplio

Περιστατικό κακοποίησης ζώου στο Ναύπλιο: Συνοδηγός αυτοκινήτου κρατά δεμένο σκύλο που αναγκάζεται να τρέχει (video)

Αυτοκίνητο εν κινήσει με τον σκύλο να τρέχει στο πλάι και τον συνοδηγό να κρατάει…

Αιγάλεω- ξυλοδαρμός: «Αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν καλά να ήταν στο τρελοκομείο, όχι στους δρόμους»(video)

agrio ksilo

Αιγάλεω- ξυλοδαρμός: «Αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν καλά να ήταν στο τρελοκομείο, όχι στους δρόμους»(video)

Το ζευγάρι μεταφέρθηκε άσχημα χτυπημένο στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Η γυναίκα μίλησε και περιέγραψε τον άγριο…