Newsroom

Newsroom

G20: Oι ηγέτες έκαναν έκκληση για αποτελεσματική δράση για να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία  για "ουσιαστική και αποτελεσματική" δράση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας

g20

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο έκαναν έκκληση για “ουσιαστική και αποτελεσματική” δράση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο είδε σήμερα το Reuters ενόψει της δημοσιοποίησής του. Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν “αν είναι απαραίτητο”, ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει λίγες αναφορές σε σαφείς δράσεις και καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

“Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε κοντινή απόσταση απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος παρά τις επιμέρους διαφορές

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συναντήθηκαν στην Ρώμη, παρά τις επιμέρους διαφορές, συμφώνησαν στην ανάγκη μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, δέσμευση που θα περιέχεται και στην Τελική Διακήρυξη της G20.

«Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μας διδάσκει ότι όταν ξεκινά η κατάρρευση όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ηγέτες: «Δεν θέλω οι επόμενες γενιές να αναφέρθουν στη σύνοδο αυτή και να σκεφθούν : έτσι αποτύχαμε» και πρόσθεσε: «Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να σκεφτούν: γι’ αυτό τον λόγο καταφέραμε να πετύχουμε».

 

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πολυμέρεια, ως βασική μέθοδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει γνωστό η ιταλική προεδρία, δήλωσε ότι η G20 πρέπει να είναι θεσμός κύριας σημασίας για τον καθορισμό σαφών, ενιαίων και διαφανών κανόνων.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών και στην κατάληξή τους. Αυτή περιλαμβάνει ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικολογικής μετάβασης σε χώρες υπό ανάπτυξη και τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα.

 

«Αυτή η σύνοδος της G20 είναι κρίσιμης σημασίας, οργανώνεται την παραμονή της COP26 της Γλασκώβης», υπενθύμισε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι από τη Συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…