Γαλλία: Δημοσκοπική επέλαση Μακρόν – Πτώση για Φιγιόν

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν επέλαση του κεντρώου - σοσιαλφιλελεύθερου υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν να απομακρύνεται στην τρίτη θέση.

58bef7cf1dc5242d278b45d0

Ο κ. Μακρόν, με πολιτική καταγωγή από την Κεντροαριστερά και υπουργός Οικονομικών στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς μέχρι τον Αύγουστο του 2016, σχεδόν ισοβαθμεί με την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, την ώρα που εμφανίζεται ως ο ξεκάθαρος νικητής στον δεύτερο γύρο.

Η δημοσκόπηση του Elabe, που είδε το φως της δημοσιότητας 1,5 μήνα πριν από τον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, δείχνει ότι ο κ. Μακρόν, πρώην τραπεζίτης που υπόσχεται στους Γάλλους τη ρήξη με την παραδοσιακή Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά, εξασφαλίζει το 25,5%, ενώ η Μ. Λεπέν το 26%.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν δεν θα τα καταφέρει συγκεντρώνοντας ποσοστό 19%.

Η Μαρίν Λεπέν θα γνωρίσει την ήττα στον τελικό γύρο με ποσοστό 40% έναντι 60% που θα εξασφάλιζε ο κ. Μακρόν ή ακόμα και ο κ. Φιγιόν, αν προκρινόταν, βάσει της έρευνας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop Fiducial, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η Μαρίν Λεπέν θα συγκέντρωνε ποσοστό 26% (-0,5%) των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο Εμ. Μακρόν θα εξασφάλιζε 25% (-0,5%) και ο Φρ. Φιγιόν το 19%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα κέρδιζε την Λεπέν στο β΄ γύρο με 61,5% έναντι 38,5%.