Newsroom

Pandora Newsroom

Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Lalique – Έκλεψαν κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ

Άτομα που φορούσαν μάσκες διέρρηξαν μια πόρτα και έσπασαν έξι βιτρίνες που περιείχαν κοσμήματα

parure nus et lys coll. privce

Διάρρηξη έγινε την Κυριακή στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Ρενέ Λαλίκ, τον διάσημο δεξιοτέχνη κοσμητοποιό και υαλουργό της Art Nouveau και της Art Deco, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο εργοστάσιο στην ανατολική Γαλλία, απ’ όπου εκλάπησαν κοσμήματα αξίας “μερικών εκατομμυρίων”, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

“Περίπου είκοσι κοσμήματα εκλάπησαν”. Γίνονται εκτιμήσεις για τη ζημία που αφορά τα κλεμμένα αντικείμενα, αλλά μπορεί να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, πιθανόν κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια“, διευκρίνισε η πηγή, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μουσείο, το οποίο εκθέτει σε μια επιφάνεια 900 τ.μ. τις δημιουργίες από γυαλί του Ρενέ Λαλίκ (1860-1945) και άνοιξε το 2011 στο Βίνγκεν σιρ Μοντέρ, ανακοίνωσε το κλείσιμό του για λίγες ημέρες “προκειμένου να προετοιμαστεί το ασφαλές άνοιγμά του”, αναφέρει η διοίκησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άτομα που φορούσαν μάσκες διέρρηξαν μια πόρτα και έσπασαν έξι βιτρίνες που περιείχαν κοσμήματα, δήλωσε άλλη πηγή προσκείμενη στην έρευνα, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για κοσμήματα από κρύσταλλο, χωρίς πολύτιμους λίθους, και που δεν μπορούν να λιώσουν.

“Ένας συναγερμός ήχησε, αλλά μέχρι η εταιρία φύλαξης να το επαληθεύσει, μια καθαρίστρια που έφθασε πρώτη στο σημείο ήταν αυτή που κάλεσε την αστυνομία”, δήλωσε η πρώτη πηγή.

Όταν ρωτήθηκε από την περιφερειακή εφημερίδα Les Dernières nouvelles d’Alsace (DNA) ο Κριστιάν Ντόρσνερ, δήμαρχος του Βίνγκεν σιρ Μοντέρ, μιας κοινότητας 1.500 κατοίκων, περίπου 60 χλμ βορειοδυτικά του Στρασβούργου, δηλωσε “οργισμένος”.

“Όλοι οι συναγερμοί λειτούργησαν, όπως πρέπει. Και μετά, (με) την εταιρία φύλαξης, κατά τα φαινόμενα, υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη δράση της: δεν παρενέβησαν αμέσως, δεν ειδοποίησαν τη χωροφυλακή”.

Το μουσείο Lalique θεωρείται ένας “ευαίσθητος χώρος” στον οποίο “δίδεται ιδιαίτερη προσοχή” μετά την κλοπή στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2025. “Υπήρχε μηχανισμός προστασίας, αλλά όχι επαρκής”, σχολίασε η πρώτη πηγή που είναι προσκείμενη στην έρευνα.

Η διάρρηξη της Κυριακής συνιστά “μια απαράδεκτη προσβολή στην πολιτιστική μας κληρονομιά”, δήλωσε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της περιφέρειας Γκραν Εστ, Φρανκ Λερουά. “Πέρα από τα έργα που εκλάπησαν, αυτό είναι ένα εμβληματικό μέρος της ιστορίας μας, της τεχνογνωσίας μας και τους πολιτισμού μας που επλήγη”.

Διαβάστε επίσης: 

Κρήτη: Νεκρή στο ΙΧ της βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη

Θρίλερ στο Παγκράτι: Βρέθηκε σορός άνδρα σε διαμέρισμα – Ο αδελφός του ήταν μέσα στο σπίτι

Μουντιάλ 2026: Νορβηγία και Αγγλία έκλεισαν ραντεβού στα προημιτελικά

Δήμαρχος Μάνδρας: Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από τσιγάρο που πετάχτηκε από αυτοκίνητο

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Νεαρός πλήρωσε ακριβά την χρήση SUP στην παραλία: Το πρόστιμο των 250 ευρώ και τι προβλέπει η νομοθεσία

SUP

Νεαρός πλήρωσε ακριβά την χρήση SUP στην παραλία: Το πρόστιμο των 250 ευρώ και τι προβλέπει η νομοθεσία

Το SUP έχει γίνει πλέον μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού, ωστόσο η…

Οι Προτάσεις μας

Πολάκης: «Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό – Καθοριστικός ο Τσίπρας στην πτώση του κόμματος»

7027700

Πολάκης: «Μπορώ να βάλω τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αξιοπρεπές ποσοστό – Καθοριστικός ο Τσίπρας στην πτώση του κόμματος»

«Με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος πρέπει να προηγηθεί…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένας ακόμα φονικό επεισόδιο με πράκτορες της ICE – Σκοτώθηκε Μεξικανός στη Φλόριντα

AP26191812361023

ΗΠΑ: Ένας ακόμα φονικό επεισόδιο με πράκτορες της ICE – Σκοτώθηκε Μεξικανός στη Φλόριντα

Έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από φορτηγό με ρυμουλκούμενο καθώς έτρεχε για να ξεφύγει…

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο νότιο Ιράν – Με την επιχείρηση «Νίκη 2» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης

AP26135718065804

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο νότιο Ιράν – Με την επιχείρηση «Νίκη 2» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης

«Οι ΗΠΑ ακύρωσαν πλήρως τη συμφωνία του Ιουνίου», δηλώνει η Τεχεράνη. Ο Ιρανός πρόεδρος επαίνεσε…