Newsroom

Newsroom

Γαϊτανάκι συμφερόντων σε Ελλάδα-Τουρκία-Αίγυπτο-Λιβύη

Ανάλυση του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κώστα Υφαντή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, την κρίση στη Λιβύη και τις περιφερειακές στρατηγικές 

AP 110911071063

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής αναλύει την κρίση των τελευταίων ημερών στη Λιβύη, τις αξιώσεις του Ερντογάν, την περιφερειακή στρατηγική της Αιγύπτου και τα συμφέροντα της ΑΟΖ. Γράφει ο Χρήστος Μπαρούνης.

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, υπό κανονικές συνθήκες, η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου δεν θα έπρεπε να συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις γιατί υπάρχει το τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο επηρεάζει έμμεσα την Αίγυπτο.

Όπως λέει «για εμάς είναι κρίσιμο να οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο με βάση τις αρχές του διεθνούς Δικαίου. Η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να οριοθετήσει διμερώς, ιδανικά θα ήθελε μια τριμερή διευθέτηση, αλλά εάν τα πράγματα οξυνθούν στη Λιβύη και έχουμε εμπλοκή προς βοήθεια του Χαφτάρ για να ανασχέσουν τις επιτυχίες των τουρκικών δυνάμεων, τότε θα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό».

Για την ισορροπία δυνάμεων λέει πως «πάει προς την πλευρά της Τρίπολης λόγω της παρέμβασης Τουρκίας. Ωστόσο, η Σύρτη είναι ‘κόκκινη γραμμή’ για την εξέλιξη των πραγμάτων. Η Αίγυπτος ανέλαβε μια διπλωματική πρωτοβουλία για ειρηνική λύση που για την ώρα απορρίπτεται. Η Άγκυρα και η Τρίπολη θέλουν περισσότερα εδαφικά κέρδη πριν κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Για τα συμφέροντα της Τουρκίας σημειώνει πως ο Ερντογάν βλέπει την κυβέρνηση της Τρίπολης ως τη μόνη περιοχή με την οποία η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση, ενώ όπως προσθέτει, η Τουρκία θέλει ταυτόχρονα να διευρύνει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή με προγεφυρώματα σε περιοχές όπως το Σουδάν.

«Η Αίγυπτος έχει την Τουρκία στο νότο μέσω Σουδάν και πλέον είναι πιθανόν να την έχει ισχυρά και στη Λιβύη. Η Τουρκία έχει άμεσα οφέλη και πιο στρατηγικά που είναι η διεύρυνση της επιρροής της σαν ηγέτιδα δύναμη στον σουνιτικό κόσμο στην περιοχή αυτή».

Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως θα υπάρξει μια ακόμη προσπάθεια διπλωματικής λύσης, ωστόσο «προς το παρόν έχουμε και τη Ρωσία που περιμένει. Αν η Τουρκία αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται να δούμε και πιο δυναμική παρέμβαση της Ρωσίας όπως την είδαμε και στη Συρία».

Θυμίζουμε πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, στις τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους, συμφώνησαν ότι μία στρατιωτική λύση της διένεξης στην Λιβύη δεν έχει προοπτική.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ξεκινάει από το ότι η απόφαση για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους Λίβυους, λαμβάνοντας υπόψιν τις τρεις περιφέρειες της χώρας , ενώ οι έξωθεν παράγοντες «πρέπει να κάνουν το παν ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις» για έναν τέτοιο διάλογο.

«Δεν βλέπω οποιαδήποτε άλλη λύση, εκτός από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επίλυση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων στη βάση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στην κατεύθυνση εκείνων των προσεγγίσεων που έχουν διατυπωθεί στην διακήρυξη της διάσκεψης του Βερολίνου», υπογράμμισε ο Λαβρόφ. 

Πηγή News247

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…