Γ. Μυλόπουλος για πειθαρχικό δίκαιο στα ΑΕΙ: Μόνο στη δικτατορία τέτοια μέτρα

«Μόνο η δικτατορία επέβαλε τέτοια μέτρα στα πανεπιστήμια και μάλιστα όχι τόσο οργανωμένα, όπως το κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη» λέει στο tvxs.gr, ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή το πειθαρχικό δίκαιο που θεσμοθετείται για «ταραξίες φοιτητές» με ποινές έως και τη διαγραφή τους από τα ΑΕΙ.

NewsRoom 10/01/2021 | 12:40

Ο κ. Μυλόπουλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε ακραίο αυταρχισμό, την ώρα που αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα. «Σε καμιά δημοκρατική χώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι», τονίζει, προσθέτοντας πως στην κυβέρνηση «όχι μόνο δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πανεπιστήμιο», «αλλά για άλλη μια φορά κινούνται αντισυνταγματικά, καταλύοντας την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημιων».

Μαθαίνουμε ότι θεσμοθετείται πειθαρχικό δίκαιο για «απείθαρχους» φοιτητές με ποινές έως και την διαγραφή τους. Όπως φαίνεται, αυτό έρχεται σε συνέχεια της απόφασης για εγκατάσταση αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων. Πως το σχολιάζετε;

Καταρχήν, ενημερώνω την κυβέρνηση ότι το πανεπιστήμιο εδώ και έναν χρόνο είναι κλειστό . Μιλάμε για ένα κλειστό πανεπιστήμιο. Κατασκευάζουν φανταστικά εγκλήματα και εγκληματίες και κάνουν πειθαρχικά για κάτι που δεν υπάρχει.

Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή και ανήκουστα πράγματα. Μιλάμε δύο επίπεδα μέτρων. Το ένα αφορά στην  ίδρυση και εγκατάσταση αστυνομικών τμημάτων,  μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Εδώ δεν υπάρχουν αστυνομικοί εγκατεστημένοι  σε τράπεζες, ή σε άλλους χώρους όπου παρατηρούνται επιθέσεις.

Σε κανένα κράτος του πολιτισμένου κόσμου δεν θα δείτε εγκατεστημένη αστυνομία στα πανεπιστήμια. Θα δείτε πανεπιστημιακή φύλαξη, η οποία αναφέρεται στη σύγκλητο στον πρύτανη ή στον πρόεδρο. Δεν θα δείτε πουθενά αστυνομία. Ακόμα και στις ΗΠΑ δεν θα βρείτε αστυνομία, αλλά φύλαξη.

Είναι μοναδικό φαινόμενο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Να εγκαθίσταται αστυνομία, να συνοδεύει τους καθηγητές στις αίθουσες, να κάνει ανακρίσεις κλπ. Δεν κατάλαβα, θα κάνουμε μάθημα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων; Αυτά είναι πρωτάκουστα. Φανταστείτε με ενόπλους εντός των πανεπιστημίων, να έχουμε ένα περιστατικό σαν του Γρηγορόπουλου!

Ούτε το πειθαρχικό συμβούλιο όπως το σκιαγραφεί ο νέος νόμος υπάρχει αλλού;

Υπάρχουν κανόνες από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι  πρωτάκουστο, γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τι θα πει πανεπιστήμιο. Καταλύουν κάθε έννοια πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης, προβλέποντας πράγματα για τα οποία θα έπρεπε τα πανεπιστήμια από μόνα τους να τους δοθεί η δυνατότητα να προβλέψουν. Εδώ έρχεται η πολιτεία, παρεμβαίνει στο πειθαρχικό δίκαιο καταλύοντας την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση και προβλέπει μέχρι και ποινές απ’ότι διαβάζω, για φοιτητές οι οποίοι θα παραβιάζουν όρους. Θα κάνουν δηλαδή κάποια εγκλήματα, σαν αυτά που έκανε ο νέος υφυπουργός της κυβέρνησης στα νιάτα του σαν φοιτητής ο κύριος Κατσαφάδος. Γι’αυτό μιλάμε στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει, δεν αντιλαμβάνεται το σπουδαίο έργο που γίνεται στα ΑΕΙ. Τα χρησιμοποιεί με έναν τρόπο όχι απλώς άδικο, αλλά εγκληματικό. Σαν χώρους εγκλήματος, ανομίας, κάτι  το οποίο είναι εξαιρετικά μακριά από την πραγματικότητα. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν την επιτροπή επιδημιολόγων είναι όλοι τους καθηγητές. Δεν είπε κανείς απ’αυτούς ποτέ ότι παρεμποδίστηκε να πάει στη δουλειά του. Χαίρουν της απόλυτης εκτίμησης τηςελληνικής κοινωνίας και αυτοί και οι σεισμολόγοι και οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Συμβαίνουν περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια, έστω και ελάχιστα;

Είναι σπάνια πια τα φαινόμενα που συμβαίνουν. Επίσης μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι συμβαίνουν εγκλήματα μέσα στα πανεπιστήμια τα οποία απαιτούν αυτή την ειδική αντιμετώπιση, είναι η ίδια υπεύθυνη γι’αυτά. Γιατί αυτή τη στιγμή με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου , υπεύθυνη για να παρέμβει στα πανεπιστήμια, είναι η αστυνομία και η εισαγγελία. Άρα αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, κάποιος διαχωρισμός των πανεπιστημίων σε ότι αφορά την παρέμβαση της αστυνομίας. Ισχύει ότι ισχύει για όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

 

Η θέσπιση του πειθαρχικού κώδικα με τον τρόπο που γίνεται, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα;

Η πολιτεία έχει παραβιάσει πολλές φορές το Σύνταγμα σε σχέση με την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων και με τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Αυτή είναι άλλη μια φορά. Παρόλο που δεν είμαι συνταγματολόγος, γνωρίζω ότι η ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση προστατεύεται από το Σύνταγμα. Άρα, τα πανεπιστήμια από μόνα τους πρέπει κληθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Το πειθαρχικό συμβούλιο που θα αποτελείται από τον αντιπρύτανη, τον κοσμήτορα και έναν φοιτητή κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα δεχτεί να διαγράφει φοιτητές;

Ερχόμενος στη θέση τους, θα έλεγα πως όχι. Τα πανεπιστήμια δεν είναι εφορίες να διοικούνται από το κράτος. Έχουν τη σύγκλητο, τις πρυτανικές αρχές οι οποίες αποφασίζουν για τον τρόπο που θα διοικηθούν. Δεν πιστεύω ότι ένας αντιπρύτανης ή ένας κοσμήτορας, θα δεχτεί ποτέ να γίνει μέλος μιας πειθαρχικής επιτροπής με άνωθεν εντολή. Αυτά δεν συνέβησαν ούτε στη δικτατορία. Συνέβαιναν αντίστοιχα, αλλά όχι τόσο συστηματικά και οργανωμένα όσο τώρα.

Αν η πολιτεία πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από πειθαρχικούς κανόνες, τότε θα πρέπει να θέσει ένα γενικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο τα ίδια τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν με ποιο τρόπο θα προσαρμοστούν. Εγώ, εργαζόμενος στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας στο ΑΠΘ, σας ενημερώνω ότι δεν βλέπω καμία ανάγκη ούτε για πανεπιστημιακή αστυνομία ούτε για πειθαρχικά συμβούλια.

Η κυβέρνηση βλέπει, ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από καθηγητές και την φοιτητική κοινότητα στο θέμα της εγκατάστασης αστυνομικών εντός των πανεπιστημίων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το κείμενο με 900 υπογραφές καθηγητών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί συνεχίζει αυταρχικά;

Είναι σαφές. Χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο, σαν ένα χώρο, αυταρχικής επιβολής και επίδειξης εξουσίας και δύναμης. Αυτό που δεν έκαναν στις εκκλησίες στα Θεοφάνια, θα το κάνουν στο εκατονταπλάσιο και χωρίς να υπάρχει λόγος, στα πανεπιστήμια. Η ατζέντα της ασφάλειας και του αυταρχισμού.

Κρίνετε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις και για το πειθαρχικό συμβούλιο;

Ασφαλώς γιατί καταλύει εξίσου την πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση. Αν θέλετε να μιλήσουμε για πανεπιστήμια, πρέπει να μιλήσουμε για τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό που υπάρχουν. Τα πανεπιστήμια έχουν αποψιλωθεί από το ’10 και μετά με τους μνημονιακούς νόμους και την μη αντικατάσταση όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί. Δεν έχουμε προσωπικό...καθηγητές. Το τμήμα μου, των πολιτικών μηχανικών, ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα στο ΑΠΘ, είχε κάποτε 130 καθηγητές, σήμερα έχει μόνο 60. Αυτή είναι η εικόνα. Πρωταρχική έγνοια μιας πολιτείας για το πανεπιστήμιο, θα ήταν να δώσει προσωπικό. Η δεύτερη έγνοια η υποδομή. Δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε μολύβια, τα απαραίτητα  υλικά για να λειτουργήσουμε τις σχολές. Αν η πολιτεία ενδιαφέρεται, ας δώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σαν μεταδότες γνώσης. 

Πηγή:Tvxs