ΜΚ

Μηνάς Κωνσταντίνου

Γαλάζια επιχείρηση ξεπλύματος Μενδώνη για Λιγνάδη με αφορμή τον Παναγιωτόπουλο

Σε μία πρωτοφανούς χυδαιότητας εκστρατεία «δικαίωσης» της Λίνας Μενδώνη για τα πεπραγμένα της στην υπόθεση Λιγνάδη έχουν επιδοθεί στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και φιλοκυβερνητικά μέσα, εκμεταλλευόμενα την αγανάκτηση του κόσμου για τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα για τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος του -πρώην πλέον- μέλους των Ράδιο Αρβύλα, Στάθη Παναγιωτόπουλου.

artwork regga

Μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών σε βάρος του μέλους των Ράδιο Αρβύλα, Στάθη Παναγιωτόπουλου για την υπόθεση του revenge porn, τα λόγια του Αντώνη Κανάκη με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη τον περασμένο Μάρτιο επανήλθαν στην επικαιρότητα. «Ας δεχτούμε ότι δεν ήξερε τίποτα. Είναι και λίγο υποχρέωσή της να ξέρει. Εδώ εμείς έναν συνεργάτη παίρνουμε και τσεκάρουμε να δούμε τι καπνό φουμάρει, πριν τον βάλουμε μέσα στο μαγαζί μας. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό. Κυρία Μενδώνη, ο λόγος που πρέπει να παραιτηθείτε, λέγεται ευθιξία» ανέφερε τότε, μεταξύ άλλων, ο παρουσιαστής, με αρκετό κόσμο να διαπιστώνει την ειρωνεία αναφορικά με τη θέση στην οποία έχουν σήμερα βρεθεί οι συντελεστές της εκπομπής.

Οι αποκαλύψεις για την παραβατική συμπεριφορά του Στ. Παναγιωτόπουλου και η ανακοίνωση του Αντ. Κανάκη πως η εκπομπή παύει τη συνεργασία της μαζί του εξαιτίας της συμπεριφοράς του αυτής, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Το εάν οι συνάδελφοι του Στ. Παναγιωτόπουλου γνώριζαν ή όχι για τη δράση του είναι κάτι που το γνωρίζουν οι ίδιοι και αποτελεί εύλογα αντικείμενο συζήτησης. Παράλληλα, το εάν είναι η απόφαση να τον αποπέμψουν από την ομάδα και να συνεχίσουν, όπως και το εάν θα μπορέσουν να επανακάμψουν στα μάτια των τηλεθεατών είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη.

Στη δίκαιη αντίδραση και τα υγιή αντανακλαστικά του κοινού που ζητούν απαντήσεις από τους συντελεστές της εκπομπής, ήρθε όμως να προστεθεί μία νοσηρή επιχείρηση συμψηφισμού και ξεπλύματος μίας ιστορίας, που πολύ θα ήθελαν στην κυβέρνηση να χαθεί στη λήθη. Διατρέχοντας κανείς στις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, θα διαπιστώσει πως ένα μέρος της κριτικής προς την ομάδα των Ράδιο Αρβύλα έρχεται από γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και φίλια μέσα ενημέρωσης, και δυστυχώς, το επίδικο δεν είναι η υπεράσπιση του κινηματος Metoo, αλλά της Λίνας Μενδώνη.

Ξεκινώντας με το «σήμα» του Άδωνι Γεωργιάδη και της «Ομάδας Αλήθειας», συνεχίζοντας με τις αναρτήσεις σειράς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, και καταλήγοντας ακόμα και σε σχετική αρθρογραφία, έχει εξαπολυθεί μία «ρεβανσιστική» επίθεση στο σύνολο των συντελεστών της εκπομπής των Ράδιο Αρβύλα, που στόχο όμως δεν έχει αμιγώς τους ίδιους. Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τις αναρτήσεις και την αρθρογραφία, πλήθος ανθρώπων που κινούνται γύρω από το κυβερνών κόμμα, δεν συγχώρεσε ποτέ την αυστηρή κριτική που απηύθυνε η σατιρική εκπομπή στην υπουργό Πολιτισμού τον περασμένο χειμώνα για τη στάση που τήρησε απέναντι στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρώτος και προς έκπληξη αρκετών οπαδών της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να συνδέσει την υπόθεση Παναγιωτόπουλου με την κατακραυγή για την συγκαλυπτική στάση της Λίνας Μενδώνη προς τον Δημήτρη Λιγνάδη, μη διστάζοντας να συμψηφίσει την παραπάνω υπόθεση με αυτή του Στ. Παναγιωτόπουλου. Μία σύνδεση που γεννά ερωτήματα, τόσο για την ευστοχία μίας τέτοιας έμπνευσης, όσο -και περισσότερο- για την χυδαία εργαλειοποίηση από πλευράς αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

«Ο κ. Αντώνης Κανάκης όταν ξέσπασε η υπόθεση Λιγνάδη, ζητούσε μετ´επιτάσεως την παραίτηση της κας Λίνας Μενδώνη για λόγους ευθιξίας! Συγκεκριμένα έλεγε ότι “ακόμη και αν δεν γνώριζε όφειλε να γνωρίζει πριν τοποθετήσει κάποιον σε μία τέτοια θέση” και ότι αυτοί στην εκπομπή τους πριν προσλάβουν κάποιον τον ψάχνουν κλπ και μετά συνέχιζε με Ύμνους στην Ευθιξία που οι πολιτικοί δεν την γνωρίζουν ούτε καν σαν λέξη…. Σήμερα αποκάλυψε ο ίδιος ότι ο βασικός του συνεργάτης, το δεξί του χέρι στην εκπομπή του επί χρόνια, κατηγορείται από μία κυρία, για το ότι είχε ανεβάσει παρά την θέληση της ερωτικά βίντεο και φωτό προσωπικές της, σε πορνογραφικά σαιτς για να την εκδικηθεί προφανώς επειδή είχαν χωρίσει […] Άρα ηρεμία και σύνεση στην κριτική μας….από την κα Μενδώνη προφανώς οφείλει να ζητήσει ένα γενναίο δημόσιο συγγνώμη! Αν αυτός δεν μπορούσε να ξέρει κάτι τέτοιο για το δεξί του χέρι χρόνια πώς θα μπορούσε να ξέρει η κα Μενδώνη για τον Λιγνάδη που τον είχε δει δύο φορές στη ζωή της;» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης.

Λίγα λεπτά πριν τη χθεσινοβραδυνή ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη, είχε προηγηθεί η Ομάδα Αλήθειας. «Όταν οι Ράδιο Αρβύλα έλεγαν ότι η Μενδώνη έπρεπε να παραιτηθεί γιατί όφειλε να ξέρει για τον Λιγνάδη» αναρτούσε λίγο πριν τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο άτυπος σοσιαλμηντιακός βραχίονας του κόμματος. Έκτοτε, στα κοινωνικά δίκτυα ξέσπασε ένα trend που αν και κινείται παράλληλα με την έντονη κριτική που δέχεται η ομάδα των Ράδιο Αρβύλα από μεγάλο μέρος των τηλεθεατών, δεν εκπορεύεται από τα ίδια κίνητρα και δεν καταλήγει στην ίδια ουσία.

Με ρυθμούς πολυβόλου εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήσεις που απηύθυναν σκληρή κριτική στον Αντ. Κανάκη και τους Ράδιο Αρβύλα με αφορμή την υπόθεση, ζητώντας έως και την διακοπή της εκπομπής από τον ΑΝΤ1. Αίτημα για το οποίο η πλειοψηφία των αναρτήσεων δεν έκρυβε καν πως ως αιτία δεν έχει την παραβιαστική συμπεριφορά του Στ. Παναγιωτόπουλου, αλλά μία κανονική επιχείρηση ξεπλύματος και συμψηφισμού της υπουργού, και την αναδρομική της δικαίωση, εξισώνοντάς την με έναν παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής.

Ακολούθησαν γνωστοί troll λογαριασμοί σε αυτό το ύφος, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έκαναν ο Γιάννης Κουρτάκης των Παραπολιτικών και ο γνωστός Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. «Ο Κανάκης ζητούσε από την Μενδώνη να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση Λιγνάδη. Υποθέτω ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην συλλογική ευθύνη. Εκτός κι αν αυτή (την ευθύνη) την ζητά από τους άλλους και την ξεχνά όταν αφορά την αυλή του #ραδιοαρβυλα» ανέφερε ενδεικτικά ο εκδότης των Παραπολιτικών. Ενώ ο διορισμένος στην ΚΤΥΠ, έγραψε σε μία αναρτησή του πως «Εδώ αναρωτιέται ο Αντώνης πως και δεν ήξεραν για τον άθλιο Λιγνάδη…. Αλλά δεν μας είπε ακόμα, πως, ούτε αυτός, ούτε ο σπινθηροβόλος Κιούσης της “υπόγας”, δεν ήξεραν για τον κολλητό τους, τον Στάθη. Ντροπή σας».

Ακόμα, αναρτήσεις πλήθους στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, που στην πλειοψηφία τους χρεώνουν στους Ράδιο Αρβύλα πως δεν επέδειξαν την ευθιξία που οι ίδιοι και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας ζητούσε να επιδείξει η υπουργός Πολιτισμού, όταν επί εβδομάδες κάλυπτε τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα», «Κουνούσε το δάχτυλο ως άλλος φαρισαίος», «Ο δημόσιος κατήγορος της Μενδώνη πρέπει να αλλάξει ημισφαίριο μετά από τέτοια ξεφτίλα. Karma is a super bitch» ήταν μερικές από τις αναρτήσεις «δικαίωσης» δηλωμένων στελεχών του κυβερνόντος κόμματος, όλες συσχετίζοντας την υπόθεση με αυτή του Λιγνάδη. Μάλιστα, το κοντέρ στον συμψηφισμό έσπασε ο Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Θεοδωρακόπουλος, που έφτασε στο σημείο να γράψει: «Με αφορμή τον #σταθηςπαναγιωτοπουλος είναι ευκαιρία να πούμε για το πώς πολλές γυναίκες & άντρες απειλούν πολιτικούς ότι θα τους εκθέσουν με στοιχεία της προσωπικής τους ζωής για να πάρουν εκδίκηση. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις».

Για να διαλυθεί κάθε αμφιβολία σχετικά με την συντονισμένη επιχείρηση ξεπλύματος των ευθυνών της Λ. Μενδώνη, ήρθαν την Τρίτη σειρά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου, στην πλειοψηφία τους χτυπώντας στον τίτλο τη φράση του Αδ. Γεωργιάδη. «Οφείλει δημόσια συγγνώμη στη Λίνα Μενδώνη» αναπαρήγαγαν αρκετά από αυτά, ενώ δεν μπορεί κανείς να μην ξεχωρίσει αντίστοιχου ύφους παρεμβάσεις όπως του «Μανιφέστο» με τίτλο «Αρβύλα έδωσες, αρβύλα θα λάβεις κ. Κανάκη», του TheToc πως «Εχει ευθύνες ο Κανάκης για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο; – Τι έλεγε για τη Μενδώνη και τον Λιγνάδη» του TheToc, και του Marketnews πως «Αντώνης Κανάκης: Και οι κρίνοντες κρίνονται εν τέλει». Κατά μία περίεργη σύμπτωση, όλα τα δημοσιεύματα καταλήγουν στη δικαίωση της Λίνας Μενδώνη.

Το τι θα συμβεί με την τηλεοπτική εκπομπή στο μέλλον είναι κάτι που θα το κρίνουν οι συντελεστές, το κανάλι και κατά βάση ο κόσμος, όπως κάνει δυναμικά αυτά τα χρόνια, διαμορφώνοντας με τις αντιδράσεις του ραγδαίες εξελίξεις σε υποθέσεις κακοποιητικών συμπεριφορών όπως αυτή του Στ. Παναγιωτόπουλου. Το εάν θα αποφασίσουν να διακόψουν τις εκπομπές υπό το βάρος της ευθύνης που μπορεί να νιώσουν είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι. Όμως, όσο αντιπαθής και αμφιβόλου ποιότητας (τα γράφει καλύτερα από εμένα σήμερα η Ειρήνη Δρίβα) και να είναι η σάτιρα που προσφέρει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, δεν παύει να είναι η μία -η μόνη σήμερα- εκπομπή σατυρικού περιεχομένου που φιλοξενείται στην ελληνική τηλεόραση.

Η συντονισμένη εκ των άνωθεν συσχέτιση της υπόθεσης με αυτή του Δ. Λιγνάδη με τόσο εμφανή κυβερνητικά κίνητρα, ζητώντας επί πίνακι το κεφάλι των ανθρώπων που -στην προκειμένη περίπτωση- έδωσαν φωνή στην υπαρκτή κριτική που εκείνο το διάστημα κυριαρχούσε στην κοινωνία, συνιστά μία ευθεία επίθεση στη λογική, στην πραγματικότητα και κατ’ επέκταση στην ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: documentonews.gr

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…