ΓΜ

Γιάννης Μπαλάφας

Γ. Μπαλάφας στο koutipandoras.gr: Πατριωτισμός και εξωτερική πολιτική

«Πάει πολύ να μας μιλούν για «σοβαρότητα» οι της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»

5602421

Τελικά έμελλε να το δούμε και αυτό: Πολλοί από αυτούς που φόρεσαν περικεφαλαίες και βγήκαν στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίπλα-δίπλα με Χρυσαυγίτες και κάθε είδους ακροδεξιούς, να κατηγορούν την αριστερά ότι «οφείλει να είναι σοβαρή» στα εθνικά ζητήματα…

Εφόσον το θέλουν, λοιπόν, ας μιλήσουμε για σοβαρότητα και εξωτερική πολιτική:

Δεν είμαστε εμείς που μετατρέψαμε τα εθνικά θέματα σε πεδίο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό το έκανε η ΝΔ «εμπορευόμενη» ζητήματα που έπρεπε να επιδιώκει συναίνεση ή έστω τουλάχιστον συνεννόηση.

-Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε στην ουσία αδρανοποιήσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Δεν είμαστε εμείς που λαμβάνουμε αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που δεσμεύουν την χώρα επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να ερωτηθούν οι αρμόδιοι (πχ. ακόμα και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ έμαθε μαζί με εμάς την απόφαση του κ.Μητσοτάκη για προμήθειες αεροσκαφών και φρεγατών, χωρίς να προηγηθεί η σύγκλιση των αρμοδίων οργάνων).

-Δεν είμαστε εμείς που στις 17 Οκτωβρίου 2017, μετά το πέρας της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ, τονίζαμε σε ανακοίνωση μας πως «δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»… Η ΝΔ ήταν που τότε ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχε προχωρήσει σε συμφωνία για αμυντικούς εξοπλισμούς, οι οποίοι μάλιστα είχαν την έγκριση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας…

Επιπλέον δεν είμαστε εμείς που «πιαστήκαμε στον ύπνο» με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ αγνοώντας και παραβιάζοντας τα ελληνικά δικαιώματα.

Δεν είμαστε εμείς που παρακολουθούσαμε από απόσταση (γιατί δεν μας καλούσαν) τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Δεν είμαστε εμείς που παρακολουθούσαμε το Oruc Reis να πλέει μια ανάσα από τη Ρόδο και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να δηλώνει ότι «με βάση τις πληροφορίες που είχαμε από τους ειδικούς που πήγαν στην περιοχή -και από τη φρεγάτα και από όλα τα μέσα που έχει ο ελληνικός στρατός- είδαμε ότι πρόκειται, μάλλον, για ένα ζήτημα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες»…

Δεν ήταν δικός μας ο  Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ.Αλέξανδρος Διακόπουλος ο οποίος  (πριν τον παραιτήσουν) παραδέχτηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς ουσιαστική αντίδραση εκ μέρους μας.

Με λίγα λόγια πάει πολύ να μας μιλούν για «σοβαρότητα» οι της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αν θέλουν να σοβαρευτούν οι κύριοι αυτοί, ας φέρουν πρώτα για κύρωση τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έλεγαν σε βάρος μας τόσα χρόνια.

Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα αποϊδεολογικοποιημένο πεδίο άσκησης κυβερνητικής εξουσίας. Υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο, υπάρχει όμως και πεδίο συνεννόησης. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε και έχει μεγάλη ανάγκη κάτι να πει στον ελληνικό λαό το οποίο να φαντάζει θετικό ή ακόμη και να τον αποκαθιστά στη συνείδηση του ως ηγέτη. Από αυτό το σημείο όμως έως τις άναρθρες κραυγές που ακούστηκαν από μερίδα βουλευτών και το σύνολο των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, υπάρχει απόσταση. Η απόσταση αυτή ονομάζεται δεξιός εθνικολαϊκισμός και εμείς ούτε τις αντιλήψεις μας θα αλλάξουμε, ούτε θα δεχτούμε να φορέσουμε το «κουστούμι» του δεδομένου και υποτακτικού σύμμαχου στην περιοχή.

Για εμάς στην αριστερά ο πατριωτισμός δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον εθνικισμό της συντήρησης.  

Για εμάς πατριωτισμός σημαίνει πολιτικός αγώνας για τη διαφύλαξη και ενδυνάμωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, αλλά και των δικαιωμάτων και δυνατοτήτων της χώρας στο διεθνές σύστημα.

Τα εθνικά μας συμφέροντα τα διασφαλίζει η ενεργητική δημοκρατική εξωτερική και αμυντική πολιτική και όχι μια συμπεριφορά υποταγής η οποία επιδιώκεται να εξωραϊστεί επικοινωνιακά. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…